NOVORUSIJA – Nova državna tvorevina u Evropi

NOVORUSIJA – Nova državna tvorevina u Evropi

26 maja 2014

novorusijaIdeja o stvaranju Republike Novorusije postojala je odavno, ali su se sada stekli uslovi za realizaciju. 24. marta 2014. na mapi Evrope pojavila se nova država, koja neće biti odmah priznata od mnogih, ali ona će svakim danom biti sve prisutnija.

Pobedom „američkog kandidata“ na predsedničkim izborima u Ukrajini, završeno je prvo poluvreme velike geopolitičke utakmice. U narednom periodu možemo očekivati veće sukobe u regionu Harkova, pa i Odese.Rusija će u narednom periodu veoma oprezno povlačiti poteze, ali je sporazum sa Kinom težak 400 milijardi dolara, definitivno izazvao paniku u atlanskim krugovima.

Stvaranje Novorusije je potpuno novi momenat u građanskom ratu koji besni na maloruskom području i time će Donbas dobiti jednu vrstu državne artikulacije, zajedno sa ostalim rusofilskim jezgrima poput Luganska. Simbolika jačanja Slovenstva izborom 24. maja za dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike u jedinstvenu Republiku Novorusiju je veoma jasna, jer to je dan kada Sloveni slave Svetu braću Ćirila i Metodija. Taj dan se slavi od širom slovenskog sveta, od Češke i Moravske, do Ohrida, Varne, Sofije, Beograda, Moskve, Minska…

Identitet ruskog sveta na prostoru Ukrajine jača. Odlučnost naroda je prosto neverovatna. Postavljaju se zdrave osnove kao koncepcija.

Ustav Donjecke Republike donešen 14. maja 2014. nakon referenduma sadrži neke interesantne stvari. Konkretno u preambuli piše da se za „temelj temelja“ za ruski svet smatra Pravoslavlje. A u Članu 12. tačka 2 rečeno je bukvalno sledeće: „Osnovna prava i slobode čoveka su neotuđive i pripadaju svima od momenta začeća“.

Zastava Republike Novorusije je jedna od većih dilema zasad, jer ima dosta predloga. No, i to će se narodnim izjašnjavanjem uskoro rešiti. I pored oružanog sukoba, koji će se u narednom periodu odigravati, može se reći da je Ukrajina, bar na srednji rok izgubila Donbas. Novorusija je realnost na terenu.

(Dveri)

KOMENTARI4 komentara

 1. Vojin says:

  Žalosno je gledati bratoubilački rat.Samo da vidimo kako će sve ispasti na kraju,jer Moskva je vratila Krim,a Novorusijajue već nešto drugo

 2. Cb says:

  https://www.youtube.com/watch?v=4TNZg5lRvLQ Igićev sjajni nastup. Retko uman čovek, rusofil 100%.

 3. Za Srbiju says:

  Preoptimistično, da ne kažem nerealno. Iluzija je da će amerika pustiti ukrajinski zalogaj. To tek počinje. Zapad se sve više vojno konsoliduje i uz "legitimnog" predsednika kreće u akciju. Taj zapad nije odustao ni od Krima, a gde da pusti stvaranja Novorusije. Rusija nije spremna za rat, dok je rat američki cilj. Bude li Rusija branila Krim, a moraće, proglasiće je agresorom na teritoriji Ukrajine.

 4. gladijator svjatoslav says:

  da li gospodo znate da kalifornija pripada teritorijalno rusiji posle grdjanskog rata u americi sever -jug.da nije bilo ruskog zlata od cara aleksandra drugog i ruskih brodova na dokovima san franciska i njujorka ne bi bilo ovakve amerike u sadašnjim granicama.zemlju na aljaskoj je kupilo privatno lice ali je ona ostala u sastavu rusije.neka amerikanci pokažu ugovor o kupovini aljaske.kalifornija je data rusiji u vreme carevine aleksandra 2.za dug amerike carskoj rusiji od 7,2 miliona dolara.šta hoće ludi hazari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *