… О МОРАЛУ! КРИК поседује двојно књиговодство за црне донације!

… O MORALU! KRIK poseduje dvojno knjigovodstvo za crne donacije!

6 novembra 2017

MEDIJSKA mreža Antidot objavila je opsežnu analizu delovanja i genezu razvoja, kako oni kažu, „paramedijskih struktura koje su na području Zapadnog Balkana, u različitim pojavnim oblicima, delovale od devedesetih godina do današnjih dana“.

Analizirajući uticaj stranih centara moći u krairanju takozvane post-istine i lažnih vesti, istraživački tim Antidota pokušao je da rasvetli mehanizam i ustrojstvo onih „koji su svoju nezavisnost i egzistenciju pokušavali da osiguraju uz pomoć donatora iz inostranstva“.

U tom smislu posebno je interesantna uloga službenika Ambasade SAD Drua Salivena, za koga Antidot tvrdi da je tvorac paramedijskih struktura na Zapadnom Balkanu – Pored grupe medija i međusobno povezanih organizacija okupljenih pod okriljem BIRN-a, u regionu Zapadnog Balkana uočljivo je prisustvo još jedne umrežene strukture koja sebe pretenciozno deklariše kao „platformu istraživačkog novinarstva“ koje je u suštini interesno i politički usmereno. U pitanju je organizacija projektnog naziva Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) koja okuplja „40 neprofitnih istraživačkih centara, brojnih novinara i nekoliko glavnih regionalnih novinskih organizacija širom sveta“.
Kako se navodi na sajtu organizacije osnovane 2006. godine i registrovane u Sarajevu, mreža se prostire u Evropi, Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Osnivači OCCRP navode da je mreža nastala sa namerom „za obavljanje transnacionalnog istraživačkog izveštavanja i promovisanje pristupa zasnovanog na tehnologiji otkrivanja organizovanog kriminala i korupcije širom sveta“ – piše u analizi Antidota. Istraživači ove mreže posebno su bavili delovanjem mreže CINS i KRIK, a u radu ovih drugih su navodno uočene finansijske nepravilnosti. Prenosimo u celosti analizu Antidota koja se tiče delovanja i rada KRIK-a.

Prema zvaničnim podacima koje je objavila Agencija za privredne registre, KRIK je na ime donacija tokom šest meseci 2015. godine dobio 4.183.000 dinara, dok je naredne 2016. godine taj iznos dostigao sumu od čak 10.573.000 dinara.

Iako se KRIK domaćoj i međunarodnoj javnosti redovno predstavlja kao najprofesionalniji istraživački medij u Srbiji, a njegov urednik redovno drži astronomski plaćena predavanja polaznicima novinarskih škola širom sveta, podaci do kojih je došla Medijska mreža Antidot ukazuju da u KRIK-u kao mediju niko od članova redakcije nije profesionalno angažovan dok se isplate autorima tekstova vrše po osnovu ugovora o autorskom delu. U periodu od 2015. do 2017. godine sa KRIK-ovih računa isplaćeni su honorari za ukupno 11 osoba od kojih su tri registrovane kao preduzetnici – samostalni novinari (Pavle Petrović PR slobodni novinar Kruševac – preduzetnik od 26.10.2016; Dragana Pećo PR slobodni novinar Perlez, Zrenjanin – preduzetnik od 24.11.2016; Julijana Mijajlović PR Agencija za kombinovane kancelarijsko administrativne usluge i konsalting – preduzetnik od 13.07.2016), tri lica se vode kao nezaposlena, jedno je osigurano preko PIO fonda po nekom drugom osnovu, dok statusi četiri inostrana saradnika za sada nisu poznati. Zanimljivo je da osnivač mreže Stevan Dojčinović, koji je takođe registrovan kao preduzetnik – samostalni novinar u Kruševcu, nema nijednu podnetu prijavu po osnovu autorskog ugovora, već je obveznik poreza na prihode od samostalnih delatnosti koji plaća paušalno. Osnovica na koju plaća poreze i doprinose jeste 32.354 dinara (oko 260 evra) što je daleko ispod stvarnih prihoda koje Dojčinović realno ostvaruje.

Slučajno otkrio da je KRIK osnovan ilegalnim finansiranjem: Stevan Dojčinović odao tajnu o 20.000 dolara koje je na crno dobio od OCCRP

Ono što je, međutim, posebno sporno u KRIK-ovim finansijama jesu prihodi nastali tokom 2015. godine. U intervjuu za portal „Vesti online“, nekadašnje „Frankfurtske vesti“, objavljenom 5. marta 2016. godine, osnivač i zakonski zastupnik KRIK-a Stevan Dojčinović potvrdio je da je Dru Saliven, direktor OCCRP-a, finansijski pomogao nastanak organizacije KRIK, kao i da je u prvoj godini značajan deo novca došao od zapadnih donatora:
„Za prvih nekoliko meseci rada dobili smo 20.000 dolara od novinarske mreže OCCRP, čime smo platili troškove zakupa prostorije, honorare i poreze. Prošle godine (2015, prim. aut.) smo dobili još oko 30.000 dolara od NED-a (33.000 prema izveštaju NED-a. prim. aut), a od Fonda za otvoreno društvo iz Londona 25.000 dolara. I građani su počeli da nam uplaćuju priloge, do sada je novac stigao od njih 250, a najveća donacija nije prešla 10.000 dinara. Najveći broj donacija je došao od Srba iz dijaspore, kojima se zahvaljujemo.“ Dojčinović je tom prilikom obećao da će po završetku fiskalne godine KRIK objaviti s koliko je novca raspolagao i kako je taj novac potrošen.

Sabiranjem iznosa koje je Dojčinović pomenuo u intervjuu dolazi se do okvirne donatorske cifre od minimum 75.000 dolara pa sve do 100.000 dolara u zavisnosti od prosečnog iznosa 250 donacija koje je Dojčinović pomenuo.

Međutim, prema podacima iz zvaničnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2015. godinu, koji je KRIK dostavio Agenciji za privredne registre, stoji da je tokom te fiskalne godine organizacija prihodovala svega 4.183.000 dinara što je tek nešto više od 40.000 dolara. Brojke govore da između Dojčinovićevih javno iznetih tvrdnji i zvaničnih knjigovodstvenih podataka koje je prijavio APR-u postoji jaz od 35.000-60.000 dolara koji su volšebno nestali negde na putu od donatora do KRIK-ovog računa.

Uprkos Dojčinovićevim tvrdnjama da je KRIK startovao sa radom u julu zvanični podaci govore da je organizacija osnovana u aprilu 2015. godine

U telefonskom razgovoru putem kojeg je saradnica Antidota pokušala da od Stevana Dojčinovića dobije objašnjenje o razlici u ciframa koje je on javno izneo i onih koje su prijavljene APR-u, šef KRIK-a najpre je potvrdio tačnost navedenih iznosa i njihovih izvora koji su pomenuti u intervjuu, da bi razliku u iznosima objasnio okolnošću da sav novac nije uplaćen 2015. već su donatori neke iznose uplatili i tokom 2016. godine, a da je on u intervjuu govorio o prvoj godini poslovanja „od jula 2015. do jula 2016. godine“ iako u dokumentaciji u APR-u stoji da je organizacija osnovana 2. aprila 2015. godine. Međutim, uvidom u pomenuti intervju jasno se vidi da je rekao „prošle godine“, a ne, kako sada tvrdi „prve godine poslovanja“. Na pitanje da precizira koje su tačno od navedenih donacija bile uplaćene u kalendarskoj 2015, a koje u 2016. godini, Dojčinović je potvrdio da se jedino seća da je prva među njima bila ona koja je dobijena od OCCRP (što je naveo i u intervjuu).

Upitan da nam putem mejla dostavi tačne datume i kopije bankarskih izveštaja kada su sporni iznosi uplaćeni, Dojčinović je uzvratio salvom uvreda i pretnji na račun Antidota navodeći da je već tužio neke naše sardnike za šta je kao primer naveo tužbu protiv Ištvana Kaića iako u to vreme on i nije bio saradnik naše mreže.

Ponavljajući dobro poznati arsenal izmišljotina i konstruisanih optužbi na račun Antidota, Dojčinović je u jednom trenutku priznao da je zajedno sa Vukom Cvijićem učestvovao u pisanju pamfleta u listu Blic, u kojima je napadan Antidot i to svega nekoliko dana nakon što su na našem sajtu bili objavljeni prvi tekstovi.

Dojčinović je preteći dodao da će, za razliku od tužbe koju je podneo protiv Kaića, u obračunu protiv Antidota ovoga puta ići do kraja ne precizirajući šta bi to tačno moglo da znači.

Prema dokumentima koje Dojčinović nije hteo da nam dostavi, a do kojih je redakcija Antidota došla iz izvora bliskih KRIK-u, u toku fiskalne 2015. godine na račun KRIK-a je uplaćena kompletna donacija od 25.000 dolara koju je odobrio Fond za otvoreno društvo (uplata izvršena 10.11.), dok je iste godine uplaćeno i 11.000 dolara od strane NED-a (13.10.) koji je za tu godinu KRIKU-u odobrio grant od 33.000 dolara. Iako bi bilo za očekivati da je ostalih 22.000 dolara uplaćeno u toku prve polovine 2016. godine, ali Dojčinović je odbio da dostavi dokaze da su one izvršene što izaziva dodatne sumnje u pogledu zakonitosti načina na koji je taj novac transferisan, ali i u pogledu krajnjih destinacija gde je on završio. Da podsetimo, pored 33.000 dolara za 2015. godinu, NED je KRIK-u odobrio i dva granta u ukupnom iznosu od 60.000 dolara za 2016. godinu.

Mentor i sledbenici: Dru Saliven, Miranda Patrucić i Stevan Dojčinović

Pomenute zvanične uplate u iznosu od 36.000 dolara (25.000 + 11.000) zajedno sa 250 donacija građana u ukupnom iznosu oko 4.500 dolara, predstavlaju celokupne prihode koje je KRIK prijavio APR-u za 2015. godinu (4.183.000 dinara).

U KRIK-ovim poslovnim knjigama, međutim, nigde se ne pominje pomoć od 20.000 dolara za koje je sam Dojčinović potvrdio da je dobio od sarajevskog OCCRP-a i Dru Salivena. Paradoksalno je to što, u trenutuku dok jednog od ministara u aktuelnoj Vladi Srbije KRIK optužuje da nije objasnio poreklo i način na koji je pozajmljeni novac za kupovinu stana uneo u zemlju, Dojčinović odbija da javnosti pruži odgovore na koji je način KRIK-u uplaćena donacija OCCRP od koje je, kako je sam naveo, u prvim mesecima poslovanja plaćao „troškove zakupa prostorije, honorare i poreze“. Podaci iz poslovnih knjiga Dojčinovićeve organizacije jasno pokazuju da su desetine hiljada dolara namenjenih za finansiranje KRIK-a, dobijene i korišćene na ilegalan i nezakonit način što bi državni organi zaduženi za kontrolu primene poreskih propisa i borbu protiv pranja novca detaljno trebalo da istraže.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Beli Orao says:

  Kao mi je dok sam vidio ove Brnjice na nosu ,priča je uopšte više nije ni zanimala !!! Zbogom pameti dobar dan budalo!!!

  • Taipova Češma says:

   U istočnoj SrBiji je bio običaj,dok su se čuvale domaće,srBske svinje,da im se na njušci stavljala alka da ne bi rile i podkopavane svinjce.

   • Bojan says:

    Pa evo običaj se očigledno održao... hehe...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *