Ново чедо Грозонове “маме”

Novo čedo Grozonove “mame”

24 marta 2019

NAJNOVIJA poetska priča Džulije Donaldson u slikovnici “Zbunjeno majmunče”, novi je izdavački poduhvat “Kreativnog centra”, koji je našoj publici omogućio da uživa i u prethodnim hitovima jedne od najpopularnijih dečjih spisateljica na svetu – još od megapopularnog “Grozona”, poeme koja je pre dve decenije osvojila svet. Od 1999. godine, kada je prvi put objavljen, “Grozon” je preveden na 76 jezika (poseban kuriozitet je da postoji i izdanje na latinskom jeziku), štampan u više od 10 miliona primeraka, a priča o dovitljivom mišu zaživela je i u pozorišnim predstavama koje se igraju na Vestendu i Brodveju. Bibliotekari iz Velike Britanije izabrali su ovu knjigu za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena, a po motivima ove priče 2009. godine Bi-Bi-Si je napravio i animirani film.

Naslovni junak slikovnice “koja dečje strahove pretvara u kikot pred spavanje” vratio se u međuvremenu – i to sa ćerkom Grozončicom, u knjizi “Grozonovo dete”. Usledile su dve slikovnice s bubamarom kao glavnom junakinjom – “Šta je saznala bubamara mala” i nastavak “Šta je NOVO saznala bubamara mala”, koje se na neki način i nadovezuju na priče o Grozonu.

A sada je pred našim čitaocima i “Zbunjeno majmunče”, fantastično ilustrovana slikovnica koja odiše prepoznatljivim humorom, dok se Džulija Donaldson još jednom potvrđuje kao neverovatno vešta pripovedačica u stihovima. Velike zasluge za to što su njene knjige i na srpskom jeziku odlično rimovane pripadaju njihovom uredniku i prevodiocu Dejanu Begoviću, koji kaže da je prepevavanje ovih slikovnica pravi izazov.

– U svim njenim pričama postoji deo u kojem se odigrava iznenađujući obrt, što će uvek i iznova oduševljavati ne samo decu, već i odrasle koji im čitaju – smatra Begović, i ističe da ova autorka otvara mnogo tema važnih za razvoj deteta i šalje vrlo važne poruke. On otkriva i da već radi na narednom izdanju iz iste “kuhinje”: slikovnici o Prutku, grančici drveta sa suprugom i troje dece – prutića.

BAŠTOVAN I BONGO

“BAŠTOVANOV san”, naslov je novog izdanja “Kreativnog centra” koje potpisuje oprobani tandem vrsnih autora: Jasminka Petrović i Dobrosav Bob Živković. Ovaj dvojac je u slici i reči kreirao vrt po kojem šetaju različita neobična bića – brižna kornjača, nevidljiva Pru, patuljak koji čita, devojčica s delfinima u kosi…, uz čiju će pomoć jedan mrgudni baštovan doći do vrlo važnog otkrića. Novitet je i knjiga Vesne Ćorović Butrić “Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca”, o jednom neobičnom junaku (žutom balonu!) i njegovoj potrazi za prijateljima i mestu kojem će pripadati.

KONKURS

POVODOM trideset godina od osnivanja “Kreativni centar” raspisuje konkurs za originalnu slikovnicu za decu uzrasta od tri do sedam godina, namenjen autorima mlađim od 30 godina. Cilj je skretanje pažnje na mlade talentovane pisce i ilustratore kojima se pruža prilika da se oprobaju u stvaranju slikovnica – prvih knjiga s kojima se deca sreću, a koje imaju izuzetno važnu ulogu u odrastanju i razvoju.

Slikovnica koja se šalje na konkurs može biti delo jednog, ili tima autora. Tema je slobodna, a konkurs je otvoren do 1. septembra 2019. godine. Najbolji rad će biti proglašen 1. oktobra 2019. i biće novčano nagrađen sumom od 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *