НОВИ ЗАОКРЕТ НА КОСОВУ: Иза свега стоји АМЕРИКА

NOVI ZAOKRET NA KOSOVU: Iza svega stoji AMERIKA

4 maja 2020

Ustavni sud Kosova prihvatio je zahtev Samoopredeljenja i suspendovao ukaz predsednika Hašima Tačija o davanju mandata za sastav Vlade drugoplasiranoj stranci DSK Ise Mustafe. Tači i Mustafa povinovali su se odluci koju je pozdravila i ambasada SAD u Prištini. Zato se spekuliše da je došlo do zaokreta i da Amerika želi da Kurtiju dâ — novu šansu.

Sagovornici Sputnjika sa Kosova i Metohije različito gledaju na to što se dešava u Prištini. Marku Markoviću, politikologu iz Čaglavice, deluje da Kosovo ima dve većine – staru vladu smenjenog Aljbina Kurtija i novu koju je formirala stranka Ise Mustafe. Darko Dimitrijević, politički analitičar, s druge strane, smatra da je odluka Ustavnog suda dala Kurtiju još jedan mesec na vlasti u v.d. mandatu.Zaokret na Kosovu – Amerika daje novu šansu Kurtiju

Da li je u novi zaplet umešala prste Amerika, bez koje se malo šta može na Kosovu, ili je sve ovo nova politička igra albanskih političara?

„Posle odluke Ustavnog suda, sada imamo zamrznut status kada je u pitanja formiranje nove vlade. Dakle, iako je bilo pregovora i sa Srpskom listom, sa kojom je pregovarao DSK, sve je do daljeg odloženo. Kurti i njegova stranka ispali su pobednici prve runde prvog poluvremena“, objašnjava Dimitrijević.

Na pitanje, da li i kakve veze sa ovakvim sledom događaja može da ima susret Ričarda Grenela i Aljbina Kurtija po padu Kurtijeve vlade, Dimitrijević ne odgovara direktno, ali ostavlja prostor za sumnju da je ovaj razgovor i te kako uticao na sada donete odluke.

„Mislim da ne samo Amerika, već i cela međunarodna zajednica pokušavaju da usmere institucije na Kosovu ka demokratskim procesima. Međutim, mnoge stvari na KiM nisu demokratske i te neke smernice ne budu uvek tako uspešne. Videli smo kako se sve dešavalo tokom smene Kurtija, ali logično je da svaka vlada koja je učestvovala u kreiranju ovakvog sistema podrži odluke pravosudnih organa, zato što je osnov demokratije poštovanje prava, u ovom slučaju sudskih odluka.“

I „Ustavni sud“ radi po nalogu

Po Dimitrijevićevom mišljenju, moguća su dva scenarija: da se izbori raspišu posle mesec dana, to jest, posle 29. maja ili da Samoopredeljenje dâ novog mandatara za novu vladu. U protivnom, kaže Dimitrijević Kosovo čekaju masovni protesti.

Marković, s druge strane, nije daleko od pomisli da je sud ovako postupio po nalogu iz Amerike, jer im je potrebno vreme kako bi konsolidovali političke redove u Prištini.

„U suštini, ovaj prostor koji neki nazivaju „nezavisno Kosovo“, nema svoj suverenitet, tako da o svim vodećim stvarima na ovom prostoru odlučuju u Vašingtonu i Berlinu. Vodeći političari na Kosovu samo su njihove marionete koje njihove postupke samo sprovode u delo. Iskustvo pokazuje da sve što se na KiM dešavalo, nije se dešavalo bez Amerike.“

Ne žele Srbe u vladi?

„E sada, da li oni žele da daju neku novu šansu Kurtiju ili samo žele da se sve ovo prolongira do novih izbora, to ćemo tek videti,“ ističe on.

Kurti, naime, tvrdi da je sa Grenelom u stalnoj komunikaciji, čak i nakon što je njegovoj vladi izglasano nepoverenje. On kaže da je na drugu stranu (stranku Ise Mustafe) izvršen pritisak, inače doskorašnjeg partnera u vladi Kurtija i da su se oni predali i pokorili. On takođe tvrdi da Amerika nije bila za prekompoziciju vlade u koju je trebalo da uđu i Srbi, već za nove izbore za koje se i Kurti zalaže, preneli su albanski mediji.

Inače, u odluci Ustavnog suda se ističe da je sud bez predrasude o prihvatljivosti ili opravdanju zahteva zaključio da se zahtev podnosilaca za privremenom merom u vezi sa dekretom predsednika prihvati kao osnovan. Odluka suda automatski stavlja van snage taj zahtev i zabranjuje da se to pitanje postavi na dnevni red sednice Skupštine Kosova najmanje do 29. maja ili do donošenja presude o tome.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Freedom says:

    Možete misliti? Jedino je taj gospodin Kurti bio za ukadnje sankcija severu kosova ali pod uslovom da Dačić ne švrlja po svetu i Africi i da traži ukidanje priznanja samoproglašene republjik kosova. Em nam udario sankcije, em na udario neke uslove sačuvaj Bože, a izgleda kao blizanac našem Dačiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *