НОЖ У ЛЕЂА ПУТИНУ: Русија је крива, тврди бивши велики савезник

NOŽ U LEĐA PUTINU: Rusija je kriva, tvrdi bivši veliki saveznik

25 septembra 2023

Lokalne vlasti u Nagorno-Karabahu spremaju se da uz posredovanje ruskih mirovnih snaga evakuišu deo lokalnog stanovništva u Jermeniju. Istovremeno, jermenski premijer Nikol Pašinjan je najavio spremnost da prihvati sve Jermene iz Karabaha.

U jučerašnjem obraćanju naciji Pašinjan, čije policijske snage u Jerevanu oštro razbijaju demonstracije protiv predaje Arcaha, kako Jermeni zovu deo koji se otcepio od Azerbejdžana –rekao je da se Jermeni i dalje suočavaju sa opasnošću etničkog čišćenja. „Humanitarna pomoć je poslednjih dana stigla u Nagorno-Karabah, ali to ne menja situaciju. Naša vlada će s ljubavlju dočekati braću i sestre iz Nagorno-Karabaha”, rekao je Pašinjan.On inače optužuje Rusiju da nije zaštitila Jermene u Nagorno-Karabahu. Jermenski premijer je ocenio da su bezbednosni savezi u kojima je učestvovala Jermenija kao članica bili neefikasni. Jermenija je članica ODGB-a i očekivala je da Rusija interveniše u ratu 2020, međutim nije postojao zakonski okvir za to jer se rat vodio na teritoriji Azerbejdžana, čiji teritorijalni integritet priznaju sve države sveta. U maju ove godine i oktobru prošle sam Pašinjan je rekao da Jermenija priznaje da je Arcah u sastavu Azerbejdžana, pod uslovom da garantuje bezbednost karabaškim Jermenima.

Uprkos činjenici da je Baku izjavio da je spreman da sprovede program „integracije” jermenskog stanovništva Karabaha, nakon što je potpisan sporazum o prekidu vatre, među Jermenima postoji široko nepoverenje u obećanja azerbejdžanskih vlasti. Od kasnih osamdesetih prošlog veka, Jermeni i Azerbejdžanci nisu imali iskustvo mirnog suživota na istoj teritoriji.

Savetnik predsednika Nagorno-Karabaha David Babajan je juče rakao Rojtersu da će oko 120.000 Jermena otići u Jermeniju jer ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana plašeći se etničkog čišćenja.

Zvanični Jerevan je pozvao na hitno raspoređivanje misije UN za praćenje ljudskih prava i bezbednosti u Nagorno-Karabahu. Azerbejdžan je u sredu proglasio primirje nakon što je primorao jermenske snage da prihvate potpuno uspostavljanje azerbejdžanske kontrole u Nagorno-Karabahu. Vlasti Azerbejdžana su obećale da će zaštititi prava Jermena, ali i poručile da su oni slobodni da odu iz Nagorno-Karabaha ukoliko to žele. Jermeni u Nagorno-Karabahu kažu da se plaše progona ako ostanu.

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. milos says:

  pa je sad naso da resava pitanje karabaha kad rusija vodi egzistencijalni rat protiv celog nato na celu sa Amerikom. sa kojom pasijan hteo neke vezbe?

 2. padre says:

  Jaka fora!Rusi jih nisu zaštitili, baš me interesuje, zašto, govnar mali, ovaj Pašinjan, pustio narod niz vodu, pa mu sad kriv Putin!

 3. milorad5 says:

  ovo mu je zadnji deo plana,očigledno je potrošen za NATO i dobio je naredjenje za političko samoubistvo...koja nakaza,nadam se da neće umaći jermenima,bilo bi zaista poučno i otrežnjujuće iskustvo uvid u njegove zadatke u jermeniji,a pevao bi slavuj sigurno kad ga uhvate,jer se nadao penziji u americi kad obavi posao a sad mu prete vešala...šefovi su mu opisali radno masto jako pogrešno t osvakako izaziva revolt kod "uposlenika":)kucnuo je njemu zadnji čas u jermeniji ili avion ili bandera videćemo koliko sreće ima dečko...

 4. rade says:

  Ovaj PASinjan ima kanadsko drzavljanstvo.Sve je jasno.

 5. EkRostand says:

  Pušinjan je dobio uglavnom verbalnu podršku od zapadnih smradova,pa je pomislio da je to dovoljno i naravno popušio.Žali bože jadnog jermenskog naroda,slične teške sudbine kao našeg srbskog.Nije lako opstati okružen genocidnim hijenama,zato mislim da je za Jermeniju najbolje rješenje bilo ostati kao republika u sastavu Rusije.

 6. michael pan says:

  Pasanjin je fasista, radi za zapad a protiv Jermenije.

  • Hill of shit says:

   po njuski se vidi da je dvonozni smrad, čim neko ima duži, spicasti, pacovski nos, taj je ili polismen ili gowno ili političar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *