NUNS: Rehabilitovati novinare

NUNS: Rehabilitovati novinare

10 aprila 2014

nunNUNS je saopštio da je dobilo nalog Višeg suda da obrazloži zahteve za rehabilitaciju novinara Slavka Ćuruvije, Zorana Lukovića i Srđana Jankovića.

U saopštenju NUNS je naveo da je Viši sud naložio i da mu se dostave podaci „o tome pred kojim sudom i pod kojim brojem je doneta presuda“, što će NUNS i učiniti.

NUNS je 2009. godine zatražio da se pokrene postupak sudske rehabilitacije trojice urednika i novinara koji su marta 1999. godine osudjeni na po pet meseci zatvora za krivično delo širenja lažnih vesti.

Izvršni odbor NUNS-a je tada ocenio da u vreme izricanja presude nije bilo elemenata za krivično gonjenje trojice novinara i da je presuda bila politički motivisana, navodi se u saopštenju i dodaje da NUNS sada očekuje da pravosudje Srbije posle punih 15 godina ispravi „tešku nepravdu nanetu trojici novinara“.

Luković, Janković i Ćuruvija osudjeni su 8. marta 1999. godine po tužbi direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije Milovana Bojića, zbog teksta objavljenog 5. decembra 1998. u Dnevnom telegrafu u kome se Bojić indirektno dovodi u vezu sa ubistvom lekara Aleksandra Popovića.

Ćuruvija, osnivač, vlasnik i urednik „Dnevnog telegrafa“ ubijen je mesec dana posle izricanja presude, 11. aprila 1999. godine, podsetio je NUNS i dodao da je odavno jasno da je njegova likvidacija državni zločin, ali da za to još niko nije odgovarao.

Janković se posle presude i ubistva Ćruvije iz rodnog Beograda sa porodicom iselio u Crnu Goru, gde i danas živi.

Luković je 15. avgusta 2000. uhapšen i upućen na izdržavanje kazne.

Iz zatvora je pušten 21. oktobra, a pomilovan je rešenjem predsednika Srbije Milana Milutinovića, na predlog tadašnjeg ministra pravde Dragoljuba Jankovića, koji je to predložio poslednjeg dana na toj funkciji. Luković kaže da posledice te presude i danas oseća, navodi se u saopštenju.

 

 (B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *