ОБЈАВЉЕН ДОКУМЕНТ: Шта све Русија предлаже НАТО-у?

OBJAVLJEN DOKUMENT: Šta sve Rusija predlaže NATO-u?

17 decembra 2021

Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost. Istovremeno, Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

Moskva predlaže i da se postigne dogovor da ni Rusija ni NATO ne razmeštaju rakete srednjeg i malog dometa u teritorijama koje su u dometu nacionalnih ciljeva.

Takođe se navodi i da bi Rusija i NATO trebalo da se dogovore da ne stvaraju situacije koje bi mogle da se protumače kao potencijalna pretnja.

Ukrajina ne sme u NATO

Rusija predlaže Alijansi da se obaveže da Ukrajinu neće ubaciti u savez, kao i druge bivše sovjetske republike.

Takođe predlaže i da NATO odustane od vođenja bilo kakvih vojnih aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Evropi, Centralnoj Aziji i u Zakavkazju.

Pored toga, Rusija predlaže i da se postigne dogovor da Moskva i NATO zajednički rade nad sprečavanjem incidenata u regionu Crnog i Baltičkog mora, kako u vodama, tako i na nebu.

„Ugovorom bi se Rusija i članice Alijanse obavezale da jedni druge neće smatrati protivnicima. dokumenta će podržavati dijalog i sarađivati po pitanju uspostavljanja mehanizama kako bi se sprečili bilo kakvi incidenti na Crnom i Baltičkom moru“, navodi se u objavi ruskog spoljnopolitičkog resora.

Doaje se i da Moskva poziva SAD i ostale članice Alijanse da se veoma ozbiljno odnesu prema ovim predlozima imajući u vidu da je situacija na međunarodnoj areni veoma „naelektrisana“.

KOMENTARI3 komentara

 1. Luka says:

  Ne vidim da su se zalozili za Srbiju. Ovaj prostor se obicno naziva juznom ili jugoistocnom evropom, a rusi to ne pomenuse.

 2. persida says:

  Gorbacov je prodao Kosovo Amerikancima, tako da Rusi tu nemaju vise interesa, osim cisto taktickog. Onaj ko veruje da ce Zapad ispostovati ovakav dogovor nije nista naucio iz istorije.

  • Beli Orao says:

   Slažem se sa Tobom Persida . Koliko vidim Rusija se nešto umekanila : ( predlaže , savjetuje , postigne dogovor , poštuje potpis , obaveže ! i tako dalje pokazuje da su popustili a Lucifer to osjeća ! Te sad ćemo da vidimo velika obećana od Natoa a iza dalje podrivanje tiho “ korak po korak ili još bolje stopu po stopu “ krvolok ostaje krvolkatolik !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *