Obama menja strategiju da bi progurao svoju politiku

Obama menja strategiju da bi progurao svoju politiku

27 januara 2014

Barack ObamaPredsednik SAD Barak Obama namerava da u ovoj godini koristi predsedničke izvršne naloge da bi progurao važne tačke svoje politike, najavljuju njegovi saradnici.

Takve najave, međutim, dočekane su prilično hladno na strani republikanaca, koji Obami zameraju da se tako krše osnovni principi raspodele vlasti u Americi.

Savetnik predsednika SAD Den Pfajfer kaže da je Obama morao prošle godine da se obrati Kongresu povodom zakona o imigracionoj reformi i produženju pomoći nezaposlenima, ali da više neće biti popustljiv prema kongresmenima u oblastima u kojima po zakonu ne treba da traži njihovu saglasnost.

Ovaj savetnik kaže da će sve detalje o planovima koji će označavati osnovu Obamine politike u ovoj godini, predsednik izneti u utorak, tokom redovnog godišnjeg obraćanja naciji.

„Jasno će kazati da za neke stvari više neće čekati Kongres. Kada je u pitanju zapošljavanje, obuka za posao, obrazovanje, proizvodnja, pokušaće sam da pruži šansu američkim porodicama“, objasnio je Pfajfer.

Republikanski senator iz Kentakija i mogući predsednički kandidat na izborima 2016. godine Rend Pol smatra da je to arogantan pristup predsednika, čime se dovode u pitanje osnovni principi kontrole i balansa vlasti.

„Dobrodošao u stvarni svet Obama. Teško je da zakoni prođu, potrebno je da se dođe do dogovora, ali ne tako što će on bez obzira šta kaže Kongres sam doneti neki zakon, već stvaranjem konsenzusa“, ocenio je senator Pol.

Mediji primećuju da je do promene u taktici Bele kuće došlo nakon prošlogodišnjeg neuspeha u usvajanje imigracione reforme i strože kontrole u prodaji oružja, pošto su oba zakona zaustavljena u Kongresu.

U Predstavničkom domu Kongresa većinu imaju republikanci, dok u Senatu većinu imaju demokrate.

U novembru ove godine biće održani izbori na kojima se bira oko dve trećine svih senatora i kongresmena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *