НУТРИЦИОНИСТИ И ЛЕКАРИ САВЕТУЈУ: Ево шта треба да једете и да радите да би смањили ризик од КОРОНАВИРУСА

НУТРИЦИОНИСТИ И ЛЕКАРИ САВЕТУЈУ: Ево шта треба да једете и да радите да би смањили ризик од КОРОНАВИРУСА

14 марта 2020

Здравом исхраном треба ојачати имунитет како би се заштитио од коронавируса. Заражене особе никако не би смеле да једу тешку храну, слаткише и теста.

Да бисте ојачали имунитет и тиме се заштитили од коронавируса, треба да једете свеже воће, бели лук и домаће супе, саветују стручњаци! Они упозоравају да заражене особе никако не би смеле да једу тешку храну, слаткише и теста, јер од вируса намучен и ослабљен организам не може да свари те намирнице.



Лимун, ђумбир, гљиве, поморанџа, као и пилеће и говеђе месо су суперхрана за јачање имунитета и одлични у борби против вируса, па се морају наћи на нашој трпези сваког дана. Са друге стране, на шећер и бело брашно морамо да заборавимо јер само оптерећују организам, а не јачају га.

Витамини и одмор

Нутриционисткиња Јована Срејић саветује да у наредном периоду избегавамо све што слаби наш имунитет, попут дугог боравка у затвореном простору, превише шећера, недовољно сна и течности.

– Потребно је да спавамо барем седам сати и да попијемо минимум осам часа воде. Да би наш имунитет ојачао и успео да се одупре вирусу, морамо смањити и унос угљених хидрата, поготову белог брашна и шећера. То је јако важно јер се витамин Ц и шећер, просто речено, такмиче да уђу у наше ћелије. Ако у крви има превише шећера, витамин Ц ће вероватно изгубити ову трку, а онда наш имуни систем слаби и постаје рањивији – објашњава она.

Наша саговорница саветује да у борби против коронавируса испробате посебан режим исхране који ће вашем телу и организму оставити довољно времена за опоравак.

– Такође, можете да пробате да све оброке унесете током осам сати, а да 16 сати не конзумирате храну. Наш организам енергију троши или на варење хране или на поправљање оштећења. А ако не мора да вари, имаће више времена за опоравак! Ипак, уколико не можете дужи период без хране, решење је да уносите 50 одсто мање хране него уобичајено – напомиње Срејићева и додаје:

– Јачању нашег имунитета највише ће допринети цинк и витамини Ц и Д, а њих можете пронаћи у свежем воћу и поврћу, поготову лимуну, поморанџи, белом луку, ђумбиру и гљивама. Све је то суперхрана за јачање имунитета и борбу против вируса. Важно је и да једете пилетину, лосос и говедину јер је то месо пуно цинка – каже она.

ТАБЕЛА:

Навике које слабе наш имунитет:
* превелик унос шећера
* недовољно сна
* недовољно уношење течности
* боравак у затвореном
* мањак физичке активности

ТАБЕЛА:

Намирнице које јачају имунитет:
* лимун
* супа од костију
* бели лук
* ђумбир
* чајеви
* гљиве
* карфиол
* броколи
* поморанџа
* киви
* грејпфрут
* пилетина
* лосос
* говедина

Смањити слаткише

Срејићева упозорава да особе које се заразе коронавирусом треба да избегавају јаку и масну храну зато што намучен и ослабљен организам неће моћи да је свари.

– Инфициране особе никако не смеју јести слаткише, теста нити зачињену храну попут гулаша, пасуља, похованог меса и слично. Препоручују се лагани оброци, пре свега супе од костију, у које се обавезно додаје куркума, бели и црни лук, који су моћан борац против инфекције. Млаке лимунаде са ђумбиром, чајеви и сокови од цеђеног поврћа и воћа су увек добар избор. Такође, треба избегавати хлеб, па чак и двопек, уместо млека пити јогурт у малим количинама, а никако не конзумирати жуманца, већ само беланца – каже Срејићева.

ТАБЕЛА:

Намирнице које треба избегавати:
* шећер
* бело брашно
* газирани сокови
* хлеб
* јака и зачињена храна

ТАБЕЛА:

Јеловник за заражене коронавирусом:
* препоручују се лагани оброци
* избегавати јаку и зачињену храну
* јести што мање количине хлеба и двопека
* пити што више чајева
* пити млаке лимунаде и цеђене сокове
* јести што више воћа и поврћа који садрже цинк и витамине Ц и Д
* јести што више домаћих супа, избегавати оне из кесице
* уместо млека конзумирати јогурт
* јести јаја, али само беланце

ТАБЕЛА:

Рецепт за супу са костима:
1 килограм пилећег меса са костима
2 шаргарепе, сецкане
2 стабљике целера, сецкане
1 средњи црни лук
2 чена белог лука
1/2 кашике хималајске соли
1 кашика јабуковог сирћета
2 ловорова листа
3 гранчице свежег тимијана
5-6 гранчица першуна
1 кашика оригана
10 шољица хладне воде

ИНФЕKТОЛОГ ЖАРKО РАНKОВИЋ САВЕТУЈЕ

Перите руке, луфтирајте просторије и избегавајте скупове

Познати инфектолог др Жарко Ранковић напомиње да је хигијена најбитнији фактор заштите и пре болести, али и током изолације.

– Руке треба прати често, и то топлом водом и чврстим сапуном, минимум 20 секунди. Ако кијате или кашљете у дланове, и чешће! Пожељно је избегавати често додиривања уста, носа и очију, љубљење и грљење јер се зараза на тај начин преноси. Приликом кијања или кашљања треба то радити у марамицу или у подлактицу, како не би дошло до ширења капљичним путем. Марамице користите за једнократну употребу и одмах их бацате – истиче др Ранковић и додаје:

– Свакодневно луфтирајте просторије, избегавајте велике скупове. У превенцији је важно и поред сапуна користити и остала средства за дезинфекцију која у себи садрже алкохол, као што су влажне марамице, гелови… Они могу да вам замене сапун кад користите градски превоз, лифт, бројите новац, кад употребљавате покретне степенице у тржном центру, додирујете улазна врата. Такође, овим средствима је важно пребрисати све делове и предмете који се додирују.

(Информер)

KOMENTARI



Један коментар

  1. Penzioner says:

    Za vreme trajanja epidemije virusa naročito se ne preporučuje okupljanje u zatvorenom prostoru i igranje na stolovima sa klupom na glavi, kao što to uobičajava glavni i (ne)odgovorni urednik stranačkog SNS biltena koji objavljuje ovaj članak. Preporučljivo je, kako je to izjavio "vladalac", nategnuti i koju čašicu šljivovice. Izgleda da je njegov savet dospeo i do stanovnika Irana te se nekoliko stanovnika predoziralo i otišlo na onaj svet, ili su pili brlju sa previše metil alkohola. Ko im je kriv kad ne znaju kako se peče kvalitetna rakija, a pored toga ne konzumiraju slaninu sa belim lukom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u