ОБЈАВЉЕН ДОКУМЕНТ: Шта све Русија предлаже НАТО-у?

ОБЈАВЉЕН ДОКУМЕНТ: Шта све Русија предлаже НАТО-у?

17 децембра 2021

Руско Министарство иностраних послова објавило је документ који је званична Москва послала НАТО-у по питању гаранција безбедности о којима је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин, а који се пре свега тичу ширења војног присуства Алијансе западним границама Русије.Главна ставка у документу подразумева да Русија и САД неће размештати наоружање у територијама које могу представљати претњу за националну безбедност. Истовремено, Русија предлаже и да се на територијама земаља Европе не размештају додатне снаге у односу на оне које су размештене 27. маја 1997. године када је потписан Оснивачки акт Русија-НАТО.

Москва предлаже и да се постигне договор да ни Русија ни НАТО не размештају ракете средњег и малог домета у територијама које су у домету националних циљева.

Такође се наводи и да би Русија и НАТО требало да се договоре да не стварају ситуације које би могле да се протумаче као потенцијална претња.

Украјина не сме у НАТО

Русија предлаже Алијанси да се обавеже да Украјину неће убацити у савез, као и друге бивше совјетске републике.

Такође предлаже и да НАТО одустане од вођења било каквих војних активности у Украјини, источној Европи, Централној Азији и у Закавказју.

Поред тога, Русија предлаже и да се постигне договор да Москва и НАТО заједнички раде над спречавањем инцидената у региону Црног и Балтичког мора, како у водама, тако и на небу.

„Уговором би се Русија и чланице Алијансе обавезале да једни друге неће сматрати противницима. документа ће подржавати дијалог и сарађивати по питању успостављања механизама како би се спречили било какви инциденти на Црном и Балтичком мору“, наводи се у објави руског спољнополитичког ресора.

Доаје се и да Москва позива САД и остале чланице Алијансе да се веома озбиљно однесу према овим предлозима имајући у виду да је ситуација на међународној арени веома „наелектрисана“.

KOMENTARI3 коментара

 1. Luka says:

  Ne vidim da su se zalozili za Srbiju. Ovaj prostor se obicno naziva juznom ili jugoistocnom evropom, a rusi to ne pomenuse.

 2. persida says:

  Gorbacov je prodao Kosovo Amerikancima, tako da Rusi tu nemaju vise interesa, osim cisto taktickog. Onaj ko veruje da ce Zapad ispostovati ovakav dogovor nije nista naucio iz istorije.

  • Бели Орао says:

   Слажем се са Тобом Персида . Колико видим Русија се нешто умеканила : ( предлаже , савјетује , постигне договор , поштује потпис , обавеже ! и тако даље показује да су попустили а Луцифер то осјећа ! Те сад ћемо да видимо велика обећана од Натоа а иза даље подривање тихо “ корак по корак или још боље стопу по стопу “ крволок остаје крволкатолик !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u