NOVI USTANAK PROTIV KIJEVSKE HUNTE: Hersonska Republika

NOVI USTANAK PROTIV KIJEVSKE HUNTE: Hersonska Republika

12 септембра 2014

herson-republikaAgencija Novorosinform je saopštila da se u Hersonskoj oblasti pojavila gerilska grupa ustanika, kako kažu „partizani“, koji su otpočeli svoje ratno delovanje protiv kijevskih vlasti.

Pripadnici ove nove ustaničke vojske su žitelji Hersonske oblasti, ali ima i dobrovoljaca sa Krima. U Hersonskoj oblasti je na samom početku sukoba sa kijevskim vlastima bila živa ideja o proglašenju Hersonske Republike, a nezadovoljstvo raste i dostiže kritičnu tačku, navodi agencija Novorosinform.

Manje gerilske grupe su se pojavile i u Zaporožju i Odeskoj oblasti. Glavna zona njihovog delovanja je Izjomski reon Hersonske oblasti, kao i Berdjanski reon u Zaporožju.

POROŠENKO OBEĆAVA DA ĆE VRATITI KRIM

Ukrajina će „privremeno okupirani Krim vratiti nevojnim metodama“, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko na godišnjem skupu Jaltinske ekonomske strategije, prenosi Ukrinform.

„Kažu da smo izgubili Krim. Ne, bio je upad na Krim. Ali, Krim će ponovo biti sa nama. Ne obavezno vojnim sredstvima“, rekao je Porošenko.

Prema njegovim rečima, Ukrajina dobija „demokratsko-liberalnu utakmicu za raspoloženje i razum Krimljana“.

Porošenko je izrazio uverenje da će standard u Ukrajini biti mnogo veći nego na „okupiranom poluostrvu“, a Ukrajinci će živeti „u nekorumpiranoj i demokratskoj zemlji“, prenela je ukrajinska državna agencija.

Itar-Tas s je preneo izjavu Porošenka da nacrt zakona o specijalnom statusu za Donjecku i Lugansku oblast predviđa predaju vlasti od centra na lokal u onom obimu kako je to učinjeno u Poljskoj.

„Neki su zabrinuti zbog nacrta zakona o davanju specijalnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Nikakvu pretnju po suverenitet i teritorijalni integritet on ne sadrži“, naglasio je on, dodajući da će lokalni organi vlasti rešavati pitanja kao što su upotreba jezika i rashodi lokalnog budžeta, a spoljna i odbrambena politika biće u nadležnosti centralne vlasti.

Porošenko je na skupu rekao i da Ukrajina planira da uskoro dobije status vodećeg saveznika NATO-a, preneo je UNN.

„Nadamo se da ćemo dobiti u najskorijoj budućnosti vrlo važan status vodećeg saveznika NATO-a i smatram da je za nas veoma važno da pokažemo da će se desiti kod nas značajno pooboljšanje sektora bezbednosti“, kazao je predsednik Ukrajine.

„Svi naši evropski i transatlantski partneri shvataju da se ne vodi borba samo za teritorijalnu celovitost i nezavisnost moje zemlje, već i borba za svetsku bezbednost. I to pokazuje potrebu uvođenja i formiranja nove strategije bezbednosti u ovom vrlo opasnom svetu“, rekao je on.

Porošenko, kako navodi ukrajinska agencija, smatra da je Ukrajina dovoljno učinila da bi dobila perspektivu člastva u Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su „položili jedan od najtežih ispita u životu da bi postali članica EU“, Ukrajina „nikada nije imala takvu podršku sveta i Evrope“, pa bi „bilo jednostavno nemarno ne dati joj perspektivu članstva“.

Ukrajina je 27. juna potpisala sporazum o asocijaciji sa EU, koja uključuje i formiranje zone slobodne trgovine.

Porošenko je izrazio uverenje da će Vrhovna rada (ukrajinska skupština) i Evropski parlament 16. septembra sinhronizovano ratifikovati taj dokument, navodi UNN.

EU je u aprilu uvela carinske olakšice za Ukrajinu, ukidajući ili snižavajući stope na niz proizvoda, i ta mera važi do početka novembra.

KOMENTARI3 коментара

  1. Za Srbiju says:

    Jedva čekam da zima počne.

  2. Sergio says:

    E glupi potrosenko, ne znas ti koliko ces jos izgubiti.

  3. rastko says:

    al se covek nalupeta, ovaj Potrosenko nema dodir sa stvarnoscu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u