НОВО ПУТИНОВО УПОЗОРЕЊЕ ЗАПАДУ: „Ваше наоружање је само мит…“

NOVO PUTINOVO UPOZORENJE ZAPADU: „Vaše naoružanje je samo mit…“

21 decembra 2023

Reči ruskog predsednika Vladimira Putina o modernizaciji strateških nuklearnih snaga zemlje bile su poruka Zapadu, piše „Dejli Ekspres“.

„Vladimir Putin je uputio novo strašno upozorenje Zapadu, rekavši da je oružje kojim raspolažu ruske nuklearne snage modernizovano za 95 odsto“, navodi se u članku.Novinari su takođe dodali, da su ruske strateške snage sada naoružane hipersoničnim raketama „Avangard“, a mit o nepovredivosti zapadnog naoružanja, prema rečima ruskog lidera, uništen je u Ukrajini.

Ranije je, komandant ruskih Strateških raketnih snaga, general-pukovnik Sergej Karakajev, najavio preopremljenost puka formacije „Jasnenski“ u Orenburškoj oblasti, kompleksima „Avangard“.

Osnovu kompleksa „Avangard“ čini hipersonična vođena bojeva glava, lansirana ka cilju interkontinentalnom balističkom raketom, i prema izjavama, razvija brzinu do M=28 (oko 9,5 kilometara u sekundi), što mu čak i bez bojne glave daje kinetičku energiju ekvivalentnu 18 tona TNT-a. Dizajniran je za savladavanje protivraketne odbrane. Stavljen je u borbenu pripravnost 27. decembra 2019. godine.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    18 t tnt,možda ali običan eksploziv kada se detonira izaziva prilikom bomardovanj vrlo mali potres ako e površinska a minimalan ako je nadzemna eksplozija,potress je lokalanpar desetina metara do 100 m u krug..kinetički udar sa druge strane izaziva pucanje kore pukotrine i veliki potres i on zavisi od mase i brzine,lak vipe od brzine udra nego od mase...tako da kinetički udar avangarda bi bio blizu pola kilotona ralunajući i razorni zemljotres u širem krugi id veroivat ni 1 km u prečniku..to opet znali da samo kinetilki sinhroni udar desetak projektila može da sravni sa zemljom desetak km2...bez ekspolziva bez nuklearbne bojeve glave itd..čisto razorno ekološki prijateljski nastrojeno oružje ,i vrlo smrtonosno...takodje treba uzei u obzir da najrazornije vazdušne bobme imaju danas max razornu moć od 5-7 tona TNT...medjutim nemaju sposobnost da izazovu zemljotres,čak ni podzemne dubinse eksplozije to ne rade u nekoji većoj meri sem u uskom krugu same eksplozije...avangard je opasan i opasan je čak i kada se samo lansira bez bojeve glave a preptostavljam da se izborom materjala bojeve glave kinetički učinak može višestruko povećati a takodje je moguće postići i veće brzine na samoj završnici pred udar...ako rusi naprave 500 avangarda nuk.oružje im ne treba sem kao rezerva...recimo kao primer,sinhroni udar od 10 avangarda bi sravanio beograd sa zemljom,ostala bi samo velika rupa,a ne bi bilo problema ni sa poginulima jer bi automatski bili sahranjeni...užas bre..ZATO je VRLO PAMETNO BITI DOBAR PRIJATELJ SA RUSIMA:) AKO NIŠTA DRUGO...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *