НОВИ ВОЈНИ САВЕЗ: Англосаксонске државе против Кине

НОВИ ВОЈНИ САВЕЗ: Англосаксонске државе против Кине

17 септембра 2021

Власти Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Аустралије објавиле су да формирају нови трилатерални формат партнерства о безбедности. Први пројекат партнерства биће наоружавање Аустралије нуклеарним подморницама, али без нуклеарног оружја.Споразум је назван АУУКУС (скраћеница назива три земље-учеснице). Циљ партнерства је лакша размена информација и технолошких иновација у области вештачке интелигенције, кибернетичких и подводних система, као и могућност извођења напада са великих удаљености. Поред тога, група земаља намерава да разговара о нуклеарној безбедности и супротстављању Кини.

Циљ и задатак савеза?

Америчка страна тврди да је циљ новог партнерства повећање могућности партнера у Индо-пацифичком региону. Задатак савеза је да „генерално приближи Европу, конкретно Велику Британију, напорима у стратешкој сфери и да осигура дубљу оперативну компатибилност између ратних морнарица те три земље“.

Такође, Бела кућа се нада „блиској сарадњи“ са Француском у Индо-пацифичком региону. Међутим, то је можда само покушај да се умири Париз, јер формирање савеза довести у питање споразум Француске о испоруци подморница Аустралији, вредан неколико милијарди.

Велика Британија се нада да ће савез АУУКУС „зближити земље као никад пре, стварајући ново одбрамбено партнерство и осигуравајући радна места и просперитет“.

Аустралија добија нуклеарке

По свим приликама, споразум првенствено предвиђа предају технологија о изградњи нуклеарних подморница Аустралији. Реч је о подморницама са нуклеарним реакторима, наоружаним конвенционалним врстама оружја. Према потписаним документима, Аустралија ће имати приступ америчким технологијама изградње нуклеарних подморница. Градиће их на бродоградилишту у Аделејду.

Краљевска аустралијска Ратна морнарица добиће осам нуклеарних носача ракета. Укупна вредност пројекта за изградњу нових подморница премашује 65,9 милијарди долара. Њихова зона одговорности биће Индо-пацифички регион. Према речима аустралијских званичника, „то ће осигурати Канбери невиђени војни потенцијал и захтеваће значајно повећање трошкова за одбрану“.

Такође се истиче да ће у оквиру споразума Аустралија добити приступ америчким ракетним технологијама, укључујући крстареће ракете „Томахавк“ за наоружавање аустралијских разарача.

Притом, аустралијска страна тврди да земља као и пре испуњава своје обавезе као држава која не поседује нуклеарно оружје. Подморнице на нуклеарни погон „биће заједнички подухват три земље са нагласком на оперативну компатибилност, заједништво и обострану корист“.

Америка шири војно присуство у Аустралији

Како је саопштио шеф Пентагона Лојд Остина, Америка се договорила са Аустралијом о ширењу свог војног присуства у тој земљи.

„Данас смо одобрили важне иницијативе у вези са распоређивањем снага које проширују наше присуство у Аустралији“, рекао је Остин на конференцији са аустралијским колегама.

Са своје стране, министар одбране Аустралије Питер Датон је прецизирао да је реч о присуству свих врста америчких војних авиона у Аустралији на ротационој основи.

Антикинески војни савез

Бивши начелник Управе за међународне споразуме Министарства одбране Русије, генерал-пуковник Леонид Ивашов истиче да је АУУКУС војни савез, искључиво оријентисан на супротстављање Кини, који ће се постепено ширити на рачун суседних земаља.

„Већина европских земаља не желе да се сукобљавају са Кином, између осталог и у оквиру НАТО-а, стога је било неопходно да се формира посебан савез чија су окосница постале САД и Велика Британија, док је Аустралија нека врста одскочне даске. Првобитно је планирано да се у савез укључи и Индија, али Делхи није пристао“, истиче експерт.

Како је додао, учесници желе да у тај „такозвани источни антикинески блок укључује у најмању руку још Јапан и Нови Зеланд, а можда чак и Вијетнам. Међутим, како наглашава, Јапан је опрезан, са Новим Зеландом се преговара, а Вијетнам вага потребу за таквим савезом“.

„Да би се процес покренуо, одлучено је да се првобитно створи окосница и да се постепену заинтересују и друге земље пацифичког региона. Засад није јасно како ће тај савез функционисати, да ли ће те земље на својим територијама распоређивати заједничке војне базе или ће само добијати савремене системе наоружања“, закључио је Ивашов.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Риста says:

    А јооо...А Немачка, па Француска...Да није то оно што ми понекад пишемо да је Америка шутнила ЕУ савезнике? А Британија побегла и сада...ето савез! Па неће ЕУ државе. Оне им требају као ратници НАТОа и нападачи из првих ровова. Индија одбила? Немам још став о томе. Вијетнам, е па Вијетнам ће вагнути на савез, јер не воле Кину. Вијетнам је већ у савезу новог асеана Америке који покушава да заустави продор Кине у неке азијске државе. А Аустралија? Па ето, кад ја пишем да се у савез улази из дугорочних потреба и као члан те екипе па макар то било тренутно штетно за државу, Истоне државе се праве мутаве. Али ај добро. Аустралија прави невероватне количине делова монтажних зграда од којих кина прави милионски град за годин дана. Аустралија има своје стручњаке у Кини. Али сада се спрема на отпор Кини, јер Кина преузима све државице па чак и на границама Аустралије. Кина ради са Аустралијом и Америком огромне послове. И како сада да се то све разуме? Ко ту кога? Па биће на крају да хоће да скрешу крила Кини али да и даље настави да ради и то углавном да производи за њих и увози савремене технологије од њих. А када дође до рата, те линије размена неће бити на удару ни једног момента. Млатиће се по морима и уништавати једни другима чамце па ће после прогласе победу и једни и други и поново правити чамце и топове. Индустрија ради. Успут, Запад ће уништавати свет којекаквим пандемијама...И док ми затварамо вабрике да не би поцркали од пандемије, Кина ради и гради, америка пландује...Ни за време пандемије, Кина није смањила своју производњу, само то медији ћуте. Лако Америци било да затвори фабрику играчака, када их увози из Кине. Ми поцркамо јер ћемо се све више склањати од фабрика, гладни, исцрпљени, без посла...Пустош! А Кинези наставе да раде и ратуједу са Америку. И поново граде оружје и играчке.

  2. Hrvacki kralj Cmarislav says:

    Ja sam davno shvatio da ce Kina svok zivotni prostor da prosiri na Australiju jer anglosaksonci su svojevremeno prigrabili isuvise previse teritorija a malo ih je. U Au ih je ispod 30%. U USA ih je oko 20%. To ne mogu vise biti njihovi kontinenti.

  3. Gagi says:

    Niko nece ici protiv Kine jer se danas Americka i zapadna proizvodnja nalazi tamo. Tu postoji drugi problem za ove pretnje, ameri sve manje zaradjuju jer su Kinezi sve iskopirali i pod svojim brendom samostalno zaradjuju na istim proizvodima. Nisu ludi da jeftino prave kapital ovim zapadnim olosima, sa druge strane, ovi ih digli zbog svog interesa i najzad su shvatili da su majstorski izigrani. Nece zapad da rusi svoje fabrike i postrojenja, toliko bas nisu poludeli. Nego, malo se mrste kao pijani kafanski gost koji je svestan da mu je ceh za zadovoljstvo veliki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u