НОВО ПОНИЖАВАЊЕ СРБИЈЕ: Европа тражи од Србије да…

NOVO PONIŽAVANJE SRBIJE: Evropa traži od Srbije da…

19 jula 2018

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos kaže za „Blic“ da su u toku pregovori EU i Srbije u vezi kontrole granica kada je reč o migrantima.Komesar EU ohrabruje brzo zaključivanje otvorenih pitanja i finalizaciju pregovora, a kaže da kada sporazum bude postignut i finalizovan, granična straža EU postavljena na srpskim granicama će dobiti pravo da sprovodi provere na graničnim prelazima zajedno sa srpskim graničarima.

„Oni će takođe patrolirati duž granice kako bi je nadgledali, a biće korišćena i tehnička oprema. Ovaj sporazum će doneti značajnu dodatnu vrednost u smislu jačanja upravljanja granicama i borbe protiv neregularne migracije i krijumčarenja migranata kroz region – a tako i doprineti našoj zajedničkoj bezbednosti“, naveo je Avramopulos u svom tekstu.

Komesar EU ističe da je važnije da ovakav vid sporazuma predstavlja instrument koji pokazuje spremnost za veće izazove u budućnosti i označava sledeći korak u saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu, što je, kako kaže, važan korak napred i u najboljim interesima je i za zemlje zapadnog Balkana i zemlje EU.

„Ovaj element ide ruku podruku sa još jednim ključnim elementom u našoj saradnji: kretanjem bez viza. Ja sam uvek govorio da se nadam da ćemo uskoro imati bezvizni režim sa celim regionom. Bezvizni režim znači mnogo svim našim državljanima, jer ih zbližava profesionalno, ekonomski i kulturalno. Istovremeno, bezvizna putovanja nose i prava i odgovornost – i jednom kada ona bude dobijena, svako mora da bude siguran da svi reperi ostanu ispunjeni i da ne bude zloupotreba ili razvoja koji mogu da ugroze ovo veliko dostignuće“, poručuje Avramopulos.

Prema njegovim rečima, nedavno odobreni Evropski sistem za putovanje i autorizaciju doprineće očuvanju bezviznih putovanja za dobronamerne putnike i detektovanju onih koji predstavljaju pretnju ili rizik od neregularne migracije pre nego što uopšte krenu na put.

„Mi ćemo nastaviti da nadgledamo, takođe i kroz mehanizam suspendovanja viza, i da podržavamo Srbiju, kao i sve naše zapadnobalkanske partnere u ovom poduhvatu. Uopšteno, u cilju obezbeđivanja sigurnijeg upravljanja migracijama, moraćemo da budemo potpuno koordinisani u ovom pristupu. U tom pogledu poravnanje vizne politike partnera sa zapadnog Balkana sa pravnim tekovinama EU dalje će doprineti smanjenju migratornih i bezbednosnih rizika“, naveo je Avramopulos.

KOMENTARI4 komentara

 1. test01 says:

  A ne pisete da je AV pristao (posto je on Srpski faraon, bog, i vlada zemljom i nebom Srbije) da se prave prihvatni imigracioni centri na tlu Srbije? Tu ce da `filtriraju`ko moze da prodje u EU a skart ce da ostaje u Srbiji dok se slucajevi `ne rese`. Vladajuca garnitura ce i iz ovoga da izvuce neke pare za svoj dzep dok ce Srpska nacija da se islamizuje. E moji Srbi... citajte malo izmedju redova i sta znace `kompromisi`AV. Prestanite barem malo da gledate tv Pink. Molite boga da vam deca sto pre napuste Srbiju posto ne zasluzujete da odrastaju pored vas i u takvoj `drzavi`!

  • Velika Metla says:

   test01,na isti način su nam od 1945.godine pravili od Kosova i Metohije kamp za tkzv izbeglice iz Albanije,a cilj je bio potiskivanje Srba,i stvaranje ovoga šta imamo danas! Srbski narod je zombiran i pprdnuo je u čabar! Odredili su i prihvatili laganu,a sigurnu,ssmrt! Na ratama će da mandrknu!

   • ralence says:

    Neka Vlada pregovara sa EU Komesarom kako da zaštiti Srbski Narod od raznih zaraznih i seksualnih bolesti koje Emigranti šire po Srbiji. Vodi se biološki rat protiv Naroda a on nije svestan toga.

 2. Miroslav says:

  Pa što Srbija ide za EU. Brak na silu ne uspeva. Skinite Vučića i stavite nekog Srbina koji voli svoju zemlju i svoj narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *