НУТРИЦИОНИСТИ И ЛЕКАРИ САВЕТУЈУ: Ево шта треба да једете и да радите да би смањили ризик од КОРОНАВИРУСА

NUTRICIONISTI I LEKARI SAVETUJU: Evo šta treba da jedete i da radite da bi smanjili rizik od KORONAVIRUSA

14 marta 2020

Zdravom ishranom treba ojačati imunitet kako bi se zaštitio od koronavirusa. Zaražene osobe nikako ne bi smele da jedu tešku hranu, slatkiše i testa.

Da biste ojačali imunitet i time se zaštitili od koronavirusa, treba da jedete sveže voće, beli luk i domaće supe, savetuju stručnjaci! Oni upozoravaju da zaražene osobe nikako ne bi smele da jedu tešku hranu, slatkiše i testa, jer od virusa namučen i oslabljen organizam ne može da svari te namirnice.



Limun, đumbir, gljive, pomorandža, kao i pileće i goveđe meso su superhrana za jačanje imuniteta i odlični u borbi protiv virusa, pa se moraju naći na našoj trpezi svakog dana. Sa druge strane, na šećer i belo brašno moramo da zaboravimo jer samo opterećuju organizam, a ne jačaju ga.

Vitamini i odmor

Nutricionistkinja Jovana Srejić savetuje da u narednom periodu izbegavamo sve što slabi naš imunitet, poput dugog boravka u zatvorenom prostoru, previše šećera, nedovoljno sna i tečnosti.

– Potrebno je da spavamo barem sedam sati i da popijemo minimum osam časa vode. Da bi naš imunitet ojačao i uspeo da se odupre virusu, moramo smanjiti i unos ugljenih hidrata, pogotovu belog brašna i šećera. To je jako važno jer se vitamin C i šećer, prosto rečeno, takmiče da uđu u naše ćelije. Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će verovatno izgubiti ovu trku, a onda naš imuni sistem slabi i postaje ranjiviji – objašnjava ona.

Naša sagovornica savetuje da u borbi protiv koronavirusa isprobate poseban režim ishrane koji će vašem telu i organizmu ostaviti dovoljno vremena za oporavak.

– Takođe, možete da probate da sve obroke unesete tokom osam sati, a da 16 sati ne konzumirate hranu. Naš organizam energiju troši ili na varenje hrane ili na popravljanje oštećenja. A ako ne mora da vari, imaće više vremena za oporavak! Ipak, ukoliko ne možete duži period bez hrane, rešenje je da unosite 50 odsto manje hrane nego uobičajeno – napominje Srejićeva i dodaje:

– Jačanju našeg imuniteta najviše će doprineti cink i vitamini C i D, a njih možete pronaći u svežem voću i povrću, pogotovu limunu, pomorandži, belom luku, đumbiru i gljivama. Sve je to superhrana za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa. Važno je i da jedete piletinu, losos i govedinu jer je to meso puno cinka – kaže ona.

TABELA:

Navike koje slabe naš imunitet:
* prevelik unos šećera
* nedovoljno sna
* nedovoljno unošenje tečnosti
* boravak u zatvorenom
* manjak fizičke aktivnosti

TABELA:

Namirnice koje jačaju imunitet:
* limun
* supa od kostiju
* beli luk
* đumbir
* čajevi
* gljive
* karfiol
* brokoli
* pomorandža
* kivi
* grejpfrut
* piletina
* losos
* govedina

Smanjiti slatkiše

Srejićeva upozorava da osobe koje se zaraze koronavirusom treba da izbegavaju jaku i masnu hranu zato što namučen i oslabljen organizam neće moći da je svari.

– Inficirane osobe nikako ne smeju jesti slatkiše, testa niti začinjenu hranu poput gulaša, pasulja, pohovanog mesa i slično. Preporučuju se lagani obroci, pre svega supe od kostiju, u koje se obavezno dodaje kurkuma, beli i crni luk, koji su moćan borac protiv infekcije. Mlake limunade sa đumbirom, čajevi i sokovi od ceđenog povrća i voća su uvek dobar izbor. Takođe, treba izbegavati hleb, pa čak i dvopek, umesto mleka piti jogurt u malim količinama, a nikako ne konzumirati žumanca, već samo belanca – kaže Srejićeva.

TABELA:

Namirnice koje treba izbegavati:
* šećer
* belo brašno
* gazirani sokovi
* hleb
* jaka i začinjena hrana

TABELA:

Jelovnik za zaražene koronavirusom:
* preporučuju se lagani obroci
* izbegavati jaku i začinjenu hranu
* jesti što manje količine hleba i dvopeka
* piti što više čajeva
* piti mlake limunade i ceđene sokove
* jesti što više voća i povrća koji sadrže cink i vitamine C i D
* jesti što više domaćih supa, izbegavati one iz kesice
* umesto mleka konzumirati jogurt
* jesti jaja, ali samo belance

TABELA:

Recept za supu sa kostima:
1 kilogram pilećeg mesa sa kostima
2 šargarepe, seckane
2 stabljike celera, seckane
1 srednji crni luk
2 čena belog luka
1/2 kašike himalajske soli
1 kašika jabukovog sirćeta
2 lovorova lista
3 grančice svežeg timijana
5-6 grančica peršuna
1 kašika origana
10 šoljica hladne vode

INFEKTOLOG ŽARKO RANKOVIĆ SAVETUJE

Perite ruke, luftirajte prostorije i izbegavajte skupove

Poznati infektolog dr Žarko Ranković napominje da je higijena najbitniji faktor zaštite i pre bolesti, ali i tokom izolacije.

– Ruke treba prati često, i to toplom vodom i čvrstim sapunom, minimum 20 sekundi. Ako kijate ili kašljete u dlanove, i češće! Poželjno je izbegavati često dodirivanja usta, nosa i očiju, ljubljenje i grljenje jer se zaraza na taj način prenosi. Prilikom kijanja ili kašljanja treba to raditi u maramicu ili u podlakticu, kako ne bi došlo do širenja kapljičnim putem. Maramice koristite za jednokratnu upotrebu i odmah ih bacate – ističe dr Ranković i dodaje:

– Svakodnevno luftirajte prostorije, izbegavajte velike skupove. U prevenciji je važno i pored sapuna koristiti i ostala sredstva za dezinfekciju koja u sebi sadrže alkohol, kao što su vlažne maramice, gelovi… Oni mogu da vam zamene sapun kad koristite gradski prevoz, lift, brojite novac, kad upotrebljavate pokretne stepenice u tržnom centru, dodirujete ulazna vrata. Takođe, ovim sredstvima je važno prebrisati sve delove i predmete koji se dodiruju.

(Informer)

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Penzioner says:

    Za vreme trajanja epidemije virusa naročito se ne preporučuje okupljanje u zatvorenom prostoru i igranje na stolovima sa klupom na glavi, kao što to uobičajava glavni i (ne)odgovorni urednik stranačkog SNS biltena koji objavljuje ovaj članak. Preporučljivo je, kako je to izjavio "vladalac", nategnuti i koju čašicu šljivovice. Izgleda da je njegov savet dospeo i do stanovnika Irana te se nekoliko stanovnika predoziralo i otišlo na onaj svet, ili su pili brlju sa previše metil alkohola. Ko im je kriv kad ne znaju kako se peče kvalitetna rakija, a pored toga ne konzumiraju slaninu sa belim lukom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *