НОЖ У СРЦЕ РАЊЕНОЈ АМЕРИЦИ ПОСЛЕ ДЕБАKЛА С ТАЛИБАНИМА! Саудијска Арабија потписала ИСТОРИЈСKИ ВОЈНИ СПОРАЗУМ с Русијом

NOŽ U SRCE RANJENOJ AMERICI POSLE DEBAKLA S TALIBANIMA! Saudijska Arabija potpisala ISTORIJSKI VOJNI SPORAZUM s Rusijom

25 avgusta 2021

Saudijska Arabija i Rusija potpisale su novi vojni sporazum, što je potpuno iznenađenje s obzirom da je Amerika glavni saveznik Rijada.Zamenik saudijskog ministra odbrane, princ Halid bin Salman potpisao je sporazum sa ruskim general-pukovnikom Aleksandrom Fominom na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu u blizini Moskve.

Novi sporazum između dveju zemalja označava veliku promenu u odbrambenoj politici Saudijske Arabije jer je Rijad u poslednjih 50 godina kupovao skoro sve oružje isključivo od Amerike i njenih saveznika, Velike Britanije i Francuske.

– Razgovarali smo o našim zajedničkim nastojanjima da očuvamo stabilnost i bezbednost u regionu i diskutovali o zajedničkim izazovima sa kojima se naše zemlje suočavaju – napisao je princ Halid na Tviteru nakon sastanka.

Princ Halid se takođe sastao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom na sastanku za koji je rekao da je razmatran način za „jačanje vojne i odbrambene saradnje između naše dve zemlje“.

– Naš cilj je progresivan razvoj saradnje u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti po čitavom spektru pitanja koja predstavljaju zajednički interes – rekao je Šojgu tokom razgovora. On je takođe govorio o novim ruskim sistemima naoružanja, koji su se „dobro dokazali u Siriji“.

Sa američke strane odmah su krenule spekulacije da je veza između Saudijske Arabije i Rusije zbog sve veće sumnje Rijada da može da računa na pouzdanost Amerike kao dugoročnog saveznika.

– Nakon što je Saudijska Arabija pokazala „odsutnost“ dok su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i drugi zalivski saveznici pomagali evakuaciju američkih trupa iz Kabula, sada su odlučili još i da ojaćaju odbrambene veze sa Rusijom – piše Vašington post povodom potpisanog sporazuma.

Napominje se da su mnogi saveznici Amerike iz NATO zemalja bili šokirani odlukom o povlačenju SAD iz Avganistana.

– Kao i kod većine poteza Muhameda bin Salmana (prestolonaslednik Saudijske Arabije), ovaj potez je impulsivan i i potencijalno opasan. Saudijci zavise od američkog oružja i podrške – ogorčeno piše Vašington post.

Saudijska Arabija je najveći uvoznik oružja na svetu, dok je rusija, nakon Amerike, najveći izvoznik. Američki mediji već spekulišu i izražavaju zabrinutost da bi Saudijska Arabija mogla da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Kupljeno oruzje poslace najblizim saveznicima Americi i Izraelu, pa ce Rusija vise izgubiti nego sto ce dobiti.

  • Ovcoizovani covid idioti says:

   Koliko zaradjujes pisuci antiruske/antisrpske komentare?

 2. Gardista says:

  Kupljeno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *