НОВОСАЂАНИ ВОЛЕ ДОСТОЈЕВСКОГ: Трибина о руском класику изазвала изузетну пажњу

NOVOSAĐANI VOLE DOSTOJEVSKOG: Tribina o ruskom klasiku izazvala izuzetnu pažnju

18 marta 2017

KCNS_620x0

U KULTURNOM centru Novog Sada veliku pažnju Novosađana pobudila je tribina istoričara Milovana Balabana „Dostojevski – pakao i raj ruske duše.”

Više od 150 posetilaca je u sredu u prostoru „Tribine mladih“ KCNS, s velikim interesovanjem slušalo filozofski osvrt prof Balabana i Fate Eganović, diplomiranog filologa srbistike, na život i delo jednog od najvećih pisaca svih vremena.

Eganovićeva je publici, u kojoj su dominirali mladi ljudi, govorila o književnom i životnom putu Fjodora Mihailoviča Dostojevskog (Moskva, 1821 – Sankt Peterburg, 1881), njegovoj mladosti, robiji i povratku koji će ga izbaciti na površinu javnog života Rusije druge polovine 19. veka.

Bilo je to vreme kada je ruska, ali i svetska književnost, postala bogatija za naslovekao što su “Zapisi iz podzemlja”, “Zločin i kazna”, Zli dusi”, “Braća Karamazovi,” “Kockar“, “Idiot“ i druga neponovljiva književna dela zbog kojih se Dostojevski smatra utenmeljivačem psihološkog romana.

Balaban je kazao da Dostojevski slovi i za pravoslavnog filozofa, ali i proroka u najpozitivnijem smislu te reči.

– Njegov “Veliki inkvizitor” govori o poslednjim vremenima, kao i o strategiji vođenja sveta ka pobedi čoveko-boga na uštrb Bogo-čoveka, odnosno samog Hrista – rekao je ovaj ugledni novosadski istoričar.

Balaban je dodao i da Dostojevski, antiherojima koji ovaj svet vide kao đavolji haos i teže da ga ili unište ili u totalu ovladaju njim, u svojim književnim delima suprotstavlja heroje, koji su čuvari one eshatološke istine, samog Gospoda Isusa Hrista, koji će ovladati svetom posle svih muka kroz koje će on proći.

Upravo iz tog razloga Balaban je na ovoj tribini akcenat stavio stavio na Dostojevskog kao tragaoca za Hristom i pozitivnog proroka, koji iz svog ličnog iskustva sagledava pakao i raj sopstvene duše, ruske duše, ali i čitavog čovečanstva, dajući pravoslavlju i Rusima kao narodu, specifičnu ulogu u celokupnoj istoriji čovečanstva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *