Нови живот Пајиних слика

Novi život Pajinih slika

28 novembra 2017

STALNA postavka dela Paje Jovanovića (1859-1957) koja je šest decenija bila u muzejskom objektu „Apoteka na stepenicama“ premeštena je u glavnu zgradu vršačkog muzeja „Konkordija“. Skromna, ali za Vrščane izuzetno značajna zbirka od deset slika i pet crteža, do Nove godine će biti prikazana javnosti u sasvim novom ruhu.

Kao razlog za ovaj veliki poduhvat direktor Gradskog muzeja Zvonimir Santrač navodi činjenicu da su Pajina dela iz nužde bila izložena u skučenom prostoru „Apoteke“, jer stara zgrada muzeja, u Ulici Anđe Ranković, nije imala dovoljno mesta za stalne postavke.

– Adaptacijom zgrade „Konkordija“ Vršac je dobio savremeni muzej, u kom će ove slike konačno moći da zablistaju punim sjajem – ističe Santrač.

U postavci se, između ostalih, nalazi portret kralja Aleksandra Karađorđevića u prirodnoj veličini, koji je Paja smatrao jednim od svojih najznačajnijih dela, kao i čuveni „Vršački triptihon“. Po prvi put će biti izloženi portret Majke Angeline i slika „Čuda Svetog Nikole“, koje je Eparhija banatska ustupila na korišćenje Gradskom muzeju.

– Te slike imaju burnu istoriju. Pre tri decenije su bile ukradene iz Sabornog hrama u Vršcu. Tek nakon dvogodišnje odiseje, pronađene su u očajnom stanju na jednoj pijaci u Italiji. Stručnjaci su devedesetih godina uspeli da ih „ožive“, a naši konzervatori su sada morali da ih dodatno osveže – objašnjava Santrač.

STARE BOJE

Deo nove postavke je i kutija sa originalnim bojama koje je ovaj znameniti Vrščanin koristio. Kuriozitet je to što su one i dalje „mekane“, te se njima može slikati iako su stare stotinak godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *