Novi, veliki, problem za Srbe iz Hrvatske

Novi, veliki, problem za Srbe iz Hrvatske

23 februara 2013

ZagrebZakon o prebivalištu Hrvatske jeste diskriminatorski prema Srbima i trebalo je intenzivnije raditi na sprečavanju njegovog donošenja u ovakvom obliku. Sada je na snazi i Hrvatska ima pravo da ga sprovodi i da odjavljuje Srbe sa adresa na kojima su prijavljeni ako tu ne žive.

Rekao je ovo „Glasu Srpske“ direktor Dokumentaciono – informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Hrvatski mediji su javili da je na području cele Hrvatske u toku policijska akcija brisanja lažno prijavljenih građana. Cilj je da se iščiste birački spiskovi, a Srbi će biti kolateralna šteta.

– Imam potpuno razumevanje za postupak svake države, pa i Hrvatske da uredi stanje, posebno u pogledu biračkih spiskova. Međutim, Hrvatska se ponaša kao da nije bilo rata i da su Srbi dobrovoljno otišli sa njene teritorije, a ne da su proterani – rekao je Štrbac.

On je dodao da Hrvatska sprovodi zakon koji je stupio na snagu, a Srbi su trebali da deluju pre njegovog usvajanja i da alarmiraju međunarodnu zajednicu zbog kršenja njihovih prava.

Srbima kojima je Hrvatska obnovila imovinu, a oni u njoj ne žive jer su nezaposleni i nemaju od čega, biće oduzete lične karte i prete im tužbe, novčane kazne, pa i zatvor.

Srbi neće moći da se žale na rešenja o brisanju, ali imaće pravo da pokrenu upravni spor koji se vodi pred sudom.

– To će podrazumevati i troškove za angažovanje advokata i slično, pa će i to biti dodatni razlog da odustanu – rekao je Štrbac.

(Glas Srpske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *