НУКЛЕАРНА ТЕСТИРАЊА И РУСИЈА: Москва има велику поруку за Америку

NUKLEARNA TESTIRANJA I RUSIJA: Moskva ima veliku poruku za Ameriku

16 oktobra 2023

Rusija neće sprovoditi nuklearna testiranja prva, odgovornost za to kako će se odvijati situacija je u potpunosti na Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zamenik šefa ruske delegacije Konstantin Voroncov.

„Trenutno je u toku priprema predloga zakona za opoziv ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja (CTBT). To će omogućiti balansiranje našeg statusa prema sporazumu sa SAD. Opoziv ratifikacije ne znači da naša zemlja namerava da obnovi nuklearna testiranja“, naglasio je Voroncov.On je dodao da, kao što je ranije rekao ruski lider Vladimir Putin, Moskva neće prva izvoditi nuklearna ispitivanja, već je za razvoj situacije u potpunosti odgovoran Vašington.

Diplomata je poručio i da Rusija nastavlja da poštuje centralna kvantitativna ograničenja, predviđena Sporazumom o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

Voroncov je takođe istakao da je moratorijum Rusije na raspoređivanje raketa srednjeg i malog dometa izložen pritisku zbog aktivne pripreme SAD za raspoređivanje takvog naoružanja u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu.

Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

U međuvremenu, izvršni sekretar Organizacije za sprovođenje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja Robert Flojd izrazio je zabrinutost jer Rusija preduzima korake u pravcu opoziva ratifikacije. On je zatražio sastanak sa „ključnim rukovodiocima“ u Rusiji.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *