О српској слободи

O srpskoj slobodi

5 marta 2018

Piše: Milan Ružić

Ceo današnji svet priča o slobodi, a svi su porobljeni. Današnje ropstvo je samo nešto komotnije od onog starog.

Da li je kupovina sloboda? Da li je prelazak granice sloboda? Da li je sloboda govora sloboda? Da li je demokratija prozor u slobodu? Da li je zavirivanje u tuđi život sloboda? Da li smo oslobođeni nametima koje su nam darivali i onima koje smo sami izmislili? Da li je sloboda izbora sloboda za kojom mi u sebi žudimo?

Da li oslobođenje donosi slobodu ili novo porobljavanje? Da li pobeda donosi slobodu ili ropstvo od obaveze da se taj trijumfalni niz nastavi? Da li sloboda podrazumeva ukidanje svih ograničenja? Da li je sloboda kad si slobodan da radiš šta hoćeš, a robuješ tome da tu slobodu iskoristiš što kvalitetnije? Da li je sloboda obaveza? Da li je sloboda teret?

Ima li slobode u življenju bez ikakvih obaveza ili je to samo lenjost? Je li sloboda ono što su nas učili da je? Ima li slobode u Srbiji? Da li je mir sloboda? Zar najčuvenija sloboda nije rezultat pobede u ratu? Ima li sloboda cenu? Jesu li oslobodioci oslobodioci ili novi porobljivači, jer smo im dužni svoju slobodu? Zašto se sloboda toliko ceni ako svi tvrde da su slobodni?

Svet voli ono što nema. Svet voli mir, a utrkuje se u naoružavanju! Svet voli jednakost, a jednakih nema nigde! Svet ceni pravdu, a živi od nepravde! Svet neguje ljubav tako što mrzi! Svet se ponaša zaštitnički tako što jače brani od slabijih! Svet uvažava tačnost tako što probija sve rokove! Svet se ubi od govora o zaštiti životne sredine, a planeta je na izdisaju! Svet tvrdi da je ova planeta dovoljno velika za sve ljude ovog sveta, ali traži nove planete i smišlja planove za depopulaciju! Svet obožava slobodu zato što je u ropstvu! Nema čoveka bez okova, ni okova koji stoje neiskorišćeni!

U Srbiji se stalno spominje sloboda! Slobode su nam gladna srca, puna usta i zbog nje su nam prazni stomaci! Mi želimo u slobodu tako što molimo druge da nas porobe! Mi plaćamo ropstvo ubeđujući sebe da kupujemo slobodu! Mi se sami okivamo misleći da se kitimo! Mi svi želimo veće plate kako bismo za sebe kupili slobodu! Mi se oslobađamo oslobađajući sebe slobode!

Univerzalna sloboda ne postoji! Slobodu ne treba kupovati i naručivati. Slobodu treba naći. Sloboda i prava nisu isto! Ograničena sloboda je sloboda za ljude! Ako neko nama dozvoli previše slobode, a čim neko mora da nam je dozvoli, onda nismo slobodni, mi sami sebe lišimo iste! Ustupi li se previše slobode, onda je to anarhija, a ne sloboda.

Što se tiče pojedinca, slobodan je onaj koji svakog dana dobija sve veća ograničenja. Sloboda svoj vrhunac dostiže u trenutku oslobađanja. Ukoliko ne postoji neka granica koja nam je svakog dana postavljena, a koju svakodnevno sebe nateramo da pređemo, kako da postoji oslobođenje i sloboda koji prate probijanje tih ograničenja?

Ako neko Srbinu ustupi preveliku količinu slobode, kao što je to slučaj danas, onda taj narod, koji je svoju sudbinu gradio boreći se za slobodu, više nema svrhu niti zna zašto postoji. Eto zbog čega su nama Srbima darivali bezgraničnu slobodu.

(Iskra)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *