O Hilovom tuzlanskom govoru

O Hilovom tuzlanskom govoru

26 jula 2014

Nenad KecmanovićPiše: Nenad Kecmanović

Otpravnik poslova ambasade SAD u BiH i predsednik Republike Srpske tokom prošle nedelje razmenili su teške uvrede. Najpre je Nikolas Hil optužio Dodika za ,,korupciju, nekretnine u Beogradu i na Kipru, bogaćenje njegove porodice”, za ,,izmišljanje da su neki tamo namerili da ukinu RS da bi izazvao paranoičan strah među građanima”…Dodik je već sutradan uzvratio da je ,,Hil lažov koji o njemu svesno dezinformiše svoju vladu… namerno širi izmišljotine o Kipru koje je SDS bio proturio još pre deset godina… da se tako uključio u izbore u RS na strani opozicije”…No, najpre nešto o kontekstu u kome je započela ova ,,razmena udaraca”.

Citirane reči Hil je izgovorio pred diplomcima Američkog univerziteta u Tuzli. Umesto očekivanog prigodnog govora koji bi se odnosio, recimo, na pomoć SAD razvoju obrazovanja u BiH, na ciljeve širenja mreže američkih univerziteta po svetu, na Fulbrajtovu i druge fondacije…Nikolas Hil je održao politički govor u kome je išamarao demokratski izabranu domaću vlast koja mu je dala agreman i preporučio svojim mladim slušaocima da je zamene. ,,Političke elite u BiH dobro sarađuju preko etničkih linija kada je u pitanju krađa novca iz budžeta… Političari igraju na patološku kartu… Lideri i njihove stranke ne rade skoro ništa na poboljšanju života građana…”, rekao je američki otpravnik poslova.

Na stranu to što takvo mešanje inostranog diplomate u politiku zemlje domaćina prema Bečkoj konvenciji predstavlja prekršaj zbog koga bi Hil u svakoj normalnoj zemlji bio proglašen personom non grata, jer je u zemljama zapadnog Balkana odavno prihvaćeno da nam i niže rangirane diplomate drže lekcije i dele ćuške. Zanimljivo je da je Hilova ,,bezobzirna kritika svega postojećeg” izložena u Federaciji pred, ako ne isključivo, ono bar pretežno bošnjačko-hrvatskom publikom, a da je eksplicitno adresirana isključivo na Srpsku i Srbiju.

Statistički gledajući, u Hilovom govoru Slobodan Milošević je pomenut tačno deset puta, kao političar koji je ,,iskoristio etničke tenzije”, ,,bio nosilac korumpirane vlasti”, ,,manipulisao neprijateljstvima iz prošlosti”, ,,proizveo sebi slične naslednike”…,dok je Dobrica Ćosić pomenut jedanput, i to kao ,,otrovni nacionalista”. O Tuđmanu, Izetbegoviću i drugimanema ni pomena, ili su, možda, sakriveni pod formulacijom ,,i drugi u Zagrebu i Sarajevu koji su imali sličan pristup”. Tako pokojni Slobodani Dobrica za Hila predstavljaju ključno objašnjenje za sve probleme u savremenoj BiH.

Sličnu nacionalnu selekciju otpravnik poslova ambasade SAD napravio je i među savremenim političarima unutar BiH. Pošto se kao odgovorni za socijalnu krizu, nezaposlenost, korupciju…uopšte ne spominju ni Bakir Izetbegović, ni Lagumdžija ili Radončić, kao ni Čović, Raguž ili Bevanda, ispada da je za sve kriv jedinopomenuti Dodik. Elem, Hilova poruka diplomcima Američkog univerziteta u Tuzli objektivno glasi: svi vaši problemi se nalaze u drugom entitetu u kome ne živite i u Srbima sa kojima nemate mnogo dodira. Teško da će takvom porukom doprineti prevazilaženju etničke mržnje u BiH, koja ga u načelu mnogo brine.

No, vratimo se na početku navedenim konkretnim optužbama NikolasaHila na račun lidera RS. Ako se radi o njegovoj, ili bilo čijoj, korupciji, valjda su u BiH, kao i u SAD, za to nadležni domaći sudovi, a ne inostrani diplomatski predstavnici. Ako se radi o njegovim nekretninama, kako postojećim u Beogradu tako i nepostojećim na Kipru, valjda nije problem što ih ima nego, eventualno, kako ih je stekao. Odnosno, da li je, recimo, bio privilegovan pri kupovini kao, možda, Genšer sa kućom na Jadranu, Pedi Ešdaun sa vikendicom na Jablaničkom jezeru ili Medlin Olbrajt sa kontrolnim paketom u Mobitelu na Kosovu.

Što se tiče Dodikovog ,,širenja paranoje o ukidanju RS”, sam Hil je u svom tuzlanskom izlaganju rekao da ,,pravo nacionalnog veta služi za zaustavljanje napretka u BiH”, da ,,treba raditi na iznalaženju ustavne strukture koja će BiH odvesti u 21. vek”, da su ,,BiH najhitnije potrebne institucionalne reforme”. Nije teško povezati da bi Hilove ,,ustavne inovacije” i ,,institucionalne reforme” trebalo da ukinu ,,nacionalni veto” kao „prepreku napretka BiH”. Pošto je pravo na veto ključni mehanizam ravnopravnosti u svakoj nacionalno složenoj zajednici, onda ni strah od ukidanja RS ipak neće biti paranoičan nego sasvim realan. I, proizvodi ga, eto, i diplomata supersile, a lider entiteta samo na to često opravdano upozorava.

Napokon, Hil je optužio Dodika tri meseca uoči izbora u RS na kojima se kandidovao za drugi predsednički mandat.Istina je da se time objektivno uključio u predizbornu kampanju na strani opozicije.

Pošto već sam Hil nije uzvratio na kontraudarac Dodika, treba primetiti i nešto što relativizuje njegov nedopustivo nediplomatski gest. Američka podrška, kao i opstrukcija bilo koje stranke i kandidata u biračkom telu RS, može da proizvede samo suprotan efekat,ne samo zbog NATO bombardovanja srpskih položaja tokom rata i zbog revizije Dejtona kojom su otete mnoge entitetske nadležnosti. Pošto živi i radi u Sarajevu, gde je raspoloženje birača drugačije, Hil je verovatno samo loše procenio.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Ovo đubre ne interesuju korupcije u njegovoj zemlji, u EU gde se godišnje potroši 100 milijardi evra, ili u Federaciji. Za to nije plaćen. Ali je plaćen da se bavi Miloradom Dodikom i zato počinje prva faza blaćenja u medijskom prostoru. Samo Hil nije naučio, da mi upravo cenimo one političare koji su na njegovom crnom spisku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *