НОВИ ВОЈНИ САВЕЗ: Англосаксонске државе против Кине

NOVI VOJNI SAVEZ: Anglosaksonske države protiv Kine

17 septembra 2021

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije objavile su da formiraju novi trilateralni format partnerstva o bezbednosti. Prvi projekat partnerstva biće naoružavanje Australije nuklearnim podmornicama, ali bez nuklearnog oružja.Sporazum je nazvan AUUKUS (skraćenica naziva tri zemlje-učesnice). Cilj partnerstva je lakša razmena informacija i tehnoloških inovacija u oblasti veštačke inteligencije, kibernetičkih i podvodnih sistema, kao i mogućnost izvođenja napada sa velikih udaljenosti. Pored toga, grupa zemalja namerava da razgovara o nuklearnoj bezbednosti i suprotstavljanju Kini.

Cilj i zadatak saveza?

Američka strana tvrdi da je cilj novog partnerstva povećanje mogućnosti partnera u Indo-pacifičkom regionu. Zadatak saveza je da „generalno približi Evropu, konkretno Veliku Britaniju, naporima u strateškoj sferi i da osigura dublju operativnu kompatibilnost između ratnih mornarica te tri zemlje“.

Takođe, Bela kuća se nada „bliskoj saradnji“ sa Francuskom u Indo-pacifičkom regionu. Međutim, to je možda samo pokušaj da se umiri Pariz, jer formiranje saveza dovesti u pitanje sporazum Francuske o isporuci podmornica Australiji, vredan nekoliko milijardi.

Velika Britanija se nada da će savez AUUKUS „zbližiti zemlje kao nikad pre, stvarajući novo odbrambeno partnerstvo i osiguravajući radna mesta i prosperitet“.

Australija dobija nuklearke

Po svim prilikama, sporazum prvenstveno predviđa predaju tehnologija o izgradnji nuklearnih podmornica Australiji. Reč je o podmornicama sa nuklearnim reaktorima, naoružanim konvencionalnim vrstama oružja. Prema potpisanim dokumentima, Australija će imati pristup američkim tehnologijama izgradnje nuklearnih podmornica. Gradiće ih na brodogradilištu u Adelejdu.

Kraljevska australijska Ratna mornarica dobiće osam nuklearnih nosača raketa. Ukupna vrednost projekta za izgradnju novih podmornica premašuje 65,9 milijardi dolara. Njihova zona odgovornosti biće Indo-pacifički region. Prema rečima australijskih zvaničnika, „to će osigurati Kanberi neviđeni vojni potencijal i zahtevaće značajno povećanje troškova za odbranu“.

Takođe se ističe da će u okviru sporazuma Australija dobiti pristup američkim raketnim tehnologijama, uključujući krstareće rakete „Tomahavk“ za naoružavanje australijskih razarača.

Pritom, australijska strana tvrdi da zemlja kao i pre ispunjava svoje obaveze kao država koja ne poseduje nuklearno oružje. Podmornice na nuklearni pogon „biće zajednički poduhvat tri zemlje sa naglaskom na operativnu kompatibilnost, zajedništvo i obostranu korist“.

Amerika širi vojno prisustvo u Australiji

Kako je saopštio šef Pentagona Lojd Ostina, Amerika se dogovorila sa Australijom o širenju svog vojnog prisustva u toj zemlji.

„Danas smo odobrili važne inicijative u vezi sa raspoređivanjem snaga koje proširuju naše prisustvo u Australiji“, rekao je Ostin na konferenciji sa australijskim kolegama.

Sa svoje strane, ministar odbrane Australije Piter Daton je precizirao da je reč o prisustvu svih vrsta američkih vojnih aviona u Australiji na rotacionoj osnovi.

Antikineski vojni savez

Bivši načelnik Uprave za međunarodne sporazume Ministarstva odbrane Rusije, general-pukovnik Leonid Ivašov ističe da je AUUKUS vojni savez, isključivo orijentisan na suprotstavljanje Kini, koji će se postepeno širiti na račun susednih zemalja.

„Većina evropskih zemalja ne žele da se sukobljavaju sa Kinom, između ostalog i u okviru NATO-a, stoga je bilo neophodno da se formira poseban savez čija su okosnica postale SAD i Velika Britanija, dok je Australija neka vrsta odskočne daske. Prvobitno je planirano da se u savez uključi i Indija, ali Delhi nije pristao“, ističe ekspert.

Kako je dodao, učesnici žele da u taj „takozvani istočni antikineski blok uključuje u najmanju ruku još Japan i Novi Zeland, a možda čak i Vijetnam. Međutim, kako naglašava, Japan je oprezan, sa Novim Zelandom se pregovara, a Vijetnam vaga potrebu za takvim savezom“.

„Da bi se proces pokrenuo, odlučeno je da se prvobitno stvori okosnica i da se postepenu zainteresuju i druge zemlje pacifičkog regiona. Zasad nije jasno kako će taj savez funkcionisati, da li će te zemlje na svojim teritorijama raspoređivati zajedničke vojne baze ili će samo dobijati savremene sisteme naoružanja“, zaključio je Ivašov.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    A jooo...A Nemačka, pa Francuska...Da nije to ono što mi ponekad pišemo da je Amerika šutnila EU saveznike? A Britanija pobegla i sada...eto savez! Pa neće EU države. One im trebaju kao ratnici NATOa i napadači iz prvih rovova. Indija odbila? Nemam još stav o tome. Vijetnam, e pa Vijetnam će vagnuti na savez, jer ne vole Kinu. Vijetnam je već u savezu novog aseana Amerike koji pokušava da zaustavi prodor Kine u neke azijske države. A Australija? Pa eto, kad ja pišem da se u savez ulazi iz dugoročnih potreba i kao član te ekipe pa makar to bilo trenutno štetno za državu, Istone države se prave mutave. Ali aj dobro. Australija pravi neverovatne količine delova montažnih zgrada od kojih kina pravi milionski grad za godin dana. Australija ima svoje stručnjake u Kini. Ali sada se sprema na otpor Kini, jer Kina preuzima sve državice pa čak i na granicama Australije. Kina radi sa Australijom i Amerikom ogromne poslove. I kako sada da se to sve razume? Ko tu koga? Pa biće na kraju da hoće da skrešu krila Kini ali da i dalje nastavi da radi i to uglavnom da proizvodi za njih i uvozi savremene tehnologije od njih. A kada dođe do rata, te linije razmena neće biti na udaru ni jednog momenta. Mlatiće se po morima i uništavati jedni drugima čamce pa će posle proglase pobedu i jedni i drugi i ponovo praviti čamce i topove. Industrija radi. Usput, Zapad će uništavati svet kojekakvim pandemijama...I dok mi zatvaramo vabrike da ne bi pocrkali od pandemije, Kina radi i gradi, amerika planduje...Ni za vreme pandemije, Kina nije smanjila svoju proizvodnju, samo to mediji ćute. Lako Americi bilo da zatvori fabriku igračaka, kada ih uvozi iz Kine. Mi pocrkamo jer ćemo se sve više sklanjati od fabrika, gladni, iscrpljeni, bez posla...Pustoš! A Kinezi nastave da rade i ratujedu sa Ameriku. I ponovo grade oružje i igračke.

  2. Hrvacki kralj Cmarislav says:

    Ja sam davno shvatio da ce Kina svok zivotni prostor da prosiri na Australiju jer anglosaksonci su svojevremeno prigrabili isuvise previse teritorija a malo ih je. U Au ih je ispod 30%. U USA ih je oko 20%. To ne mogu vise biti njihovi kontinenti.

  3. Gagi says:

    Niko nece ici protiv Kine jer se danas Americka i zapadna proizvodnja nalazi tamo. Tu postoji drugi problem za ove pretnje, ameri sve manje zaradjuju jer su Kinezi sve iskopirali i pod svojim brendom samostalno zaradjuju na istim proizvodima. Nisu ludi da jeftino prave kapital ovim zapadnim olosima, sa druge strane, ovi ih digli zbog svog interesa i najzad su shvatili da su majstorski izigrani. Nece zapad da rusi svoje fabrike i postrojenja, toliko bas nisu poludeli. Nego, malo se mrste kao pijani kafanski gost koji je svestan da mu je ceh za zadovoljstvo veliki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *