НОВИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК КРЕНУО СТОПАМА ПРЕТХОДНИКА: Захваљује Инцку на антисрпском закону

НОВИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК КРЕНУО СТОПАМА ПРЕТХОДНИКА: Захваљује Инцку на антисрпском закону

2 августа 2021

Немац Кристијан Шмит преузео је данас функцију високог представника, а потом је у званичном обраћању захвалио свом претходнику Валентину Инцку и на томе што је законски забранио негирање геноцида.Захвалио је што има прилику да „служи народима БиХ те је поручио да долази као „пријатељ народа БиХ“. Истакао је да је неопходно разговарати не само са домаћим званичницима, већ и са самим грађанима, преноси Кликс.

-Преузимам дужност да помогнем људима који тешко раде да би одржавали породице, онима који желе мирну будућност – поручио је.

Оценио је да је позиција високог представника „једна изузетна позиција“. Подсетио је да ова позиција постоји како би управо постојао мир. Сматра да ову функцију треба обављати са дубоким поштовањем.

-Није лако достићи договор о неким питањима. Зато сам ту, како би у име међународне заједнице спроводио мир и како би помогао, грађанима, конститутивним народима и осталима како би остварили уравнотежен мир – нагласио је Шмит.

Захвалио је Инцку на томе што је 12 година био високи представник међународне заједнице. Између осталог, захвалио му је и за посљедњу одлуку – законску забрану негирања геноцида.

Мишљења је да БиХ мора бити у фокусу међународне заједнице, а као циљ је истакао јачање БиХ као поузданог партнера другим државама.

-Остваривање тог циља неће бити једносмерна улица. Сви који се желе придружити Европској унији се морају придржавати и гарантовати правила тог савеза. Али, то није лак задатак – нагласио је Шмит.

Према његовим речима, напредак друштва је могућ само уз рефлексиван приступ властитој прошлости. Као пример за то је навео своју земљу, а то је Немачка. Подсетио је да је ова држава била подељена, а да се падом Берлинског зида ујединила „без пуцња“.

-Све то не би било могуће без помоћи Сједињених Америчких Држава, Совјетског Савеза, Француске, Велике Британије и других европских држава – додаје он.

Уверава да ће имати једнак однос према правима сваког појединца и сваког народа.

– Нећемо се само бавити брањењем граница и одбацивањем идеја о померању граница, већ и превазилажењем граница – закључио је и позвао на заједнички рад за бољи живот.

Кристијан Шмит преузео дужност високог представника

Примопредаја дужности обављена је у Канцеларији високог представника (ОХР) у Сарајеву.

Шмит је у петак, 30. јула, дошао у БиХ. Тада је посетио Мостар, а дан после је дошао у Сарајево где се сусрео с градоначелницом овог града Бењамином Карић) и америчким амбасадором Ериком Нелсоном.

Званичницима и политичким партијама у Републици Српској, као и Русији није прихватљиво именовање Шмита за високог представника.

Уочи преузимања функције високог представника за немачки радио BR24 Шмит је изјавио да „није велики везир“ те да може бити „пријатељски настројен, али и неугодан“.

Дужност је преузео у тренутку великих политичких тензија изазваних Инцковом одлуком да законски забрани негирање геноцида у БиХ.

KOMENTARI4 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Hitlerovi sinovi dovode ratnog zlocinca za "visokog predstavnika" i niko mu niszta ne moze. Zalosno.

 2. Srbija cveta says:

  Pa Incko povukao nogu prvi sada ostaje da nastave utabanom stazicom. Uvek smo dobijali te neke visoke smradove iz Evrope, počev od Havijera Solane i ostalih ratnih profitera pa sve do sada a cilj je antisrpsko i antirusko društvo na balkanu. Zapad sprovodi težak zadatak, pa šta mislite zašto je onaj pošteni mladobosanac Gavrilo Princip iz principa ustrelio i Franca i njegovu mladu? Verovatno su nam uvek radili o glavi, i sad je to isto, a da pucaš na te smradove odmah bi zaratili sa nama i napravili nam novi solunski front.

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Zašto je zabranjeno negirati? Pa de je tu demokratija - sloboda i pravo mišljenja? Visoki smradovi sprovode diktaturu nad narodom i proletarijatom? Međutim ima jasnih dokaza da genocida nije bilo, a Klinton je na komemoraciji ponosno izjavio da je srebrenica njegovo delo (i delo alije izmetbegovića), postoje i te kakvi dokazi u korist Srba, ali onda ovi visoki gube svoju ratno-profitersku platu.

  • Veliki brat says:

   Je li demokracija, pravo mišljenja i sloboda govora reći da je Jasenovac bio igraonica u kojoj su Srbi, Židovi, Romi i "neposlušni" Hrvati uživali u šetnjama, sportu i kulturnim zabavama?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u