OBAMA: Nastavićemo da špijuniramo strane vlade

OBAMA: Nastavićemo da špijuniramo strane vlade

19 januara 2014

89978PCN_Obama03Obaveštajne službe SAD nastaviće da špijuniraju strane vlade, rekao je američki predsednik Barak Obama u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF.

Obama je rekao da je zaustavio špijuniranje lidera prijateljskih zemalja kao i da neće da dozvoli da nadziranje naruši njegove odnose sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenela je agencija AFP.

„Naše obaveštajne agencije, kao i nemačke obaveštajne agencije i obaveštajne agencije bilo gde, nastaviće da budu zainteresovane za namere vlada širom sveta. To se neće promeniti“, rekao je Obama u intervjuu koji je u subotu emitovan.

„I nema smisla u postojanju obaveštajne službe ako ste ograničeni na teme o kojima možete pročitati u Njujork Tajmsu ili Špigelu“, naglasio je Obama.

Obama je rekao da je suština obaveštajnog posla u tome da sazna šta narod misli i radi.

Američki predsednik je rekao da neće da dopusti da špijuniranje pokvari njegov „prijateljski i poverljiv“ odnos sa nemačkom kancelarkom.

„Ne želim da dovedem u opasnost taj odnos primenom mehanizma nadzora koji bi na bilo koji način ugrozio vrstu komunikacije i poverenje koje imamo jedno u drugo“, rekao je Obama.

„Ono što mogu da kažem je: sve dok sam ja predsednik Sjedinjenih Američkih Država, kancelar Nemačke neće morati da brine o tome“, istakao je Obama.

Odnosi zvaničnog Berlina i Vašingtona su pogoršani posle otkrića bivšeg obaveštajca Edvarda Snoudena da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala milione telefona i imejl naloga američkih građana, ali i ljudi u inostranstvu, kao i stranih državnika među kojima je i Merkelova.

Američka obaveštajna služba je svoj rad branila borbom protiv terorizma i prikupljanjem podataka o bezbednosnim aktivnostima protiv SAD.

Procene kažu da je Snouden odneo oko 1,7 miliona poverljivih fajlova agencije NSA i da je do sada medijima otkrio samo deo podataka koje ima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *