НОВО ИМЕ МАКЕДОНИЈЕ: Ево шта каже Русија

NOVO IME MAKEDONIJE: Evo šta kaže Rusija

13 juna 2018

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je nadu da će dogovor o novom imenu Makedonije biti u interesima Atine i Skoplja i podrže ga podržati stanovnici obe države.

„Uvek smo naglašavali da se zalažemo za pronalaženje dogovora oko tog problema, bez mešanja spolja, bez postavljanja nekih veštačkih uslova. Govorili smo da ćemo podržati odluku koja će biti u interesu Grčke i Makedonije i koja će imati široku narodnu podršku. Nadam se da je dogovor koji je juče objavljen upravo takav“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji u Moskvi.Sa svoje strane ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocias je naveo da je spoljna politika Grčke aktivna, demokratična i višeplanska. Prema njegovim rečima, na tim uslovima je Vlada Grčke rešila taj problem kako bi se prekinuo spor oko imena Makedonije.

Grčka i Makedonija posle 27 godina spora postigle su juče dogovor o novom imenu. Kako je saopštio makedonski premijer Zoran Zaev, to je Republika Severna Makedonija. Postizanje sporazuma pozdravio je vrh Evropske unije, kao i same članice. Visoki zvaničnici Evropske unije čestitali su premijerima Grčke i Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na rešenosti i liderstvu u postizanju „istorijskog sporazuma“ o imenu Makedonije, uz ocenu da to doprinosi „preobražaju celog regiona jugoistočne Evrope“.

Kada su mu doneli sporazum, Ivanov je samo ustao i otišao

Skoplje — Predsednik Makedonije nakon samo dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevom i Dimitrovom, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu o imenu Makedonije.

Kabinet predsednik Makedonije Đorđa Ivanova je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma. Najavljeno je da će se Ivanov danas obratiti javnosti.

„Predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obaveštavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije“, stoji u kratkoj izjavi predsedničke kancelarije.

Ivanov se, inače, sve vreme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On, naime, smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske republike.

Usmeno dogovoreni sporazum o tome da će novo ime biti „Republika Severna Makedinija“, koji su nakon više meseci pregovora konačno uspeli da postignu Cipras i Zaev, smatra se istorijskim, a dogovor su pozdravili i najviši zvaničnici EU i SAD.

Za makedonsku opoziciju i predsednika Ivanova to ime je neprihvatljivo.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. E.Lirsch says:

  E sto ti je "Mudra Politika"... Znap sam ja da je to pamet….

  • Miraš says:

   "Govorili smo da ćemo podržati odluku koja će biti u interesu Grčke i Makedonije i koja će imati ŠIROKU NARODNU PODRŠKU." Ta široka narodna podrška mislim da praktično znači dva referenduma o ovom predlogu, jedan u Makedoniji, a drugi u Grčkoj. Postoji mogućnost da nijedan referendum ne uspe što bi bio veoma dobar dokaz o potpunom promašaju ove ekipe elitnih predlagača. Kao rezultat to bi bilo super jer ne bi uspeli čak ni Makedoniju da uvuku u NATO. Od EU članstva znamo da nema ništa.

   • Vojna i ojdesve says:

    Znaci snaga jachih. A rus I amer imaju snagu da nam se nametnu. Oni zajedno igraju... Ne treba referendum... Ulica kaze kako che biti...

 2. Miraš says:

  Predsedniče Ivanov, svaka čast na znanju i držanju! ... Predsednik MAKEDONIJE Djordje Ivanov je za javnost saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim delom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost". "Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promenu ustavnog imena, već i promenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori. "Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspela da iznudi svoje zahteve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji ", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna. Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu poručio da se ne plaši. "Držite se, negujte naš večni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucenama i pretnjama. Neću podržati takav štetan dogovor, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja. Prema njegovim rečima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

  • Miraš says:

   Kako su to "njpametniji" smislili? Ako će predložili da postojeća država Makedonija dobije samo ime "Severna Makedonija" (podseća na Severna Koreja, ali zvanično ime je Demokratska Narodna Republika Koreja), šta je onda Južna Makedonija? A pritom da bude izbrisan i član makedonskog Ustava koji se odnosi na makedonsku dijasporu, tj. i tamo južnije u Grčkoj.

 3. ABC iz nedavne proshlosti says:

  -Probleme u Makedoniji prosle godine je upravo najavljivao Lavrov.Posle problema, on je izjavio da su problem postaknuti spolja.Naravno, jer je on bio postrkach, pomognut srpskim spoljnim i drugim srpskim , grchkim makedonskim komunjarama. -Rusija je napravila Frankeshtajn -Grchku do 1912-13 i to chudovishte ce trajati sve dok se ne slomi Rusija!Kada ce to biti ja ne znam,ali znam da ce se dogoditi-Pravda na kraju pobedjuje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *