„Obama je poslušao lobije i otkazao posetu Rusiji“

„Obama je poslušao lobije i otkazao posetu Rusiji“

8 avgusta 2013

Barack ObamaOtkazivanje posete američkog predsednika Baraka Obame Moskvi i bilateralnog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom svedoči ne samo o novom zahlađenju odnosa već izgleda i o tome da SAD iskuljučuju Rusiju iz spiska svojih prioriteta do kraja Obaminog mandata, piše današnji „Komersant“ citirajući analitičare.

Bela kuća je juče saopštila da je otkazan bilateralni susret Obame sa Putinom, planiran za septembar i da će američki predsednik samo učestvovati na samitu G20 5. i 6. septembra u Sankt Peterburgu.

Kremlj je tu odluku okarakterisao kao razočaravajuću, ali je naglašeno da poziv Obami da dođe u Moskvu i dalje stoji.

Prema mišljenju američkog eksperta Stivena Pajfera, koji se smatra bliskim Beloj kucći, otkazivanje posete znači da su odnosi sa Putinom za Obamu postali „beznačajni“ gledano sa aspekta njegovog drugog mandata i da je situacija sa bivšim obaveštajcem CIA Edvardom Snudenom samo kulminacija procesa.

Da davanje azila Edardu Snudenu nije bilo od presudnog značaja smatra i izvor „Komersanta“ iz Kremlja:
„Priča sa Sonudenom je samo izgovor za otkazivanje posete. Amerikanci beže od ozbiljnih pregovora i ovo otkazivanje će neizbežno imati političke posledice – u odnosima će nastupiti period zahlađenja“, citira „Komersant“ izvor iz Kremlja.

Ozbiljni pregovori tiču se ne samo međunarodnih pitanja oko kojih se dve države tradicionalno ne slažu, poput Sirije, Irana, odnosa prema tzv. Arapskom proleću, već i dogovora oko smanjenja nuklearnog naoružanja i američkog protivraketnog sistema u Evropi.

U tim sferama nema napretka – zvanična Moskva insistira na pravnim grancijama da raketni sistemi neće biti upereni protiv nje i bez toga dogovora o smanjenju nuklearnog naoružanja neće biti. podsećaju ruski mediji.

Pozivajući se na izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova „Komersant“ piše da je netačna ocena američke administracije da nema pomaka u pregovorima između dve države, navodeći da je bio spreman čitav niz, pre svega ekonomskih sporazuma za potpisivanje.

Pojedini ruski analitičari, pak, smatraju da sam Obama nije zainteresovan za zahlađenje odnosa sa Putinom već da je popustio „lobiju koji deluje po principima hladnog rata“.

Takvo mišljenje za agenciju Intefaks su izneli direktor Instituta za politička istraživanja Sergej Markov i analitičar Moskovskog centra Karnegi Aleksej Malašenko.

Oni otkazivanje posete vezuju za situaciju sa Snudenom i za ranije oštre izjave američkih zvaničnika koji su naterale SAD da, pošto je Snuden dobio provremeni azil u Rusiji, naprave krupan korak poput otkazivanja posete.

Da je greška da se dva predsednika ne susretnu, pogotovo ako imaju različite stavove o bitnim pitanjima, smatra i predsednik Odbora za međunarodne odnose u ruskoj Dumi Aleksej Puškov.

„Mislim da je upravo sada, pošto se nakupilo mnogo negativnih stvari i emocija, bio trenutak da se predsednici dve zemlje sretnu i da razmotre šta od tih negativnih stvari može da se prevaziđe, šta treba ostaviti iza sebe i da naprave novu agendu“, izjavio je Puškov.

On je dodao da je SAD izabrala da napravi pauzu u odnosima i da sada nema mogućnosti da se dve države „oslobode negativnog prtljaga“.

Puškov istovremeno smatra da Rusija treba da se mirno odnosi ka potezu Bele kuće jer zbog toga se „svet neće preokrenuti, niti će nebo pasti“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *