NOVO UBOJITO ORUŽJE RUSIJE: Raketa „Sarmat“ pogađa jabuku na drugoj strani okeana

NOVO UBOJITO ORUŽJE RUSIJE: Raketa „Sarmat“ pogađa jabuku na drugoj strani okeana

21 decembra 2013

Putin armyPočetkom septembra u SAD se pojavila informacija o novom nadzvučnom super oružju. Radi se o visokopreciznom oružju koje ne nosi atomsku bojevu glavu ali je sposobno da u roku sata od dobijanja komande pogodi bilo koji cilj na zemlji.

U Kremlju su odmah reagovali jer dobro znaju da mogu biti uvaženi partner samo ako budu vojno i ekonomski moćni, pa je predsednik Putin odlučio da se ubrza gradnja najmodernijeg oružja. Da bi se to ostvarilo biće izgrađene nove fabrike raketa a postojeće će dobiti novu opremu. Ubrzaće se proizvodnja raketa „jars“ a u bližoj budućnosti će biti zamenjenjene stare, ali još uvek najmoćnije rakete na svetu „vojvoda“ koje su na zapadu zbog ubojitosti nazvali „Satana“.

– Mi ne sedimo skrštenih ruku i verujte mi da naši konstruktori u fabrikama rade vrlo ozbiljno. Zato je oružje koje imamo, moćno, mobilno i efikasno – objasnio je u petak ministar Sergej Šojgu.

A „Satanin sin“, koji će se zvati „Sarmat“, biće sposoban da pogodi jabuku na drugoj strani okeana! Bar tako tvrdi Dmitrij Rogozin, ruski potpredsednik vlade zadužen za vojno-industrijski kompleks.

Minule nedelje nemački „Bild“ je objavio „senzaciju“ da je Rusija na svojim zapadnim granicama postavila raketne komplekse. Još dok je bio predsednik, Dmitrij Medvedev je sasvim otvoreno rekao da ako SAD i NATO nastave svoj projekt PVO Rusija će kao odgovor postaviti „iskandere“ u Kalinjingradskoj oblasti. Samo dva dana posle te vesti koja je uzbudila Evropu, ruski Generalštab je bez ikakvog skrivanja saopštio svoju odluku da je prioritetan zadatak da se što pre naprave visokoprecizne rakete. Ministar odbrane Sergej Šojgu je naredio da se pripremi odgovor na eventualni američki „momentalni globalni udar“.

Ruski prioritet je razvoj visokopreciznog oružja velikog dometa za lansiranje sa zemlje, podmornica i brodova i sa bombardera. Ruski generali su svesni da će mnogi to protumačiti kao novu trku u naoružavanju ali oni ističu da moraju da imaju adekvatan odgovor na opasnost koja preti sa one strane okeana.

Zašto su se uplašili Nemci „iskandera-M“ nije nikakva tajna. Njegov domet je 500 kilometara, a od mesta gde bi on sada mogao biti do Berlina ima samo 527 kilometara.

Amerikanci smatraju da bi postavljanje „iskandera“ destabilizovalo situaciju u regionu. Zabrinutost su izrazile Poljska i baltičke zemlje. Pre nekoliko dana preko video linka su razgovarali dva ministra, američki Čak Hejgl i ruski Sergej Šojgu. Amerikanac je još jednom uveravao Šojgua da njihov PRO nije protiv ruskih atomskih arsenala. Šojgu mu je na fin način rekao da ne veruje.

Russia_Satan_missile_Reuters_240x180Vojvoda“ („Satana“)

I samo nekoliko dana posle tog razgovora prošle sedmice u ruski Južni vojni okrug (JVO) u Krasnodarski kraj stigao je prvi bataljon operativno-taktičkih raketnih sistema „iskander-M“ za raketnu brigadu tog okruga. Na godišnjoj konferenciji za novinare Putin je u četvrtak poručio Zapadu da se umire oni koji su se uplašili od „iskandera“ ali nikoga nemoj da provociraju. On je dodao da „iskander“ nije jedini način zaštite od pretnji. „Iskander“ je u svom segmentu najefikasniji sistem na svetu, ali on je samo jedan deo a mi imamo i efikasnijih sistema, objasnio je ruski predsednik.

Ministar odbrane Šojgu takođe smatra da je nepotrebno dignuta buka oko „iskandera“.

– Na teritoriji Ruske Federacije možemo da postavimo „iskander“ gde god želimo – kaže Šojgu.

ATOMSKI VOZ

Rusija će do 2020. godine zameniti teške rakete „vojvoda“ sa novim još opasnijim komleksima „sarmat“. On bi trebalo da se pojavi do 2018. godine. Osim „sarmata“, Rusija namerava da napravi još jedno ništa manje opasno oružje. Moskovski Institut toplotne tehnike, poznatiji kao MIT, koji je napravio interkontinentalne rakete „topola“ i „bulava“ u prvoj polovini 2014. trebalo bi da završi projekt železničkog raketnog kompleksa. U vreme SSSR bili su napravljeni „atomski vozovi“ ali su oni kasnije otišli u staro gvožđe jer su u Kremlju poverovali da se voz pacifizma Amerike i Rusije neće zaustaviti i da će se samo prazniti arsenali.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *