НОВИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК КРЕНУО СТОПАМА ПРЕТХОДНИКА: Захваљује Инцку на антисрпском закону

NOVI VISOKI PREDSTAVNIK KRENUO STOPAMA PRETHODNIKA: Zahvaljuje Incku na antisrpskom zakonu

2 avgusta 2021

Nemac Kristijan Šmit preuzeo je danas funkciju visokog predstavnika, a potom je u zvaničnom obraćanju zahvalio svom prethodniku Valentinu Incku i na tome što je zakonski zabranio negiranje genocida.Zahvalio je što ima priliku da „služi narodima BiH te je poručio da dolazi kao „prijatelj naroda BiH“. Istakao je da je neophodno razgovarati ne samo sa domaćim zvaničnicima, već i sa samim građanima, prenosi Kliks.

-Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi održavali porodice, onima koji žele mirnu budućnost – poručio je.

Ocenio je da je pozicija visokog predstavnika „jedna izuzetna pozicija“. Podsetio je da ova pozicija postoji kako bi upravo postojao mir. Smatra da ovu funkciju treba obavljati sa dubokim poštovanjem.

-Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bi u ime međunarodne zajednice sprovodio mir i kako bi pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir – naglasio je Šmit.

Zahvalio je Incku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu je i za posljednju odluku – zakonsku zabranu negiranja genocida.

Mišljenja je da BiH mora biti u fokusu međunarodne zajednice, a kao cilj je istakao jačanje BiH kao pouzdanog partnera drugim državama.

-Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Evropskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak – naglasio je Šmit.

Prema njegovim rečima, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti. Kao primer za to je naveo svoju zemlju, a to je Nemačka. Podsetio je da je ova država bila podeljena, a da se padom Berlinskog zida ujedinila „bez pucnja“.

-Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država – dodaje on.

Uverava da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

– Nećemo se samo baviti branjenjem granica i odbacivanjem ideja o pomeranju granica, već i prevazilaženjem granica – zaključio je i pozvao na zajednički rad za bolji život.

Kristijan Šmit preuzeo dužnost visokog predstavnika

Primopredaja dužnosti obavljena je u Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Šmit je u petak, 30. jula, došao u BiH. Tada je posetio Mostar, a dan posle je došao u Sarajevo gde se susreo s gradonačelnicom ovog grada Benjaminom Karić) i američkim ambasadorom Erikom Nelsonom.

Zvaničnicima i političkim partijama u Republici Srpskoj, kao i Rusiji nije prihvatljivo imenovanje Šmita za visokog predstavnika.

Uoči preuzimanja funkcije visokog predstavnika za nemački radio BR24 Šmit je izjavio da „nije veliki vezir“ te da može biti „prijateljski nastrojen, ali i neugodan“.

Dužnost je preuzeo u trenutku velikih političkih tenzija izazvanih Inckovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u BiH.

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Hitlerovi sinovi dovode ratnog zlocinca za "visokog predstavnika" i niko mu niszta ne moze. Zalosno.

 2. Srbija cveta says:

  Pa Incko povukao nogu prvi sada ostaje da nastave utabanom stazicom. Uvek smo dobijali te neke visoke smradove iz Evrope, počev od Havijera Solane i ostalih ratnih profitera pa sve do sada a cilj je antisrpsko i antirusko društvo na balkanu. Zapad sprovodi težak zadatak, pa šta mislite zašto je onaj pošteni mladobosanac Gavrilo Princip iz principa ustrelio i Franca i njegovu mladu? Verovatno su nam uvek radili o glavi, i sad je to isto, a da pucaš na te smradove odmah bi zaratili sa nama i napravili nam novi solunski front.

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Zašto je zabranjeno negirati? Pa de je tu demokratija - sloboda i pravo mišljenja? Visoki smradovi sprovode diktaturu nad narodom i proletarijatom? Međutim ima jasnih dokaza da genocida nije bilo, a Klinton je na komemoraciji ponosno izjavio da je srebrenica njegovo delo (i delo alije izmetbegovića), postoje i te kakvi dokazi u korist Srba, ali onda ovi visoki gube svoju ratno-profitersku platu.

  • Veliki brat says:

   Je li demokracija, pravo mišljenja i sloboda govora reći da je Jasenovac bio igraonica u kojoj su Srbi, Židovi, Romi i "neposlušni" Hrvati uživali u šetnjama, sportu i kulturnim zabavama?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *