ОБЈАВЉЕНО КАКО ЈЕ КО ГЛАСАО У УН: Ево ко је стао уз Америку; Србија рекла…

OBJAVLJENO KAKO JE KO GLASAO U UN: Evo ko je stao uz Ameriku; Srbija rekla…

21 decembra 2017

Generalna skupština UN je na vanrednoj sednici sa 128 glasova „za“ i devet „protiv“ proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim.

35 zemalja je bilo uzdržano.

Protiv Rezolucije kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela proglašava ništavnom bile su SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo.

Među uzdržanima od glasanja bile su Kanada, Meksiko, Filipini, Poljska, Rumunija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina..

Za proglašenje Trampove odluke ništavnom su glasale četiri stalne članice Generalne skupštine UN – Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija i, kako navodi CNN, “ključni američki saveznici muslimanskog sveta”.

“Za” su rekle i Srbija, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Grčka, Bugarska…

U glasanju nije učestvovala 21 država.

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila da će SAD „zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje“, istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

Ona je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zapretila svima u 193 države članice UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji Rezoluciju kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela proglasi „ništavnom i nevažećom“, preneo je ranije AP.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozdravio je kao „pobedu za Palestinu“ ishod današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN kojim su SAD pozvane da povuku svoju odluku o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela.

S druge strane, Izrael je odbacio ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN kojim se SAD pozivaju da odbace odluku o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela.

„Izrael odbacuje odluku UN i istovremeno izražava zadovoljstvo velikim brojem zemalja koje nisu glasale za tu odluku“, saopšteno je iz Kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, prenosi Rojters.

Izrael je, u istom saopštenju, zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu na nedvosmislenom stavu u korist Jerusalima i „zemljama koje su glasale zajedno sa Izraelom, zajedno sa istinom“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *