NOVO ŽARIŠTE I RATIŠTE? – Moldavija potpisuje sporazum o pridruživanju EU 27. juna

NOVO ŽARIŠTE I RATIŠTE? – Moldavija potpisuje sporazum o pridruživanju EU 27. juna

14 maja 2014

_1108492_moldova2_map300Predsedavajući parlamenta Moldavije Valeriju Strelet saopštio je danas da će njegova zemlja 27. juna potpisati sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom i to na specijalnom samitu Moldavija-EU u Briselu.

On je dao izjavu nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompujem koji se nalazi u poseti Kišinjevu.

Ranije danas, predsednik Moldavije Nikolae Timofti rekao je da će njegova zemlja iskoristiti svoje „suvereno pravo“ da potpiše sporazum uprkos spoljnim političkim i ekonomskim pritiscima, preneo je AP.

Timofti nije danas direktno spomenuo Rusiju, ali se Moskva protivi sporazumu Moldavije i EU.

Potpredsednik ruske vlade i specijalni predstavnik ruskog predsednika za otcepljenu moldavsku oblast Pridnjestrovlje, Dmitrij Rogozin, izjavio je juče da će u slučaju da Moldavija potpiše sporazum o asocijaciji sa Evropskom unijom insistirati na revidiranju ekonomskih odnosa dve zemlje.

Prema njegovim rečima, pre nego što odluči o asocijaciji sa EU, Moldavija bi trebalo da sprovede izbore vodeći računa i o mišljenju žitelja Pridnjestrovlja.

Vicepremijer Rusije je istakao da za Rusiju nije glavni izazov fizička zaštita sunarodnika i državljana Rusije u regionu, već osiguranje njihovih građanskih, ekonomskih i političkih prava.

U Pridnjestrovlju 60 odsto stanovništva čine Rusi i Ukrajinci, podseća RIA Novosti, dodajući da je ta oblast i pre raspada SSSR-a težila istupanju iz Moldavije zbog bojazni da će se ona prisajediniti Rumuniji.

Kišinjev je 1992. godine izgubio kontrolu nad oblastima na levoj obali Dnjestra, a u regionu su raspoređene mirovne snage, u kojima su i ruski vojnici.

Tiraspolj traži međunarodno priznanje, dok Kišinjev predlaže za oblast automiju u sastavu jedinstvene države.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *