Novorosija kontroliše polovinu svoje teritorije

Novorosija kontroliše polovinu svoje teritorije

29 avgusta 2014

nvorus_topArmije Luganske i Donjecke Republike već kontroliđu oko 50 odsto teritorije Novorosije – izjavio jedan od komandanata LNR Aleksej Mozgovoj.

„Linije fronta kao neprekinute linije – naglasio je – još nema, ali mi kontrolišemo oko polovine svoje teritorije”.

Mozgovoj je uspehe narodne vojske Novorosije objasnio ovako: „Naši borci ponajmanje brinu o svojoj koži. Prvo smo protiv ukrajinskih tenkova imali samo balvane, vile i sekire. Najčešće imamo jednog borca na 10, čak i 20 ukrajinskih vojnika. Ali, naša snaga je u duhu i moralu”.

Mozgovoj tvrdi da 90 odsto odreda Novorosije čine njeni stanovnici, a da su preostalih deset odsto – dobrovoljci iz cele Ukrajine, pa i iz drugih zemalja.

Borbu Novorosije, prema njegovim rečima, podržava 80 odsto svih koji žive na njenoj teritoriji, a oko osam odsto je kategorički protiv nje.

Ukrajinski mediji od juče – hrabreći svoje – ne prestaju da javljaju kako braniocima Maripolja stižu sve nova pojačanja. Uprkost tome, armija Novorosije ne samo da je okružila taj veliki i važni lučki i industrijski grad, nego je i kijevskoj hunti priredila – krajnje neprijatno iznenađenje.

Njeni generali su računali da će odredi Novorosije – pogotovo posle zauzimanja Novoazovska – krenuti frontalno na Mariupolj. Udar jeste usledio, ali ne frontalni.

Armija Novorosije zašla je Mariupolju, uslovno rečeno, sa leđa.

Preko teritorije susedne Zaporoške oblasti. Tačnije: preko Berdjanske opštine, preuzevši kontrolu nad njena dva naselja koja se nalaze naspram Mariupolja – Červonoje Polje i Osipenko.

Prema potvrđenim informacijama, ovaj udar je izveden brzo i efektno zahvaljujući, u dobroj meri, zaporoškim gerilcima koji takođe ratuju za Novorosiju.

Takođe prema nepotrvrđenim informacijama, glavninu među zaporoškim gerilcima čine odbegli ukrajinski vojnici – etnički Rusi.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *