НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ САХРАНИЛО МОРНАРИЦУ САД: “Каракурт” потапа носаче авиона за само неколико минута

НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ САХРАНИЛО МОРНАРИЦУ САД: “Каракурт” потапа носаче авиона за само неколико минута

10 септембра 2017

Руско Министарство одбране нема буџет Пентагона, али је оно веома добро у показивању генијалности. Тако је појавио Каракурт – мали и веома опасан брод, наследник совјетских оклопних бродова и немачких подводних “вукова.“

Како каже Wикипедиа, каракурт је врста паука из рода црних удовица. То су мала и изузетно отровна створења која могу изазвати масовну смрт стоке. Ипак, они никада не нападају први.

Каракурт је такође ново руско оружје: ракетни брод, мали, али врло покретљив. Зеленодољско бродоградилиште “Горки“ се спрема за серијску производњу. “Глава“ овог пројекта под условним бројем 22800 је Централни пројектни биро “Алмаз“ (Санкт Петербург).

Каракурт развија брзину од око 30 чворова (5 чворова маје од свог најближег сродника “Гадфлy,“ који има супериорне квалитете). Нови брод неће моћи да прави обилазнице. Предвиђени домет његове навигације је 2.500 наутичких миља са аутономијом до 15 дана. Брод је дизајниран да ради дуж обала.

Његов топ на палуби има осам лансера за ракете Калибар-НК и/или суперсоничне Оникс ракете са дометом и до 500 км.

Калибар-НК ракете су познате по својој изванредној ефикасности коју су демонстрирале током војних операција у Сирији. Русија је лансирала ове ракете из водених области Каспијског мора и користила је 3М14 ракете за ту операцију. Ове ракете имају вишефазни млазни мотор, који омогуће убрзане до 3,5 Маха (брзина звука). Руске ракете никада раније нису покривале тако велике удаљености, али је овај деби био успешан.

Русија креативно користи искуство Другог светског рата – знање немачког великог адмирала Карла Деница. За разлику од других фашистичких поморских команданата, Дениц велике борбене бродове није сматрао ефикаснима. Његова тачка гледишта је доказана када су два немачка гиганта – Тирпиц и Бизмарк – потоноли заједно са десетинама милиона рајх марака и хиљадама немачких помораца.

Дениц је изнео нову поморску тактику познату као “чопор вукова.“ Ови чопори су се састојали од јефтиних (у поређењу са борбеним бродовима) подморница, опремљених са најсавременијим оружјем како би могли да јуре и униште непријатеља.

Данашња руска тактика употребе ракетних бродова донекле подсећа на “подводну“ стратегију немачког великог адмирала. Дениц није био једини архитекта те тактике: стратегија Совјетског Савеза се развијала у истом правцу.

Многи се не сећају догађаја који су се десили у периоду од 24-25. јуна 1941. године, када су четири совјетска оклопна брода научила Румуне лекцији на подручју Кејм Сатул-Ноу. Ефетат изненађења, плићак и озбиљно оружје за ову класу пловила су омогућили неочекиваним гостима да поразе румуску војску. Друго искрцавање Кили групе је окончало окупацију града Цхилиа Вецхе у Румунији.

Каракурт показује да је Русија, како би се суочила са тешком машинеријом америчке одбрамбене индустрије, приморана да постигне максималну ефикасност по јединици уложених средстава. Буџет Пентагона прелази 600 милијарди долара, док је буџет Русије само 50 милијарди долара, што је чак и мање од додатка које је амерички председник Доналд Трамп недавно дао америчкој одбрамбеној индустрији (54 милијарде долара).

Мали ракетни бродови опремљени најсавременијим оружјем (могуће и модификованим хиперсоничним Циркон ракетама) могу уништити велике и скупе америчке носаће авиона у року од само неколико минута.

Ова тактика се огледа у буџету одбране Руске Федерације, где се више од 60% средстава додељује за иновације (експериментални дизајн). Пре 2021. године, Русија очекује да ће за 30 пута повећати број високо прецизних ракета како би на тај начин приморали Вашингтон да креира скуп противракетни “кишобран.“

Wебтрибуне.рс

KOMENTARI2 коментара

  1. goran says:

    Давај, давај. Потапај, потапај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u