O Tuđmanu samo kod kuće

O Tuđmanu samo kod kuće

5 maja 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Franjo Tuđman i Gojko Šušak nipošto nisu bili jednoznačni političari. Neosporno su i pokojni predsjednik i ratni ministar obrane napravili dobrih stvari, naročito u razdoblju stvaranja, obrane i oslobođenja samostalne Hrvatske. Ali, dugačak je i popis štetnih postupaka Tuđmana i Šuška, koji su ostavili dugotrajne negativne posljedice za hrvatsko društvo. Dovoljno je spomenuti mutnu privatizaciju u vrijeme dok je dio zemlje još bio okupiran, te nerazboritu politiku o odnosu na BiH.

Međutim, da se dvojici glavnih HDZ-ovaca iz devedesetih godina ni prema najrigoroznijim kriterijima ne mogu pronaći ljudske i političke pogreške, to, naravno, ne znači da ne treba dopustiti svakome da, koliko god ga je volja, kritički promišlja o Tuđmanu i Šušku. I u uskom krugu poznanika i u javnosti. Ta živimo u državi liberalne demokracije, članici Europske unije. Podrazumijeva se da ne postoje nedodirljivi pojedinici. No, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ne slaže se s tim. Jučer je govorio na skupštini stranačke organizacije branitelja »Gojko Šušak«, a zvučao je kao pripadnik najortodoksnije struje na zasjedanju Centralnog komiteta SKJ. »Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država, Domovinski rat, naši branitelji i poginuli, te politička doktrina Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška«, poručio je Karamarko iz zagrebačkog Westina. Na Svjetski dan slobode medija. Nakon što je Hina objavila izvještaj s HDZ-ovog okupljanja, morali smo ipak prvo provjeriti jesu li Karamarka baš točno citirali, toliko su nevjerojatne njegove riječi.

Što nam je to on htio kazati? Da ćemo se, u slučaju da HDZ ponovno preuzme vlast, moći sastajati po privatnim stanovima, kako bismo pričali o tome da su Tuđman i Šušak imali brojnih nedostataka i da su i Hrvati činili u Domovinskom ratu grozne stvari, ali da će Karamarko zabraniti da to izlazi izvan četiri zida? Komunističke vlasti su 1984. donijele Zakon o zaštiti lika i djela Josipa Broza Tita. Na osnovu tog akta zatvaralo se, primjerice, javne djelatnike koji su loše pisali o mrtvom jugoslavenskom lideru. Karamako bi, kako se čini, mogao otići korak dalje i zakonski zaštititi ne samo jednog, nego čak dva umrla političara. A još i Domovinski rat i branitelje. Neće se, dakle, smjeti kritizirati ni šefove stotina braniteljskih udruga. Ako, pak, HDZ ne posegne za ovakvim zakonskim rješenjem, kako će se realizirati Karamarkovo jučerašnje upozorenje? Hoće li možda HDZ-ova interventna trojka, reagirajući na dojavu s terena, pokucati na vrata drznika koji se u nekom javnom prostoru usudio dovoditi u pitanje navedene vrijednosti i jednostavno mu razbiti glavu?

Moguće je, doduše, da bi Karamarko, poput Ive Sanadera, drastično promijenio stavove i retoriku kad bi došao u priliku da obnaša vlast. Ali, trenutačno on ostavlja dojam vrlo opasnog čovjeka.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *