Novinar Milan Pantić ubijen zbog pisanja o malverzacijama oko cementare?

Novinar Milan Pantić ubijen zbog pisanja o malverzacijama oko cementare?

19 децембра 2013

MILAN-PANTIC-UBIJENI-DOPISNPolicijska beleška i zvanično je potvrdila da je Zoran Janjušević, nekadašnji savetnik premijera Zorana Đinđića, odbio da na tzv. detektoru laži govori o slučaju ubistva novinara „Novosti“ Milana Pantića. Poligrafsko ispitivanje je odbio i Nemanja Kolesar, svojevremeno član kabineta predsednika Vlade i predsednik UO Cementare „Novi Popovac“.

Janjušević je, naime, demantovao vest da je odbio poligrafsko ispitivanje, koja je potekla od Komisije za istragu ubistava novinara. Međutim, Veran Matić, predsednik komisije, u sredu je saopštio da postoji zvanična policijska beleška o Janjuševićevom iskazu, kao i još jedna o tome da je nakon davanja izjave odbio poligrafsko ispitivanje, sa argumentom da je već rekao sve što je znao.

– Iz ove službene beleške se vidi da nisam dao nikakvu lažnu izjavu iz „ličnih razloga“ kao i da ova činjenica ne potiče iz Komisije, već iz dokumenta MUP Srbije – rekao je Matić.

Policijska istraga, koja je intenzivirana od početka godine i osnivanja Komisije za istragu ubistava novinara, ukazala je da je Pantićevo ubistvo najverovatnije povezano sa njegovim istraživanjima o zloupotrebama u današnjoj Cementari „Holcim“, neposredno pre njene privatizacije. Postoje indicije da je Pantić spremao još jedan tekst o malverzacijama i da ga je upravo to koštalo života. Navodno, motiv za ubistvo bio je da se zaustavi objavljivanje članka koji je u tom trenutku pisao, koji bi razotkrio mnoge pojedinosti i otvorio veliku aferu.

Odluka o privatizaciji „Novog Popovca“ doneta je aprila 2001. godine, a tender raspisan u julu, samo mesec dana nakon što je Pantić ubijen. Na jednoj od sednica Upravnog odbora Cementare, pored Kolesara, koji je bio predsednik UO, prisustvovao je i Janjušević, u svojstvu savetnika predsednika Vlade Srbije.

Janjušević i Kolesar kasnije su dovedeni u vezu sa malverzacijama u prodaji fabrike cementa. Njih dvojica bili su osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj u ovom kupoprodajnom procesu. Tužilaštvo je tvrdilo da su umešani u dogovor sa budućim kupcem, „Holcimom“, da njihovo preduzeće „Brajtenburger“ bude proglašeno za najpovoljnijeg kupca. Zauzvrat je navodno, u nekoliko navrata, uplaćeno oko dva miliona dolara na račun firme „Majron sejls limited“ sa Sejšelskih ostrva, čiji je vlasnik Janjušević. Istraga je trajala duže od pet godina, ali je tužilaštvo obustavilo u decembru 2010. godine zbog nedostatka dokaza.

POZNATE UBICE?

Policija ima ozbiljna saznanja o tome ko su najverovatniji neposredni izvršioci ubistva. Reč je o dvojici plaćenih ubica, od kojih je jedan na slobodi u inostranstvu, dok drugi već izdržava višedecenijsku kaznu zatvora.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u