НОВО РУЖЕЊЕ ИСТОРИЈЕ: Отварање нашег Културног центра у Пекингу и оптужбе црногорске власти

NOVO RUŽENJE ISTORIJE: Otvaranje našeg Kulturnog centra u Pekingu i optužbe crnogorske vlasti

17 decembra 2018

MINISTARSTVO kulture Crne Gore reagovalo je na nastup guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji je, kako je saopšteno u njihovoj oceni, bio obučen u “crnogorsku narodnu nošnju”, kao eksplicitnom identitetskom obeležju”.

“Organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje. Činjenica da je pevanje uz gusle deo kulturnog nasleđa više balkanskih naroda, obavezuje na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one koju smo videli u Pekingu. Pevanje uz gusle za sada jeste upisano na reprezentativnu Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao deo nasleđa Srbije, i podrazumeva da Srbija, prilikom prezentacije ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide (nošnja, simbolička značenja, izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pesama), ali da ne bi smela da referiše na sadržaje i elemente koji pripadaju kulturnom nasleđu drugih naroda i država”, kaže se u saopštenju.

Na optužbe zvanične Podgorice reagovala je opoziciona Nova srpska demokratija, pozivajući zvaničnu Srbiju da i dalje na isti način štiti kulturnu baštinu srpskog naroda iz Crne Gore, ističući da aktuelna crnogorska vlast negira sve što je srpsko, pa i kulturu, i stvara lažnu sliku istorije.

– Srpski narod iz Crne Gore ima svoju narodnu nošnju, koju je ustanovio Njegoš, najveći srpski pesnik, vladar Crne Gore i vladika, i ona je deo celokupne srpske kulturne baštine, kao što su to i nošnje srpskog naroda iz Šumadije, Vojvodine, Krajine, Hercegovine, Bosne, Boke Kotorske…, i Srbija ima puno pravo, više nego sadašnja zvanična Crna Gora, da se na međunarodnom planu predstavlja nošnjom u bojama srpske trobojke. Tu nošnju vlast u Crnoj Gori odavno je odbacila, čak želi i da je zabrani – saopštio je Marko Kovačević (NSD).

– Zvanična Podgorica samu nošnju skrnavi i uklanja sa njene kape krst sa četiri ocila, koji ih podseća na istoriju i poreklo. Što se samih gusala tiče, jedina guslarska, takozvana “Slepačka akademija” na Balkanu bila je na teritoriji današnje Srbije, u gradu Irigu u Sremu, gde se preko zime skupljalo i tamo živelo na stotine guslara iz svih srpskih krajeva. Tu su razmenjivali pesme i stihove, od kojih je najbolje verzije prikupio i objavio Vuk Karadžić – istakao je Kovačević.

NEARGUMENTOVANA JETKOST

MINISTARSTVO kulture Srbije odbacilo je ocenu crnogorskog Ministarstva kulture da je u Pekingu “posegnuto u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore”, i da je “sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa ovom temom”.

“Guslar koji je izveo svoju pesmu bio je odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini, i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmeni. Deo srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore, i Srbija ni ovom prilikom nije uzela ništa tuđe, predstavljajući ga kao svoje”, kaže se u saopštenju.

“Ohrabrujemo zvaničnu Crnu Goru da pažljivije izuči nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice pre nego što posegne za neprimerenom i neargumentovanom jetkošću. Ministarstvo kulture Srbije i naše ustanove kulture, spremne su da im u tom poslu pruže i odgovarajuću pomoć i podatke”, ističe se u reagovanju.

KOMENTARI4 komentara

 1. Deda Micko says:

  Zabole me za gusle. Zasto se Srbi ne ponose Teslom, Milankovicem, Isidorom Sekulic, Ljubicom Maric, Milevom Maric, Crnjanskim, Rastkom Petrovicem, Savom Sumanovicem, Branislavom Bozinovic, arheologom Jankovicem...????????????????????????????????????????

  • Janković Stojan&Senjanin Tadija says:

   Žao nam je zbog tvojih bolova! Preporučujem kao terapiju istinsku edukaciju iz zabranjenih I zaboravljen knjiga, gde ćeš videti da su upravo gusle uzrok pojave i stvaralaštva svih nabrojanih Srbskih veličina. I ko kaže da se njima ne ponosimo, kao i sa guslama?

   • Deda Micko says:

    Pre ce biti da tebe boli da priznas da imamo i individualne stvaraoce koji su prevasisli nivo epskog pevanja i stvorili velicanstvena dela, ravna velikoj evropskoj umetnosti. Svoditi nabrojana imena i njihove domete na nivo gusli znaci ne poznavati istoriju moderne misli i moderne umetnosti.

    • Velika Metla says:

     Deda,lupaš kao otvoren prozor! Pa gusle i jesu SAMO deo naše srbske kulturne baštine! Ako je mnogima stalo do toga da nam ih oduzmu,i prisvoje,zašto nama ne bi bilo stalo da im ih i ne damo? Gusle potiču s teritorije koja se zove Hercegovina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *