Obama ima problema u sopstvenoj stranci

Obama ima problema u sopstvenoj stranci

17 avgusta 2013

2-7-12-Barack-Obama_full_600Američki predsednik Barak Obama mogao bi da se suoči sa problemima u sopstvenoj Demokratskoj partiji, nakon poslednjih otkrića da je Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prekršila pravila privatnosti ili zakonske nadležnosti prilikom nadzora elektronskih komunikacija, ocenjuje Foks Njuz.

Ova televizija, koja je naklonjenija republikancima, prenosi izjave nekoliko kongresnih demokratskih čelnika koji su izrazili zabrinutost zbog najnovijih vesti vezanih za NSA.

„Ove informacije su veoma uznemiravajuće“, rekla je Nensi Pelosi, koja predvodi demokratske kongresmene, dok je kongresmen iz Kalifornije Majk Tompson kazao da očekuje odgovor NSA povodom vesti da je kršen zakon.

Predsedavajući senatskog komiteta za pravosuđe, demokata iz Vermonta Patrik Lihi, najavio je održavanje sednice tog tela zbog novih optužbi na račun NSA.

„I dalje sam zabrinut da ne dobijamo potpune odgovore iz NSA“, navodi se u Lihijevom saopštenju i dodaje da će na sednici komiteta za pravosuđe tražiti iskrene i sveoubuhvatne odgovore od čelnih ljudi obaveštajne službe.

Vašington Post je prethodno objavio da je NSA više hiljada puta godišnje od 2008. godine prekršila pravila privatnosti ili svoje zakonske nadležnosti.

Većina prekršaja uključuje nadzor Amerikanaca ili strane obaveštajne mete u SAD, što je ograničeno zakonom i izvršnim nalogom, piše list pozivajući se na dokumenta strogo čuvana u tajnosti, prenela je agencija Rojters.

U jednom od dokumenata, osoblju agencije je zatraženo da ukloni detalje i zameni ih upoštenijim jezikom u izveštajima namenjenim ministarstvu pravde i kancelariji direktora Nacionalne obaveštajne službe.

U reviziji NSA, datiranoj od maja 2012. godine, navedeno je 2.776 incidenata neovlašćenog prikupljanja, čuvanja, pristupa ili distribucije zakonom zaštićene komunikacije.

„Vašington post“ je istakao da je većina tih incidenata učinjena nenamerno, između ostalog zbog kršenja standarda operativne procedure.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *