О геноциду у Јасеновцу у британском парламенту

O genocidu u Jasenovcu u britanskom parlamentu

15 novembra 2017

Jasenovac i Holokaust Memorijalna Fondacija (JHMF) iz Londona, pod patronatom britanskih poslanika, održala je istorijsko predavanje u britanskom parlamentu o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata u NDH.

Predavanje, koje je sinoć održala direktorica Dragana Tomašević, prvenstveno je imalo za cilj da edukuje parlamentarce, diplomate iz različitih zemalja sveta i profesore najprestižnijih univerziteta u Londonu, koji nikada nisu čuli za katoličko hrvatske zločine u NDH, ali i da upozori na istorijski revizionizam u najmlađoj članici evropske unije, saopštila je Fondacija.

Tomašević je posebno istaknula činjenicu da je NDH jedina u svijetu koja je imala koncentracione logore za decu, te da je genocid nad ovim prostorima danas ispolitiziran.

Problem revizionizma istorije je takođe prepoznat od Svetskog Kongresa Jevreja, koji je prije tri nedelje krenuo u internacionalnu kampanju, a ovaj korak je pozdravljen i od strane Fondacije, stoji u saopštenju.

Kao primer kako jedan običan čovek može da napravi veliku razliku, Tomašević je navela rad Davida Sladeka, češkog foto novinara, autora knjige i izložbe „Neizgovoreni genocid“, koju je JHMF pomogla da ugleda svetlost dana.

Sladek je zvanicama prepričao iskustva Dobrile Kukolj, Danice Praštalo i Mile Vučkovca, preživelih logoraša, a zvanice su mogle i da pogledaju izložbu nakon predavanja.

Skup je otvorio prof dr Srboljub Živanović, predsjednik Internacionalne Komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu, a skupu su prisustvovali razni poslanici britanskog parlamenta, kao i veliki broj diplomata, među kojima su bili i ataše Srbije, ambasador BiH, te profesori sa prestižnih univerziteta u Britaniji, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Dobro je da se istina širi, ali zapadna politika ostaje na istom kursu.

  2. Trifun says:

    Vrijeme je da se istina o zapadnim genocidnim hijenama i njihovim antisrpskim i antiruskim rasistickim genocidnim brigadama na Balkanu PROSPE U CENTRIMA TOG ZLA, BEZKOMPROMISNO. Koliko ja znam prof dr Srboljub Živanović je bio jedan od tih u komisiji koja ja istrazivala u Jasenovcu za racun komunista od kojih je odbila zadatak da naucno ustanove broj ubijenih. Kada su to ustanovili i saopstili naredeno im je da cute o tome. On je morao na kraju da pobijegne iz Srbije jer su ga srpski komunisti i sluzbe, i Hrvati proganjali i prijetili. Nekoliko puta je pokusan atentant na njega, pa je zavrsio u Africi i na kraju u Britaniji. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *