НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ САХРАНИЛО МОРНАРИЦУ САД: “Каракурт” потапа носаче авиона за само неколико минута

NOVO RUSKO ORUŽJE SAHRANILO MORNARICU SAD: “Karakurt” potapa nosače aviona za samo nekoliko minuta

10 septembra 2017

Rusko Ministarstvo odbrane nema budžet Pentagona, ali je ono veoma dobro u pokazivanju genijalnosti. Tako je pojavio Karakurt – mali i veoma opasan brod, naslednik sovjetskih oklopnih brodova i nemačkih podvodnih “vukova.“

Kako kaže Wikipedia, karakurt je vrsta pauka iz roda crnih udovica. To su mala i izuzetno otrovna stvorenja koja mogu izazvati masovnu smrt stoke. Ipak, oni nikada ne napadaju prvi.

Karakurt je takođe novo rusko oružje: raketni brod, mali, ali vrlo pokretljiv. Zelenodoljsko brodogradilište “Gorki“ se sprema za serijsku proizvodnju. “Glava“ ovog projekta pod uslovnim brojem 22800 je Centralni projektni biro “Almaz“ (Sankt Peterburg).

Karakurt razvija brzinu od oko 30 čvorova (5 čvorova maje od svog najbližeg srodnika “Gadfly,“ koji ima superiorne kvalitete). Novi brod neće moći da pravi obilaznice. Predviđeni domet njegove navigacije je 2.500 nautičkih milja sa autonomijom do 15 dana. Brod je dizajniran da radi duž obala.

Njegov top na palubi ima osam lansera za rakete Kalibar-NK i/ili supersonične Oniks rakete sa dometom i do 500 km.

Kalibar-NK rakete su poznate po svojoj izvanrednoj efikasnosti koju su demonstrirale tokom vojnih operacija u Siriji. Rusija je lansirala ove rakete iz vodenih oblasti Kaspijskog mora i koristila je 3M14 rakete za tu operaciju. Ove rakete imaju višefazni mlazni motor, koji omoguće ubrzane do 3,5 Maha (brzina zvuka). Ruske rakete nikada ranije nisu pokrivale tako velike udaljenosti, ali je ovaj debi bio uspešan.

Rusija kreativno koristi iskustvo Drugog svetskog rata – znanje nemačkog velikog admirala Karla Denica. Za razliku od drugih fašističkih pomorskih komandanata, Denic velike borbene brodove nije smatrao efikasnima. Njegova tačka gledišta je dokazana kada su dva nemačka giganta – Tirpic i Bizmark – potonoli zajedno sa desetinama miliona rajh maraka i hiljadama nemačkih pomoraca.

Denic je izneo novu pomorsku taktiku poznatu kao “čopor vukova.“ Ovi čopori su se sastojali od jeftinih (u poređenju sa borbenim brodovima) podmornica, opremljenih sa najsavremenijim oružjem kako bi mogli da jure i unište neprijatelja.

Današnja ruska taktika upotrebe raketnih brodova donekle podseća na “podvodnu“ strategiju nemačkog velikog admirala. Denic nije bio jedini arhitekta te taktike: strategija Sovjetskog Saveza se razvijala u istom pravcu.

Mnogi se ne sećaju događaja koji su se desili u periodu od 24-25. juna 1941. godine, kada su četiri sovjetska oklopna broda naučila Rumune lekciji na području Kejm Satul-Nou. Efetat iznenađenja, plićak i ozbiljno oružje za ovu klasu plovila su omogućili neočekivanim gostima da poraze rumusku vojsku. Drugo iskrcavanje Kili grupe je okončalo okupaciju grada Chilia Veche u Rumuniji.

Karakurt pokazuje da je Rusija, kako bi se suočila sa teškom mašinerijom američke odbrambene industrije, primorana da postigne maksimalnu efikasnost po jedinici uloženih sredstava. Budžet Pentagona prelazi 600 milijardi dolara, dok je budžet Rusije samo 50 milijardi dolara, što je čak i manje od dodatka koje je američki predsednik Donald Tramp nedavno dao američkoj odbrambenoj industriji (54 milijarde dolara).

Mali raketni brodovi opremljeni najsavremenijim oružjem (moguće i modifikovanim hipersoničnim Cirkon raketama) mogu uništiti velike i skupe američke nosaće aviona u roku od samo nekoliko minuta.

Ova taktika se ogleda u budžetu odbrane Ruske Federacije, gde se više od 60% sredstava dodeljuje za inovacije (eksperimentalni dizajn). Pre 2021. godine, Rusija očekuje da će za 30 puta povećati broj visoko preciznih raketa kako bi na taj način primorali Vašington da kreira skup protivraketni “kišobran.“

Webtribune.rs

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Davaj, davaj. Potapaj, potapaj.

  2. milos says:

    Kakav bre top sa 8 lansera ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *