Нушић у Народном, Тургењев у ЈДП

Nušić u Narodnom, Turgenjev u JDP

12 novembra 2017

U NARODNOM pozorištu počele su čitaće probe „Ožalošćene porodice“ Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića. Premijera je planirana za 19. januar 2018. godine na Velikoj sceni, a u podeli su Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Nenad Stojmenović, Slobodan Beštić i Suzana Lukić.

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, dok su u autorskom timu i Molina Udovički Fotez (dramaturg), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Matija Vučićević (scenograf) i Maria Marković Milojev (kostimograf).

Reč je o petoj postavci ove Nušićeve komedije u nacionalnom teatru: praizvedena je bila 1934. godine u režiji Josipa Kulundžića. Nušićevu „Ožalošćenu porodicu“ režirali su u Narodnom pozorištu i Predrag Dinulović, Gradimir Mirković i Radoslav Zlatan Dorić.

I u Jugoslovenskom dramskom pozorištu su počeli probe za novu predstavu i to komada „Mesec dana na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Ive Milošević.

Glavna uloga poverena je Mirjani Karanović, a u predstavi igraju i Svetozar Cvetković, Marko Janketić, Marko Baćović, Branka Petrić, Irfan Mensur, Milena Vasić, Srđan Timarov, Dubravko Jovanović, Bojan Lazarov, Milica Gojković i Marija Klanac.

Kostimograf je Boris Čakširan, scenograf Gorčin Stojanović, a kompozitor Vladimir Pejković. Premijera se najavljuje u januaru na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

ČETVRTA SARADNJA

POSLE „Fedrine ljubavi“, „Drame o Mirjani i ovima oko nje“ i „Zmajeubica“ ovo će biti četvrta saradnja Ive Milošević i Mirjane Karanović. Ulogu koju tumači Karanovićeva u predstavi „Mesec dana na selu“ su, pored brojnih vrhunskih ruskih glumica, igrale i Ingrid Bergman i Helen Miren i to dva puta, na Brodveju i Vest Endu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *