О БОГУ ПРАВДЕ

О БОГУ ПРАВДЕ

8 септембра 2021

Одлука министра просвете Бранка Ружића да нова школска година започне интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“ изазвала је згражавање и осуду другосрбијанске јавности, па чак и појединачне акције отпора, попут оног наводног којим се хвали једна мајка с Дорћола тврдећи како је њен син уместо „Боже правде“ запевао „Хеј, Словени“ са све дигнутом песницом, што је она оценила као плод „доброг родитељства“.О таквим се чиновима и ставовима може дискутовати. Они су лични и слободни, слагао се неко с тим или не. Уосталом, чак ни у Сједињеним Државама, надалеко чувеним по форсирању својих државних знамења, не постоји федерални закон којим се школе и ученици обавезују да певају химну, нити на почетку школске године, нити на почетку школског дана, али то се у већини јавних школа ради. Не знам зашто би неком родитељу или ђаку сметало интонирање државне химне, али добро, имају на то право.

Међутим, учитељ или наставник у јавној школи који плату прима из државног буџета нема право да се оглуши о одлуку државе, одбије да интонира државну химну и уместо ње с децом пева неку другу „химну“ коју сматра својом. У своје приватно време, или у некој приватној школи, на то би се имало свако право, али у овом случају – не. Посебно што учитељ, као државни службеник, мора да поштује своју земљу и њене симболе. Дакле, ни Бошњачко национално веће, које разглашава како државну химну Републике Србије не сматра својом, нити учитељица Адела Караахметовић Мелајац, која је деци уместо „Боже правде“ пустила „Ја син сам твој“, нису у праву. Утолико пре што је химна питање Устава на који се БНВ позива у својим свакодневним активностима и за који су грађани Новог Пазара масовније гласали 2006. него што су то учинили становници Београда, или Војводине (излазност на референдум у Београду је по Републичкој изборној комисији била 53,1 одсто, у Војводини 45,9, а у Новом Пазару 61,9 посто).

У БНВ кажу да „Боже правде“ није државна него национална химна и да се њоме велича само један народ, док се из ње „искључују“ сви остали народи, што је „неприхватљиво“.

Али, у суштини, у готово свакој државној химни на свету ако се помиње неки народ помиње се онај већински, државотворни, на чијим плећима највише почива и прошлост, и садашњост, па и будућност те државе. У „Марсељези“ се пева о Французима и не помињу се, на пример, Баски. Нема ни помињања Срба у „Лијепој нашој“ и тако даље. А ова химна Србије доста је специфична по свом саставу, јер представља више молитву Богу за спас и помоћ, него што позива на јуриш и оружје, попут француске, или на дивљење географским лепотама, попут хрватске. При томе, у њој се не прецизира којем се Богу молитва упућује – православном, католичком или муслиманском – него се призива Бог правде. Ако у БНВ мисле да њихов Бог није Бог правде него неправде, онда треба да поразмисле о свом поимању ислама. И ако се не помињу директно у химни, шта им је тешко да се помоле за своје комшије Србе? Зар им не желе да буду спасени, да им брод иде правим путем, да буду сити, сложни, победоносни, срећни и безбедни? Јер то се тражи од Бога у химни. Не знам за ислам, али у хришћанству се позивамо на молитву и за своје непријатеље (што није увек лако), а камоли за комшије.

Занимљиво је и оно што БНВ и Адела Караахметовић Мелајац сматрају својом химном. Ради се о песми написаној почетком деведесетих година прошлог века за потребе Странке демократске акције Алије Изетбеговића и њеног паравојног крила, такозване Патриотске лиге, чија је ратна химна била. То је и данас химна СДА и њеног отпатка А-СДА. Написао ју је Џемалудин Латић, „контроверзни исламски песник и дугогодишњи радикал СДА“, како га у тексту од пре десет година описује Радио Сарајево. Из верзије коју је БНВ 6. априла усвојило за своју химну избачено је помињање географских појмова из БиХ, али и „шехида који ће крв лити“ за „крваву земљу“.

Остављен је, међутим, део „кличу звуци с богомоља“. Пошто звона никако не „кличу“, него „кличе“ искључиво хоџа с минарета, јасно је да се из ове химне БНВ искључују сви који нису муслимани. Да ли то они у дефинисању своје бошњачке нације сматрају да Бошњак може бити само муслиман? То онда није нација него верска заједница. Јер лепо је Његош још ономад говорио за Србе – „не пита се ко се како крсти, но чија му крије крвца душу, чије га је мл’јеко задојило“, па смо тако имали (и имамо) и Србе католике и Србе муслимане, а има ли Бошњака католика, или православаца?

Дозвољено им је (Богу правде хвала) да у овој земљи имају и своју химну, да обележавају и „Дан бошњачке националне заставе“ (која се, опет, у суштини мало разликује од ратне заставе такозване Армије БиХ), да уче на свом језику, те уживају сва друга могућа права која проистичу из нашег устава и закона на које се позивају кад год им треба, али које не поштују када треба да покажу верност држави у којој живе, или у најмању руку солидарност с народом с којим живе. Наравно, не ради се овде о свим Бошњацима него о онима који следе садашњи састав БНВ и његовог оснивача и сиву еминенцију Сулејмана Угљанина, човека којем, иначе, не сметају српска химна ни застава када под њом седи у министарском кабинету, или када полаже заклетву у Скупштини Србије. Ах, тај буџет!

(Филип Родић / Новости)

KOMENTARI13 коментара

 1. milorad says:

  ma da mi njih sve lepo ponovo pokrstimo, i da završimo sa tom šugavom pričom embarga na krmetinu u raškoj.Možda oni podsvesno žele da budu ponovo srbi ali im je neprijatno da to kažu, pa bi možda uz mali pritisak konačno pristali na tu svoju tajnu želju, sa velikim olakšanjem jer imaju opravdanje za promenu,eto MORALI SMO...:)

 2. Косовац says:

  @ Филип Родић, …..Слажем се са твојим описом, све је на месту. Али овде је прилика да те обавестим нешто у вези српске химне. У химни постоји један леп и добар стих „Српске земље Боже чувај“. После давања дозволе и усвајања химне, и стављање њеног текста у трезор, Европски Мудрци су касно схватили да „српске земље“ значи „Велика Србија“. А сви знамо за параноидно реаговање Сорошоидне Европске Уније на помињање речи Велика Србија. Е сада, јавно избацивање тог стиха је много незгодно, захтева превише труда на промени свести коју ни комунистичка индоктринација није могла спровести до краја. Зато је приступљено курвинским подметањем кукавичјег јаја, па многи на званичним интонирањима уместо „СРПСКЕ ЗЕМЉЕ БОЖЕ ЧУВАЈ“ дивље убацују нови стих „СРБИЈУ НАМ БОЖЕ ЧУВАЈ“. Врло лукаво, има пуно тога и на ЈоуТубе – једна наша добра певачица са лепим гласом, родољубиво, пева тај фалсификат „Србију нам Боже чувај“. У мом месту хор гимназије интонира тај фалсификат, нико ништа не примећује, када се ја побуним сви ме гледају зомбијски бело. То је кривично дело, могао би министар Ружић да мало више о томе у свом ресору поведе рачуна. А не да троши сву снагу на неке Бошњаке који су небројено пута показали јавности да су они реметилачки фактор. А реметилачком фактору се мора супротставити државна сила која би тај проблем решила у два потеза. Уколико држава има намеру да се одржи. Али сада изгледа мало смешно да Ружић решава Бошњачко питање, а гаји гују у њедрима у српским школама и српској уметности. ……………На први поглед ситно, али очигледно да је неко приметио да оно „српске земље“ значи више од ове садашње Србије па је дао налог да се то на курвински начин неприметно промени. Мислим да је то кривични прекршај, али сви се праве блесави. Или је то наређење Европских Мудраца да Војводина, Косово и Метохија, Македонија, Санџак, Тимочка крајина, Цариброд, Северна Албанија, Прешевска долина, Црна Трава, велики део Хрватске, Црна Гора, Далмација, Босна и Херцеговина, Славонија, …. нису „српске земље“ и да њихово помињање као „српске земље“ узнемирује неког из сорошоидног центра Новог Светског Поретка. Па је те земље назвао некако смушено Западни Балкан, али каже - е па великосрбијанци ево вам га на.

  • Риста says:

   Паметно збориш. Како би се рекло, свеукупан и поглед и истина. (то не значи да те јопе волем. Убо си како треба, али и ћорава кока...)

  • Beli Orao says:

   Тачно Косовац! Пуна је Србија паразита само сисају и ништа не чине што би им посао био !

   • Риста says:

    То смо ми Срби радили и за време Тита и за време Бајазита. Нисмо се борили ни против Немаца. Све што смо радили је било да чувамо Тита. Зато тако на крају увек и пролазимо. Задња херојска борба Српског рода је била против Аустроугара и неки бљесак на Кошавама, али то народ касније згазио и после тога смо се вратили јаничарењу и слугерњаству сваком следећем идиоту који је газио Србију. Зато и постоји она лажна мудрост "Да Срби добију рат а изгубе после рата". То уопште није истина. Једини рат који су Срби добили је против Аустроугара. А данас нико ништа не чини. Ни ти, ни Косовац, ни Гаги. Само лажете сами себе и сами себи сервирате истину која вам одговара. Ни ти се не бориш. Или та уобразиља о борби није твоја ствар, него тамо неких других који су лезилебовићи. Ти не мораш, јел тако? Како се ти и Косовац борите? Писањем самодопадљивих коментара? Па, далеко ћемо догурати, сигурно.

 3. VRSK says:

  Ko hoće da peva neka peva,ko neće ne mora ali niko nema prava da vredja Srbiju. Kome se ne svidja neka ide u Tursku!

  • Gardista says:

   E tako je i odakle im pravo da nama Srbima u Srbiji zabrane da pevamo svoju himnu sa nasom decom. Ma svaki prvi cas treba himnom, hlebom i solju da pocne, uz postovanje drzavi a ne politickom smecu sto je predvodi.

   • Риста says:

    Ето, то се зове свест о стварности наше државе данас. Свака част да неко најзад каже нешто право.(То политичко смеће НЕ предводи нашу државу. Они су квислинзи а Србију вуче Америка на улару. Нисмо баш нешто вођени, али јесмо вучени. У бреее, два добра коментара на једном месту. Одавно се то није догодило)

 4. Hrvacki kralj Cmarislav says:

  Bog pravde??? To kao toboze nas a zapravo sugavi jehovski. A ovi luzeri iz nvo- a i manjinci, katolicki i muslimanski pokrstenjaci MARS u svoje gownarske drzavice !

 5. nenad says:

  Ne klice iskljucivo hodja sa minareta, nego sa minareta uci mujezin.

 6. Gagi says:

  Kosovac je apsolutno u pravu, u stvari, sva pometnja je nastala kada se preslo sa "Hej Sloveni" na "Boze Pravde". Isti problem je bio na ratistima u Krajini i BiH,vojnici i dobrovoljci su nosili na kapama petokrake a krstili se. "Hej Sloveni" je bila najbolja himna, niko nije hteo da je menja i svi su je bezpogovorno postovali. Problem je nastao kada su ovi "sloveni" resili da promene muziku jer je narod tako zahtevao a oni, sta ce i kuda ce, hleb mora da se jede. Jeste da im ovo "Boze Pravde" malo para usi i da ce gledati da podmuklo tu nesto promene. Kakvo je danas politicko vreme kod nas, ne bi me zacudilo da uskoro ne promene ovu nasu himnu u Internacionalu. Ljudi koji komentarisu i kritikuju druge bi morali neke cinjenice da provere, tako bih zamolio da se proveri broj prijema novih monaha u nase manastire od 2008god. Masovno su primani mladi direktori i kadrovi iz DS koji su rasprodali i unakazili nasu privredu, njihova izjava povodom pristupanja crkvenom monaskom redu je glasila: "Drzava je nesigurna tvorevina koja uvek moze da propadne (uz njihovu pomoc), a crkva je stabilna kompanija koja je opstala XX vekova". Da je to tako i istina, svi to vidimo jer nam ovi novi menadzeri opelo naplacuju 100 eur. Toliko o mojim kritikama na racun crkve, ne na racun dostojnih duhovnika. A kao sto vidimo, danas crkve nisu narodno vlasnistvo, isto je kao kada se ode u bilo koju drzavnu ustanovu, treba ti odredjena usluga, plati i cao. Mnogi vernici kritikuju promene u liturgijskom cinodejstvovanju koje se podmuklo i nevidljivo uskladjuje sa katolickim, i tu ce se stvari desavati kao sa himnom.

 7. Petrovgrad says:

  Ne treba se osvrtati na postupke pojedinaca ili manjih grupa. Ne ide to od jednom, treba im vremena da se naviknu i da shvate da je njihova majka SRBIJA. Bitno je da je pocelo sa himnom, za par godina svi ce je prihvatiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u