Novih 15 uslova Srbiji za dobijanje datuma

Novih 15 uslova Srbiji za dobijanje datuma

4 maja 2013

Dijalog BriselDokument o implementaciji je niz novih uslova za Srbiju. Svaka tačka tog dokumenta predstavlja novi uslov za srpski državni vrh. Pre parafiranja briselskog sporazuma, Srbija je imala jedan uslov – da povuče paralelne institucije sa severa pokrajine, a sada ima 15 uslova“, kaže Obrad Kesić.

Briselski sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom menja se na štetu srpske strane i to kroz dokument o njegovoj implementaciji. Naime, plan primene koji su sačinili Albanci i administarcija u Briselu uključuje i ono što su Albanci tokom pregovora želeli da postignu, a što nije ušlo u parafirani sporazum.

Na primer, u dokumentu za implementaciju Zajednice srpskih opština, koja bi trebalo da bude temelj sporazuma, pominje se ovlaš, bez navođenja njenih ovlašćenja, prava, institucija… Predsednik, potpredsednik, Skupština, veće… Ta zajednica ne pominje se nijednom rečju u dokumentu o implementaciji.

Zatim, u parafiranom sporazumu navedeno je da će zajednica u potpunosti nadgledati oblasti privrednog razvoja, obrazovanja, zdravstava, školstva, urbanizacije i ruralnog uređenja – sve to u dokumentu o implementaciji ne pominje se nijednom rečju. Ali se zato kaže da će biti rasformirane „ilegalne strukture bezbednosti, uključujući MUP, BIA i civilnu zaštitu“.

Kada je reč o izborima, dokument o primeni predviđa da će se oni održati u organizaciji OEBS i po kosovskim zakonima na celoj teritoriji Kosova, dok briselski sporazum predviđa samo izbore na severu…

Ionako u srpskoj javnosti sporan dokument, zbog koga vlasti potežu i najteže reči na Srbe sa KiM i one koji ih podržavaju, sada se izgleda svodi na ono „ništa“ iz čega su pregovarači Beograda jedva pobegli.

„Dokument o implementaciji je niz novih uslova za Srbiju. Svaka tačka tog dokumenta predstavlja novi uslov za srpski državni vrh„, kaže za „Novosti“ Obrad Kesić, analitičar iz Vašingtona. – Pre parafiranja briselskog sporazuma, Srbija je imala jedan uslov – da povuče paralelne institucije sa severa pokrajine, a sada ima 15 uslova. I, ako ne prihvati neki od njih, imaće problema. Srbija je, pre potpisivanja sporazuma u Briselu, imala na putu ka EU jednu prepreku, a sada ih ima 15. Otvaraju se mnoga druga bolna pitanja, poput telekomunikacija ili eneregetike, i sve se to ugrađuje kao prepreka na putu ka EU.

Obrad Kesić kaže da su sve priče o dobijanju datuma u junu – smešne. – Glupo je razmišljati o datumu, jer posle ovog datuma sledi čitav niz novih datuma. Svako poglavlje u pregovorima sa EU imaće neki svoj datum. Ovaj nije poslednji na koji će Srbija morati da čeka, ali jeste najskuplji datum.

Po Kesićevom mišljenju, pregovori sa Prištinom i potpisani sporazum su katastrofalni, jer Srbiju nisu nimalo približili Evropskoj uniji.

A prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da u Briselu moraju da znaju da može biti implementirano samo ono što je napisano u sporazumu.

„Ako neko nešto hoće da implementira, mora da implementira ono što je napisano u sporazumu, a ne ono što je hteo, a nije mu uspelo da uđe u sporazum. Taj plan implementacije nije gotov. To je predlog albanske strane i ništa više. Mi pravi plan nismo prihvatili, nismo ga dobili„, rekao je Vučić.

Šta ako na čelo institucija dođe neki „Tačijev Srbin“?

Za Srbe sa severa KiM ni prvobitni parafirani dokument nije prihvatljiv, a o ovom o implementaciji da se i ne govori.

U dokumentu o implementaciji, Zajednica srpskih opština pominje se samo usput, nema razrađen nijedan detalj o njenim nadležnostima i značaju. Zatim, nije navedeno šta će biti sa školstvom i zdravstvom, koji moraju biti u sistemu Srbije, potrebno je transparentno finansiranje… O svemu tome nema ni reči, a dogovor o implementaciji trebalo bi da razradi i najmanje detalje“, kaže za „Novosti“ Oliver Ivanović, iz Građanske inicijative sa severa pokrajine.

On ističe da mora biti dogovoreno i ko će predvoditi nove institucije, koje će biti formirane nakon izbora.

Ne bi smelo da se dogodi da na čelo tih institucija dođe neki „Tačijev Srbin“, ali ne bi smeo da bude ni partijski kadar. Mora doći tim ljudi koji će moći da iznesu ono što ih čeka“, navodi naš sagovornik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *