Novo poglavlje u saradnji između Srbije i Rusije

Novo poglavlje u saradnji između Srbije i Rusije

24 maja 2013

nikolic-putin-2Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potpisali su danas u Sočiju Deklaraciju o stretškom partnerstvu dve države, prenosi B92.

Uoči posete Rusiji, Nikolić je u intervjuu za Itar-tass rekao da je pred Srbijom i Rusijom nova epoha saradnje koja će pokazati da nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže, a da će Deklaracija biti „kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima“.

Predsednik Srbije očekuje da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj, pre svega, na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da će ovim dokumentom biti određeni „glavni pravci daljeg razvoja odnosa“.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je danas, pred početak susreta Nikolića i Putina, da je taj dokument je pripreman naporno.

Na početku razgovora u užem sastavu, Putin je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Nikolićem, najavljujući da se razgovara o bilateralnim odnosima, regionalnim i međunarodnim problemima. On je kazao da su kontakti dve zemlje razvijeni i da Srbija i Rusija imaju zajedničke zanimljive projekte o kojima imaju priliku da razgovaraju danas.

„Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme. Naši uzajamni kontakti su u porastu, imamo više zanimljivih projekata i nadam se da ćemo o svemu tome da razgovaramo danas“, rekao je ruski predsednik.

Nikolić je kazao da su odnosi „sve bolji“ i da „idu uzlaznom linijom“, čemu doprinose i njihovi kontakti i kontakti njihovih saradnika. „Srbija je izuzetno zadovoljna odnosima s Rusijom. Uvek može bolje, ali Srbija je zahvalna zato što je Rusija u problemu Kosova na pravoj strani, na strani međunarodnog prava“, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije podsetio je da je Srbija počele pripreme za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju i pozvao Putina da poseti Srbiju do kraja godine.

U srpskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

Sa ruske strane u razgovorima u Putinovoj rezidenciji „Bočarov Ručej“ učestvuju i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i pomoćnik predsednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

Nikolić je jutros obišao nekoliko objekata u Olimpijskom parku kod Sočija, gde će naredne godine biti održana Zimska olimipijada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *