NUKLEARNA MOĆ ZMAJA: Amerika u strahu od Kine

NUKLEARNA MOĆ ZMAJA: Amerika u strahu od Kine

20 novembra 2014

china_flag_red_dragonU najnovijoj studiji Američko-kineske komisije za ekonomiju i bezbednost Stejt Departmenta je ocenjeno da Kina ima konstantan rast nuklearne moći i da to ugrožava bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.

Autori studije navode da će Kina predstavljati opasnost za vojne snage i baze SAD-a koje su stacionirane na zapadnoj strani Tihog okeana u periodu od sledećih 10 godina, piše Defens Njuz.

Kina će biti sposobna da napadne SAD širokim spektrom najmodernijeg oružja uključujući kinetičko, lasersko i radioelektronsko naoružanje.

„Tokom 2014. godine kineske vlasti su nastavile da razvijaju kosmički program i neophodno je da SAD reaguje istom merom i ubrza razvoj sopstvenog oružja.“ – kaže se u studiji.

Kineske vlasti su saopštile da razvojem kosmičkog naoružanja štite svoj suverenitet i sprečavaju druge zemlje od uplitanja u unutrašnja pitanja Kine, kaže se u studiji.

Studija ocenjuje da Kina ubrzano razvija vojni nuklearni potencijal i da će u sledećih pet godina biti u poziciji da se politički drugačije ponaša i zauzima drugačije pozicije naspram SAD-a po pitanju nerešenih političkih problema sa Japanom, što može opasno ugroziti spoljnopolitičke platforme Sjedinjenih Američkih Država.

Pentagon je 2013. godine objavio da će Kina u sledećih 15 godina imati preko 100 balističkih raketa, podsećaju autori u svojoj studiji.

Studija posebno navodi rakete „MBR-DF 41″ koje Kina testira, a koje mogu da dosegnu daljinu od 11.900 kilometara. Ove rakete mogu biti funkcionalne već u 2015. godini i one mogu ugroziti kompletnu teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, piše u studiji.

„Kina će sledeće godine biti sposobna da uništi sve veće gradove i vojne objekte SAD-a.“ – kaže se u studiji i navodi se primer potencijalnog udara na Los Anđeles.

„Ukoliko bi Kina pogodila Los Anđeles, nuklearni pepeo bi se rasuo hiljadama kilometara naokolo.“ – kaže se u studiji i navodi da u opsegu od 1,2 do 1,4 hiljada kilometara bi bila uništena sva živa sila.

Kina razvija i hiperzvučne rakete koje su posebna pretnja za ratnu mornaricu i koje mogu uništiti sve američke nosače aviona i vojne brodove, kaže se u ovoj studiji.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *