NOVI USLOVI: Ako hoće u EU, Srbija će morati da uvede vize Rusiji

NOVI USLOVI: Ako hoće u EU, Srbija će morati da uvede vize Rusiji

11 avgusta 2014

PasošSirijac, čije ime ne navodimo iz opravdanih razloga, već mesecima strpljivo čeka odgovor srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova na zahtev da dobije vizu za ulazak u Srbiju. Namerio je, kako nam priča njegov brat koji već dve decenije živi u Beogradu, da ovde počne sa biznisom.

Prema rečima našeg sagovornika, srpskog zeta, koji mu je poslao sve neophodne garancije, njegov brat iz Damaska nije izgubio nadu ni posle dva negativna odgovora Beograda.

Oklevanje nadležnih da izdaju vizu ovom Sirijcu, možda i može donekle da se razume jer u njegovoj zemlji već tri godine besni rat i mnogo je njegovih sunarodnika koji pokušavaju da pobegnu iz svoje zemlje. Uostalom, ima ih i u izbegličkim kampovima po Srbiji.

Kako, međutim, objasniti što ni državljani nekih zemalja poput Indije ili Alžira nisu u gotovo ništa boljem položaju od ovog Sirijca. Naime, kako je to pre nedelju dana rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, spominjući ove države, na izdavanje srpskih viza čeka se neopravdano dugo. Toliko da njihovi podnosioci kad odgovor stigne, posle više meseci, zaborave i zašto su zahtev podnosili.

Ova praksa nije od juče. Kako kaže izvor „Politike“ iz diplomatskih krugova problem sa izdavanjem srpskih viza za građane pojedinih zemalja traje već godinama. Tako svojevremeno vizu nije dobila ni velika grupa libijskih ranjenika iako je njihova država bila spremna da ih o svom trošku pošalje u Srbiju na lečenje.

Iako je vizni režim jedan od važnih instrumenata spoljne politike jedne zemlje, naš sagovornik kaže da Srbija već dugo nema pravu politiku u ovoj oblasti. Iako je bilo pokušaja da se stvari sistemski reše, ipak je sve ostalo po starom, a naš izvor tvrdi da je problem u MUP-u.

Kako kaže naš sagovornik oni se često pravdaju time da se ovako restriktivna politika vodi zbog Evropske unije, odnosno da bi Brisel imao velike zamerke na Beograd ukoliko bi granica bila propustljivija. Ali, kako kaže, to nije tačno.

Podsećanja radi, naši zakoni predviđaju da onaj ko želi da iz Srbije nastavi put dalje ka zemljama EU mora da ima i vizu zemlje u koju želi da ide.

Pogotovo što, među onima koji mesecima čekaju na srpsku vizu ima i putnika koji već u svojim pasošima imaju, recimo, vize SAD ili neke evropske države na šta je ukazao i sam ministar Dačić rekavši da nema mnogo logike u tome budući da je teško verovati da će naše bezbednosne službe pronaći nešto što nisu pronašle američke ili evropske službe.

Među onima koji moraju da traže našu vizu su, između ostalih, građani Kine, Jordana, Belorusije, Libije, Azerbejdžana, Jermenije dok viza, primera radi, nije potrebna Rusima, Ukrajincima, Albancima, Brazilcima, Kubancima, ali ni Bolivijcima.

Državljani afričkih i azijskih zemalja relativno dugo čekaju vize za Srbiju, a te provere su, kaže Vladimir Petronijević, nekadašnji savetnik u Vladi Srbije zadužen za viznu liberalizaciju, složenije ako su zemlje više udaljene od Srbije, pogotovu što su to, u migratornom smislu, rizične zemlje, iz kojih dolazi veliki broj migranata. Naravno, ističe, uvek postoji mogućnost da ta procedura bude i efikasnija i brža, ali to je standardna procedura koju Srbija primenjuje da bi proverila tražioca vize.

Pitanje je, međutim, do kada će bez viza ulaziti i oni koji to sada mogu. Naime, u trenutku kada Srbija bude ulazila u članstvo EU moraće i svoj vizni režim da prilagodi evropskom. To će, kako kaže, Petronijević, značiti da vize moramo da uvedemo, recimo, i za građane Rusije. Uostalom, to je morala da uradi Hrvatska što je drastično umanjilo broj ruskih turista na Hrvatskom primorju.

„Obaveza Srbije je da svoj vizni režim postepeno prilagođava viznom režimu EU, kako bismo u momentu članstva imali u potpunosti ujednačen vizni režim. Nama to ostavlja određeni prostor da svoju politiku izdavanja viza, kome ćemo tražiti, a kome ne, vodimo onako kako mislimo da treba sve do momenta članstva u EU, pri tome vodeći računa i o interesima EU. Ukoliko se primeti da preko Srbije dolazi veliki broj imigranata tada bi iz Brisela verovatno zahtevali da Srbija svoju viznu politiku prema određenoj zemlji pooštri”, objašnjava Petronijević.

Na pitanje da li to znači da Srbija predstavlja neku vrstu brane za ulazak imigranata u zemlje EU, naš sagovornik kaže da se ne može tako reći jer Srbija ima određene interese da sa pojedinim zemljama nema uspostavljen vizni režim.

„Politika viza kao deo spoljne politike jeste jedan uvek dobro izbalansirani proces i uvek je pokazatelj odnosa između zemalja”, kaže Petronijević i dodaje da se pri odluci o (ne) uvođenju viza za neku zemlju u obzir uzimaju i različite pretnje koje mogu doći iz neke države poput migracionih kretanja, krijumčarenja, organizovanog kriminala

To je uvek jedna vrsta balansa. A taj balans moći ćemo da držimo do punopravnog članstva u EU, kaže Petronijević.

Naš sagovornik iz diplomatskih krugova, pak tvrdi, da je Srbiji često naneto mnogo štete, pre svega ekonomske, ali i političke, zbog sporosti u izdavanju viza. Ministar Dačić je, međutim, najavio da će biti preduzeti koraci da se takva praksa što pre promeni.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Neverovatno je koliko Dacic potcenjuje nase bezbednosne organe. Stvarno neverovatno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *