О времену доброте

O vremenu dobrote

12 juna 2018

Na svečanosti u SANU u ponedeljak su uručene nagrade iz fonda Zadužbine „Branko Ćopić“ za dela visoke umetničke vrednosti objavljena u 2017. – Goranu Milašinoviću za roman „Slučaj Vinča“, u izdanju „Lagune“, i Draganu Lakićeviću za knjigu pesama „Pesme za jednog čitaoca“, u izdanju „Partenona“.

– Motivi za pisanje ovog romana mogli bi se sažeti kao pokušaj da opisom jedne nesvakidašnje i neočekivane humanosti, izražene od strane francuskih građana 1958. kroz doniranje koštane srži našim mladim naučnicima iz Instituta u Vinči, pogođenim radijacionom bolešću, zapitamo i sebe i čitaoca da li bi se i u današnjem, egocentrizmom, neosetljivošću i otuđenosti izopačenom vremenu našli ljudi koji bi pomogli drugom, i to nepoznatom čoveku, koji se našao u nevolji, pritom rizikujući sopstveno zdravlje i čak život – rekao je Milašinović, izražavajući uverenje da bi i danas bilo takvih pojedinaca.

U besedi, u celini posvećenoj Branku Ćopiću, Lakićević je istakao:

– Na jednoj strani svetli humor, kakav je pisao samo on, na drugoj tamna lirska tuga u kojoj nad sinom i nad svetom bdi majka – otadžbina. Svaka Ćopićeva majka je „Herojeva majka“. Književnošću za decu i osetljive Ćopić je istraživao lepotu i plemenitost senzibilnog čovekovog bića – iskon dobrote, a romanima „Prolom“ i „Gluvi barut“ istraživao je poreklo zla i zločina u moralnim i duševnim, koliko i u istorijskim i verskim sukobima svoga doba i podneblja.

ČLANOVI ODBORA

NAGRADE je dodelio Upravni odbor Zadužbine, u kome su Goran Petrović, Matija Bećković, Dušan Kovačević, Nada Milošević Đorđević i Milosav Tešić (predsednik), koji je pročitao obrazloženje. O nagrađenim delima govorili su Goran Petrović i Matija Bećković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *