О БОГУ ПРАВДЕ

O BOGU PRAVDE

8 septembra 2021

Odluka ministra prosvete Branka Ružića da nova školska godina započne intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“ izazvala je zgražavanje i osudu drugosrbijanske javnosti, pa čak i pojedinačne akcije otpora, poput onog navodnog kojim se hvali jedna majka s Dorćola tvrdeći kako je njen sin umesto „Bože pravde“ zapevao „Hej, Sloveni“ sa sve dignutom pesnicom, što je ona ocenila kao plod „dobrog roditeljstva“.O takvim se činovima i stavovima može diskutovati. Oni su lični i slobodni, slagao se neko s tim ili ne. Uostalom, čak ni u Sjedinjenim Državama, nadaleko čuvenim po forsiranju svojih državnih znamenja, ne postoji federalni zakon kojim se škole i učenici obavezuju da pevaju himnu, niti na početku školske godine, niti na početku školskog dana, ali to se u većini javnih škola radi. Ne znam zašto bi nekom roditelju ili đaku smetalo intoniranje državne himne, ali dobro, imaju na to pravo.

Međutim, učitelj ili nastavnik u javnoj školi koji platu prima iz državnog budžeta nema pravo da se ogluši o odluku države, odbije da intonira državnu himnu i umesto nje s decom peva neku drugu „himnu“ koju smatra svojom. U svoje privatno vreme, ili u nekoj privatnoj školi, na to bi se imalo svako pravo, ali u ovom slučaju – ne. Posebno što učitelj, kao državni službenik, mora da poštuje svoju zemlju i njene simbole. Dakle, ni Bošnjačko nacionalno veće, koje razglašava kako državnu himnu Republike Srbije ne smatra svojom, niti učiteljica Adela Karaahmetović Melajac, koja je deci umesto „Bože pravde“ pustila „Ja sin sam tvoj“, nisu u pravu. Utoliko pre što je himna pitanje Ustava na koji se BNV poziva u svojim svakodnevnim aktivnostima i za koji su građani Novog Pazara masovnije glasali 2006. nego što su to učinili stanovnici Beograda, ili Vojvodine (izlaznost na referendum u Beogradu je po Republičkoj izbornoj komisiji bila 53,1 odsto, u Vojvodini 45,9, a u Novom Pazaru 61,9 posto).

U BNV kažu da „Bože pravde“ nije državna nego nacionalna himna i da se njome veliča samo jedan narod, dok se iz nje „isključuju“ svi ostali narodi, što je „neprihvatljivo“.

Ali, u suštini, u gotovo svakoj državnoj himni na svetu ako se pominje neki narod pominje se onaj većinski, državotvorni, na čijim plećima najviše počiva i prošlost, i sadašnjost, pa i budućnost te države. U „Marseljezi“ se peva o Francuzima i ne pominju se, na primer, Baski. Nema ni pominjanja Srba u „Lijepoj našoj“ i tako dalje. A ova himna Srbije dosta je specifična po svom sastavu, jer predstavlja više molitvu Bogu za spas i pomoć, nego što poziva na juriš i oružje, poput francuske, ili na divljenje geografskim lepotama, poput hrvatske. Pri tome, u njoj se ne precizira kojem se Bogu molitva upućuje – pravoslavnom, katoličkom ili muslimanskom – nego se priziva Bog pravde. Ako u BNV misle da njihov Bog nije Bog pravde nego nepravde, onda treba da porazmisle o svom poimanju islama. I ako se ne pominju direktno u himni, šta im je teško da se pomole za svoje komšije Srbe? Zar im ne žele da budu spaseni, da im brod ide pravim putem, da budu siti, složni, pobedonosni, srećni i bezbedni? Jer to se traži od Boga u himni. Ne znam za islam, ali u hrišćanstvu se pozivamo na molitvu i za svoje neprijatelje (što nije uvek lako), a kamoli za komšije.

Zanimljivo je i ono što BNV i Adela Karaahmetović Melajac smatraju svojom himnom. Radi se o pesmi napisanoj početkom devedesetih godina prošlog veka za potrebe Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića i njenog paravojnog krila, takozvane Patriotske lige, čija je ratna himna bila. To je i danas himna SDA i njenog otpatka A-SDA. Napisao ju je Džemaludin Latić, „kontroverzni islamski pesnik i dugogodišnji radikal SDA“, kako ga u tekstu od pre deset godina opisuje Radio Sarajevo. Iz verzije koju je BNV 6. aprila usvojilo za svoju himnu izbačeno je pominjanje geografskih pojmova iz BiH, ali i „šehida koji će krv liti“ za „krvavu zemlju“.

Ostavljen je, međutim, deo „kliču zvuci s bogomolja“. Pošto zvona nikako ne „kliču“, nego „kliče“ isključivo hodža s minareta, jasno je da se iz ove himne BNV isključuju svi koji nisu muslimani. Da li to oni u definisanju svoje bošnjačke nacije smatraju da Bošnjak može biti samo musliman? To onda nije nacija nego verska zajednica. Jer lepo je Njegoš još onomad govorio za Srbe – „ne pita se ko se kako krsti, no čija mu krije krvca dušu, čije ga je ml’jeko zadojilo“, pa smo tako imali (i imamo) i Srbe katolike i Srbe muslimane, a ima li Bošnjaka katolika, ili pravoslavaca?

Dozvoljeno im je (Bogu pravde hvala) da u ovoj zemlji imaju i svoju himnu, da obeležavaju i „Dan bošnjačke nacionalne zastave“ (koja se, opet, u suštini malo razlikuje od ratne zastave takozvane Armije BiH), da uče na svom jeziku, te uživaju sva druga moguća prava koja proističu iz našeg ustava i zakona na koje se pozivaju kad god im treba, ali koje ne poštuju kada treba da pokažu vernost državi u kojoj žive, ili u najmanju ruku solidarnost s narodom s kojim žive. Naravno, ne radi se ovde o svim Bošnjacima nego o onima koji slede sadašnji sastav BNV i njegovog osnivača i sivu eminenciju Sulejmana Ugljanina, čoveka kojem, inače, ne smetaju srpska himna ni zastava kada pod njom sedi u ministarskom kabinetu, ili kada polaže zakletvu u Skupštini Srbije. Ah, taj budžet!

(Filip Rodić / Novosti)

KOMENTARI13 komentara

 1. milorad says:

  ma da mi njih sve lepo ponovo pokrstimo, i da završimo sa tom šugavom pričom embarga na krmetinu u raškoj.Možda oni podsvesno žele da budu ponovo srbi ali im je neprijatno da to kažu, pa bi možda uz mali pritisak konačno pristali na tu svoju tajnu želju, sa velikim olakšanjem jer imaju opravdanje za promenu,eto MORALI SMO...:)

 2. Kosovac says:

  @ Filip Rodić, …..Slažem se sa tvojim opisom, sve je na mestu. Ali ovde je prilika da te obavestim nešto u vezi srpske himne. U himni postoji jedan lep i dobar stih „Srpske zemlje Bože čuvaj“. Posle davanja dozvole i usvajanja himne, i stavljanje njenog teksta u trezor, Evropski Mudrci su kasno shvatili da „srpske zemlje“ znači „Velika Srbija“. A svi znamo za paranoidno reagovanje Sorošoidne Evropske Unije na pominjanje reči Velika Srbija. E sada, javno izbacivanje tog stiha je mnogo nezgodno, zahteva previše truda na promeni svesti koju ni komunistička indoktrinacija nije mogla sprovesti do kraja. Zato je pristupljeno kurvinskim podmetanjem kukavičjeg jaja, pa mnogi na zvaničnim intoniranjima umesto „SRPSKE ZEMLJE BOŽE ČUVAJ“ divlje ubacuju novi stih „SRBIJU NAM BOŽE ČUVAJ“. Vrlo lukavo, ima puno toga i na JouTube – jedna naša dobra pevačica sa lepim glasom, rodoljubivo, peva taj falsifikat „Srbiju nam Bože čuvaj“. U mom mestu hor gimnazije intonira taj falsifikat, niko ništa ne primećuje, kada se ja pobunim svi me gledaju zombijski belo. To je krivično delo, mogao bi ministar Ružić da malo više o tome u svom resoru povede računa. A ne da troši svu snagu na neke Bošnjake koji su nebrojeno puta pokazali javnosti da su oni remetilački faktor. A remetilačkom faktoru se mora suprotstaviti državna sila koja bi taj problem rešila u dva poteza. Ukoliko država ima nameru da se održi. Ali sada izgleda malo smešno da Ružić rešava Bošnjačko pitanje, a gaji guju u njedrima u srpskim školama i srpskoj umetnosti. ……………Na prvi pogled sitno, ali očigledno da je neko primetio da ono „srpske zemlje“ znači više od ove sadašnje Srbije pa je dao nalog da se to na kurvinski način neprimetno promeni. Mislim da je to krivični prekršaj, ali svi se prave blesavi. Ili je to naređenje Evropskih Mudraca da Vojvodina, Kosovo i Metohija, Makedonija, Sandžak, Timočka krajina, Caribrod, Severna Albanija, Preševska dolina, Crna Trava, veliki deo Hrvatske, Crna Gora, Dalmacija, Bosna i Hercegovina, Slavonija, …. nisu „srpske zemlje“ i da njihovo pominjanje kao „srpske zemlje“ uznemiruje nekog iz sorošoidnog centra Novog Svetskog Poretka. Pa je te zemlje nazvao nekako smušeno Zapadni Balkan, ali kaže - e pa velikosrbijanci evo vam ga na.

  • Rista says:

   Pametno zboriš. Kako bi se reklo, sveukupan i pogled i istina. (to ne znači da te jope volem. Ubo si kako treba, ali i ćorava koka...)

  • Beli Orao says:

   Tačno Kosovac! Puna je Srbija parazita samo sisaju i ništa ne čine što bi im posao bio !

   • Rista says:

    To smo mi Srbi radili i za vreme Tita i za vreme Bajazita. Nismo se borili ni protiv Nemaca. Sve što smo radili je bilo da čuvamo Tita. Zato tako na kraju uvek i prolazimo. Zadnja herojska borba Srpskog roda je bila protiv Austrougara i neki bljesak na Košavama, ali to narod kasnije zgazio i posle toga smo se vratili janičarenju i slugernjastvu svakom sledećem idiotu koji je gazio Srbiju. Zato i postoji ona lažna mudrost "Da Srbi dobiju rat a izgube posle rata". To uopšte nije istina. Jedini rat koji su Srbi dobili je protiv Austrougara. A danas niko ništa ne čini. Ni ti, ni Kosovac, ni Gagi. Samo lažete sami sebe i sami sebi servirate istinu koja vam odgovara. Ni ti se ne boriš. Ili ta uobrazilja o borbi nije tvoja stvar, nego tamo nekih drugih koji su lezilebovići. Ti ne moraš, jel tako? Kako se ti i Kosovac borite? Pisanjem samodopadljivih komentara? Pa, daleko ćemo dogurati, sigurno.

 3. VRSK says:

  Ko hoće da peva neka peva,ko neće ne mora ali niko nema prava da vredja Srbiju. Kome se ne svidja neka ide u Tursku!

  • Gardista says:

   E tako je i odakle im pravo da nama Srbima u Srbiji zabrane da pevamo svoju himnu sa nasom decom. Ma svaki prvi cas treba himnom, hlebom i solju da pocne, uz postovanje drzavi a ne politickom smecu sto je predvodi.

   • Rista says:

    Eto, to se zove svest o stvarnosti naše države danas. Svaka čast da neko najzad kaže nešto pravo.(To političko smeće NE predvodi našu državu. Oni su kvislinzi a Srbiju vuče Amerika na ularu. Nismo baš nešto vođeni, ali jesmo vučeni. U breee, dva dobra komentara na jednom mestu. Odavno se to nije dogodilo)

 4. Hrvacki kralj Cmarislav says:

  Bog pravde??? To kao toboze nas a zapravo sugavi jehovski. A ovi luzeri iz nvo- a i manjinci, katolicki i muslimanski pokrstenjaci MARS u svoje gownarske drzavice !

 5. nenad says:

  Ne klice iskljucivo hodja sa minareta, nego sa minareta uci mujezin.

 6. Gagi says:

  Kosovac je apsolutno u pravu, u stvari, sva pometnja je nastala kada se preslo sa "Hej Sloveni" na "Boze Pravde". Isti problem je bio na ratistima u Krajini i BiH,vojnici i dobrovoljci su nosili na kapama petokrake a krstili se. "Hej Sloveni" je bila najbolja himna, niko nije hteo da je menja i svi su je bezpogovorno postovali. Problem je nastao kada su ovi "sloveni" resili da promene muziku jer je narod tako zahtevao a oni, sta ce i kuda ce, hleb mora da se jede. Jeste da im ovo "Boze Pravde" malo para usi i da ce gledati da podmuklo tu nesto promene. Kakvo je danas politicko vreme kod nas, ne bi me zacudilo da uskoro ne promene ovu nasu himnu u Internacionalu. Ljudi koji komentarisu i kritikuju druge bi morali neke cinjenice da provere, tako bih zamolio da se proveri broj prijema novih monaha u nase manastire od 2008god. Masovno su primani mladi direktori i kadrovi iz DS koji su rasprodali i unakazili nasu privredu, njihova izjava povodom pristupanja crkvenom monaskom redu je glasila: "Drzava je nesigurna tvorevina koja uvek moze da propadne (uz njihovu pomoc), a crkva je stabilna kompanija koja je opstala XX vekova". Da je to tako i istina, svi to vidimo jer nam ovi novi menadzeri opelo naplacuju 100 eur. Toliko o mojim kritikama na racun crkve, ne na racun dostojnih duhovnika. A kao sto vidimo, danas crkve nisu narodno vlasnistvo, isto je kao kada se ode u bilo koju drzavnu ustanovu, treba ti odredjena usluga, plati i cao. Mnogi vernici kritikuju promene u liturgijskom cinodejstvovanju koje se podmuklo i nevidljivo uskladjuje sa katolickim, i tu ce se stvari desavati kao sa himnom.

 7. Petrovgrad says:

  Ne treba se osvrtati na postupke pojedinaca ili manjih grupa. Ne ide to od jednom, treba im vremena da se naviknu i da shvate da je njihova majka SRBIJA. Bitno je da je pocelo sa himnom, za par godina svi ce je prihvatiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *