NOVI USLOV ZA EU: Pozadina ubistva Zorana Đinđića

NOVI USLOV ZA EU: Pozadina ubistva Zorana Đinđića

23 januara 2014

jelko_kacinČetiri poslanika Evropskog parlamenta traže da EK u pregovore o članstvu sa Srbijom kao uslov unese rasvetljavanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića.

Oni predlažu da se to unese u poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Pismo generalnom direktoru Direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijanu Danijelsonu uputili su izvestilac za Srbiju u EP poslanik liberala Jelko Kacin, poslanik Evropske narodne partije Arno Danžan, kao i poslanici socijalista i zelenih, Marija Elena Kopa i Marije Kornelisen.

Četvorica poslanika glavnih političkih grupa u EP su to zatražili naglašavajući da se vladavina prava u Srbiji neće moći učvrstiti bez rasvetljavanja zločina režima Slobodana Miloševića i potpune istrage ubistva Đinđića, „čiji su izvršioci iza rešetaka, a podstrekači i dalje na slobodi“. „Štaviše“, predočili su oni, „nedavne spekulacije da bi bivši šef Miloševićeve tajne policije mogao biti pušten iz zatvora ako sarađuje s tužilaštvom, samo su dodatni uzrok našoj zabrinutosti da bi posebni interesi, skovani pod Miloševićevim režimom, mogli biti dovoljno žilavi da zaustave ili uspore i oslabe reforme sadašnje vlade“ u Srbiji.

Oni su podvukli da su pregovori EU sa Srbijom od istorijske važnosti i da zato reforme za istinsku vladavinu prava imaju značaj za ceo region, koji „i dalje trpi posledice ratova iz ’90-ih i u teškoj je ekonomskoj i finansijskoj krizi“Oni su istakli da predlažu da se pregovori sa Srbijom o poglavljima 23 i 24 u potpunosti otelotvore „tako što će se kao bitno važno, u pregovarački okvir sa Srbijom uneti stav o zločinima Miloševićevog režima i njegovih tajnih službi“.

I kako su podvukli, „stav EU konkretno mora biti da se zahtevaju rezultati u tim slučajevima, a to su politička pozadina ubistva Đinđića, ubistva novinara i ostalo, i da se traži da rešavanja tih slučajeva budu prelazni ili uslovi za okončanje pregovora o poglavlju 23“.

„Mi smatramo da bi ove mere imale dalekosežne posledice za otklanjanje opasnih nedostataka u obaveštajnom sistemu Srbije, koji je zadržao veze s organizovanim kriminalom“, obrazlažu svoj zahtev četvorica poslanika EP.

To bi, podvlače oni, „bio i konačni test za nezavisnost i delotvornost srpskog pravosudja“. „Ukratko, mi snažno verujemo da se vladavina prava u Srbiji neće moći učvrstiti sve dok ne bude u potpunosti i celovito istražena politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića“, stavljaju do znanja Kacin, Danžan, Kopa i Kornelisen.

Poslanici EP su zaključili da, iako je „srpsko pravosuđe uspelo da izvršioce Đinđićevog ubistva stavi u zatvor, oni koji su ih podstakli da počine taj tragični čin su i dalje na slobodi“.

Takođe su izrazili spremnost za sastanak sa Danijelsonom kako bi sa njim „razmenili mišljenja o ovom važnom pitanju i najboljem načinu da se s tim u vezi postupi“.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *