О ТОМЕ СЕ ЋУТИ: Кијевска влада полако губи грађански рат

O TOME SE ĆUTI: Kijevska vlada polako gubi građanski rat

21 februara 2015

vojska3556578789Mejnstrim mediji o tome ćute, ali Kijevska vlada koju podržavaju SAD polako gubi građanski rat.

Separatisti su ove nedelje preuzeli važan železnički čvor u Debaljcevu uprkos prekidu vatre. Ohrabreni stalnim dotokom ruskog oružja i opreme, separatisti su dobili znatnu prednost.

Međutim, to nije trebalo da se desi po planovima SAD. Kada su SAD organizovale nasilan prevrat demokratski izabrane vlasti, Obamina administracija je očekivala da će ukrajinski narod rado prihvatiti svoje nove prozapadnjačke lidere.

Umesto toga, nacija je potonula u građanski rat koji bi mogao da potraje godinama. Kako stvari stoje, vlada u Kijevu će verovatno morati da prizna separatistima veći deo teritorije nego što je nameravala.

Svet se početkom meseca ponadao kada je prekid vatre ponovo uspostavljen, ali to nije trajalo dugo.

Kao što je već pomenuto, separatisti su preuzeli punu kontrolu nad Debaljcevom.

Evo kako je CNN opisao situaciju:

„Samo uništenje se ovih dana može uočiti u Debaljcevu, gradu koji se nalazi u samom srcu borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Jedva da postoji kuća koja nije oštećena granatiranjem. Stariji građani se još uvek kriju u podrumima. Pošto se većina ukrajinskih snaga povukla u sredu, separatisti sada kontrolišu grad.

Očigledno je da je došlo do seizmičke promene na bojnom polju. Međutim, nije jasno kakav će efekat povlačenje Ukrajinaca imati na mirovni sporazum.

Da li će separatisti zaustaviti svoju ofanzivu, konačno zadovoljni teritorijom koju poseduju? Ili će biti ohrabreni da nastave dalje?“.

Inače, separatisti osvajaju novu teritoriju već mesecima.

Prošlog leta, separastisti su kontrolisali samo teritoriju oko gradova Lugansk i Donjeck. Međutim, sada zauzimaju mnogo veću teritoriju.

Da li mejnstrim mediji pričaju o tome?

Ako ne, zašto ne?

Da li se to krije od nas da vlada u Kijevu gubi rat?

Nepotrebno je reći da bi sve to bilo nemoguće bez direktnog mešanja Rusije. Rusi javno negiraju da finansiraju, opremaju i naoružavaju separatiste, ali svi znaju da oni to čine. Rusi posmatraju građanski rat u Ukrajini kao fundamentalno pitanje nacionalne bezbednosti. Teško je okriviti ih. Samo zamislite na koji način bi vlada SAD odreagovala kada bi nastao građanski rat u Kanadi.

Dakle, uz ogromnu podršku od strane Rusa, separatisti su uspeli da preokrenu rat u svoju korist. Sledi izvod iz članka Business Insider-a:

„Dobici na teritoriji od strane separatista na istoku države mogu se pripisati konstantnom dotoku ruskog oružja. Rusija je u novembru 2014. godine poslala čitavu kolonu tenkova i artiljerije u istočnu Ukrajinu, drastično menjajući situaciju na bojnom polju.

Pored tenkova i artiljerije, Rusija je obezbedila separatistima i oružje od bazuke do minobacača i antitenkovskog i protivvazdušnog oružja.

Zahvaljujući tome, proruski separatisti su uspeli da steknu vojnu prednost nad Ukrajinom. Separatisti dobijaju logističku podršku i naoružanje od ruske vojske, dok istovremeno imaju opciju da izbegnu u Rusiju u slučaju ukrajinske ofanzive“.

Obamina administracija nije očekivala da će se to desiti, a sada je suočena sa izborom. Ili neće učiniti ništa, gledajući kako Kijevska vlada gubi sve veću teritoriju, ili će naoružati Kijevsku vojsku, rizikujući da konflikt postane zastupnički rat protiv Rusije.

Dakle, šta će Obama uraditi?

Ne znamo tačno, ali američki političari i Kongres jasno šalju poruku predsedniku: naoružati Ukrajinu.

„Naveliko je vreme da pomognemo Ukrajini da se odbrani“, rekla je senatorka Keli Ajot.

Senator Džek Rid je ponovio isto to. Senator Bil Nelson je naveo da nesmrtonosno oružja „nije dovoljno za suočavanje sa ruskim medvedom“.

Da li će stvarno doći do zastupničkog rata? Da vas podsetimo, zastupnički ratovi mogu dovesti do pravih ratova.

U slučaju SAD i Rusije, pravi rat bi označio upotrebu nuklearnog oružja.

SAD i Rusija se sada nalaze na nezgodnom kursu koji će se završiti veoma loše.

Majkl Snajder

KOMENTARIJedan komentar

  1. nepoznato! says:

    "Rusija je u novembru poslala čitavu kolonu tenkova i artiljerije ..........." Nesumnjivo da neki vid vojne pomoći dolazi iz Rusije.Dobrovoljci, a možda i zvanična armija...Ali baš kolona tenkova,pa evo pola godineje granica nadgledana iz vazduha,OEBS posmatrači,..........Nije igla pa da prođe neopaženo! Nadam se da su iz svih ovih skorašnjih ratova Rusi izvukli pametne zaključke.......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *