OBAMA: Moramo da poboljšamo odnos sa Kinom

OBAMA: Moramo da poboljšamo odnos sa Kinom

15 jula 2014

Barack ObamaAmerički predsednik Barak Obama poručio je u razgovoru sa svojim kineskim kolegom Sji Đinpingom da SAD i Kina moraju da poboljšaju međusobnu komunikaciju.

Bela kuća je saopštila da je poboljšanje komunikacije i koordinacije SAD i Kine potrebno da bi obezbedili da Severna Koreja ispunjava preuzete obaveze i da bi odgovorili na nuklearne pretnje Pjongjanga.

Zvanični Vašington već neko vreme vrši pritisak na Kinu, najmoćnijeg saveznika Severne Koreje, da zauzeme tvrđi stav u odnosu na severnokorejski nuklearni program, prenela je agencija AP.

Bela kuća je saopštila da su dvojica lidera „razgovarali o potrebi za kontinuiranom saradnjom SAD i Kine“ i u tekućim pregovorima između Irana i šest svetskih sila (pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke).

„Predsednik (Obama) je naglasio potrebu da Iran preduzme korake neophodne da bi ubedio međunarodnu zajednicu da je njegov nuklearni program isključivo miroljubiv“, navodi se u saopštenju, dodaje Rojters.

Razgovor Obame i Sjia usledio je posle dvodnevnih razgovora u Pekingu koji su bili prilika da dve najveće svetske ekonomije smanje tenzije posle višemesečnih nesporazuma o brojnim pitanjima.

Naredni susret dvojice lidera planiran je na azijsko-pacifičkom samitu u Pekingu u novembru, kada se održava forum Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Ajde klempavi, sadi pamuk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *